# #

9 Δεκ 2011

Οκτώ υπουργοί στο «κόλπο» με τις ιχθυοκαλλιέργειες



Είκοσι επτά δήμοι, φορείς και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα μήνυσαν χτες το πρωί οκτώ υπουργούς της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου για την υπουργική απόφαση «εξπρές» που αφορά τον νόμο-έκτρωμα για τις ιχθυοκαλλιέργειες που τινάζει στον αέρα το εθνικό οικοσύστημα και τις τουριστικές και αλιευτικές υποδομές της χώρας.

Η δωδεκασέλιδη μηνυτήρια αναφορά υποβλήθηκε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου, μέσω του νομικού τους εκπροσώπου, δικηγόρου Νίκου Αντωνιάδη, ζητώντας να ελέγχουν κορυφαίοι κρατικοί λειτουργοί για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης και πιθανόν -εάν προκύψει στην πορεία της δικαστικής έρευνας- για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Η κυρία Ράικου, όπως έχει υποχρέωση, θα διαβιβάσει την αναφορά στη Βουλή για την άσκηση ποινικών διώξεων.

 Οι πολίτες, οι δημοτικοί εκπρόσωποι, οι αλιείς και οι νοικοκυραίοι που η ζωή των παιδιών τους, οι δουλειές και οι περιουσίες τους καταγγέλλεται ότι θίγονται από το τεράστιο δίχτυ της ανεξέλεγκτης επέκτασης των ιχθυοτροφείων, εγκαλούν τους...
Γ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Σηφουνάκη, Χ. Καστανίδη, Ευ. Βενιζέλο, Μ. Χρυσοχοΐδη, Κ. Σκανδαλίδη, Π. Γερουλάνο και Ι. Ραγκούση.

Ουδείς από τους παραπάνω εξαιρείται από τα πυρά του πανελλήνιου φορέα ενάντια στην εξαμβλωματική επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών που πριμοδοτήθηκαν σκανδαλωδώς με κινηματογραφική διαδικασία τη νύχτα της 4ης Νοεμβρίου, όταν και οι οκτώ υπογράφοντες την απόφαση αλλά και οι συνάδελφοί τους βρίσκονταν στη Βουλή για να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

Στη μηνυτήρια αναφορά αποκαλύπτεται ότι σε μια κρίσιμη για την κυβέρνηση ώρα, με αστραπιαίες διαδικασίες, συνεδρίασε και γνωμοδότησε το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ), ο Παπακωνσταντίνου έλαβε τη γνωμοδότηση, ο Σηφουνάκης τη διαβίβασε στην αρμόδια κοινή υπουργική επιτροπή, όλοι μαζί υπέγραψαν και την έστειλαν στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση (!), σε μια άνευ προηγουμένου προκλητική αβάντα στους εργολάβους των ιχθυοτροφείων, ειδικά από τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 Για τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο στη μηνυτήρια αναφορά γίνεται ειδική μνεία, αφού καταγγέλλεται ότι «όφειλε να απέχει από την επίδικη υπόθεση, αφού στην οικογένειά του ανήκει η εταιρία «Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς».

 Μάλιστα, η σύζυγός του, όπως τονίζεται, «η Λάρα Γερουλάνου, είναι διευθύνουσα σύμβουλος στην εν λόγω εταιρία, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών».

 Αρα, όπως επισημαίνεται, «η θεσμοθέτηση της κοινής υπουργικής απόφασης συνδεόταν με άμεσο προσωπικό και οικονομικό συμφέρον του αναφερόμενου υπουργού, η οικογενειακή επιχείρηση του οποίου ωφελείται τα μέγιστα».


Γεωργιανή μαφία

Εδώ και δύο χρόνια φορείς από όλη την Ελλάδα, με συνεχή ψηφίσματα και διαμαρτυρίες που δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν σε κυβερνητικό επίπεδο, χρεώνουν στην ανεξέλεγκτη επέκταση των επιχειρηματιών των ιχθυοτροφείων μια σειρά από δεινά. 

Τους κατηγορούν ότι τινάζουν στον αέρα κατεξοχήν τουριστικές επενδύσεις, επιβαρύνουν και εξοντώνουν ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, ενώ δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που αφήνει πίσω του χώρους θαλάσσιων νεκροταφείων, με ταυτόχρονο αποκλεισμό κάθε άλλης παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Την ίδια ώρα καταγγέλλονται τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Τουρισμού ότι, ενώ πριμοδότησαν ανάλογες εργολαβικές επιχειρήσεις, δεν έδωσαν καμία σημασία στη λήψη μέτρων προστασίας των επαγγελματικών τάξεων του τουρισμού, οι οποίοι με το συγκεκριμένο χωροταξικό πλήττονται αφάνταστα και οδηγούνται στην οικονομική κατάρρευση και το κλείσιμο των επιχειρήσεών τους. 

Μάλιστα, κίνηση πολιτών από το Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς έχει μιλήσει ανοιχτά για χρηματοδότηση νέων επενδύσεων ιχθυοκαλλιεργειών από πλοκάμια της γεωργιανής μαφίας, που θέλουν να ελέγξουν με τον τρόπο αυτό θαλάσσιες περιοχές λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων, όπλων και ναρκωτικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.