# #

10 Δεκ 2011

«ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ»...




Σαν σήμερα, 10 Δεκεμβρίου του 1893, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Χαρίλαος Τρικούπης, αναφωνεί… «ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ». 

Από τότε άλλος πρωθυπουργός, δεν έχει ξεστομίσει ανάλογη φράση, αν και έχει καταφέρει ανάλογη πράξη. 



Ο τελευταίος πρωθυπουργός που κατάφερε να χρεοκοπήσει την χώρα, έμεινε στην ιστορία με την φράση…
«θα κάνω δημοψήφισμα». Και όπως θυμόμαστε όλοι, τον πήρε και τον σήκωσε.

Η στήλη έχοντας επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών, (στην Ελλάδα άλλωστε όλες οι στιγμές, είναι κρίσιμες, ακόμη και αυτές που δεν έχουν έρθει ακόμη). Έχοντας επίγνωση και της ιστορικότητας των στιγμών, αποφάσισε να σας διαφωτίσει σχετικά με την επίμαχη φράση του Χαριλάου Τρικούπη.

Η φράση αυτή, σύμφωνα με τις πηγές,  λέχθηκε από τον Χ. Τρικούπη την παραπάνω ημερομηνία από του βήματος της Βουλής (Παλαιά Βουλή), όχι όμως απευθυνόμενος προς το Σώμα της Βουλής ως επίσημη διακήρυξη, αλλά ,εν τη ρύμη του λόγου του, απευθυνόμενος προς τους δανειστές μας(…) που πίεζαν απροκάλυπτα για τον οικονομικό έλεγχο της Ελλάδας, είπε: «πρέπει να λαλήσωμεν προς αυτούς, επτωχεύσαμεν δυστυχώς»

Η τότε, αντιπολίτευση όμως όπως κάνει κάθε αντιπολίτευση που σέβεται τον εαυτό της,εκμεταλλεύτηκε το γεγονός διαδίδοντας ότι έγινε επίσημη δήλωση χρεοκοπίας, από το βήμα της Βουλής. (βούιξαν τα παράθυρα)

Τη θέση αυτή υιοθέτησαν και όλα σχεδόν τα έντυπα της εποχής σε σημείο που  δημιούργησαν αρνητική εντύπωση στους οπαδούς του Χ. Τρικούπη. (κατρακύλησε η δημοτικότητά του στις δημοσκοπήσεις κλπ)

Και τώρα γενικές πληροφορίες, για το πολιτικό περιβάλλον της εποχής. Ο Χαρίλαος Τρικούπης, κατά τη διάρκεια της εξουσίας του θα θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στους τομείς της γεωργίας, της φορολογίας και της άμυνας, καθώς και ένα πολυδάπανο πρόγραμμα έργων υποδομής, το οποίο περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου και τη διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου. 

Στα σχέδιά του περιλαμβανόταν επίσης η ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, ένα έργο που υλοποιήθηκε μόλις το 2004, από τον Κώστα Σημίτη, και σφραγίστηκε από την ιστορική φράση του, «είναι μακέτο τούτο το έργο;» . Κάθε σημαντική φάση της Ελλάδας σφραγίζεται από μια ανάλογη φράση.

Η πρωτόγονη οικονομία της εποχής του δεν θα αντέξει το φιλόδοξο πρόγραμμα του Τρικούπη. Ο ίδιος θα προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στο λαό, λόγω της φορολογικής του πολιτικής. «Φορομπήχτης» και «Πετρέλαιος» ήταν δύο από τα προσωνύμια που του «κόλλησε» ο Τύπος. 
Τελικά, η χώρα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δυσβάστακτα χρέη της.

Η Βουλή κηρύσσει χρεοστάσιο το 1893 και ο Τρικούπης, συνοψίζοντας το οικονομικό δράμα της Ελλάδας, αναφωνεί στις 10 Δεκεμβρίου, του 1893, το «πρέπει να λαλήσωμεν προς αυτούς επτωχεύσαμεν δυστυχώς». 

Φράση που έμεινε ιστορική για το δεύτερο της μέρος, το «επτωχεύσαμεν δυστυχώς», ενώ θα μπορούσε να μείνει και για το πρώτο της μέρος: «Πρέπει να λαλήσωμεν».

Θύμιος Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.