# #

5 Μαρ 2011

Είχαμε κάποτε αυτοκίνητο…

Καθηλωμένα στις άκρες των δρόμων και στις πιλοτές παραμένουν εδώ και μέρες χιλιάδες τετράτροχα με στεγνά ντεπόζιτα στον νομό Θεσσαλονίκης, αφού η «ψυχρολουσία» των τιμών στα καύσιμα συνεχίστηκε και χθες. Σε σύγκριση με την Τετάρτη, χθες η τιμή της απλής αμόλυβδης σκαρφάλωσε κατά ...δύο λεπτά (1,679 λεπτά το λίτρο), το Diesel κίνησης κατά 1,3 λεπτά (1,518) και το Diesel θέρμανσης κατά 9 λεπτά (0,970 από 0,880 την Τετάρτη).

 
Μονάχα οι τιμές της αμόλυβδης 100 οκτανίων και της super παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες και τις δύο ημέρες. Πανελλαδικά, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης ανήλθε στο 1,653 ευρώ/λίτρο, τη στιγμή που η αγορά εκλιπαρεί για μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε συνδυασμό με την επιβολή πλαφόν σε όλα τα στάδια της διακίνησης καυσίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φόροι στην αμόλυβδη υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 90 λεπτά το λίτρο και τα μεικτά κέρδη των βενζινοπωλών είναι 4-6 λεπτά.
Η μέγιστη τιμή ανά την επικράτεια είναι στις Κυκλάδες (1,837 ευρώ/λίτρο) και ακολουθούν Πειραιάς και Ρέθυμνο (1,836). Στη Θεσσαλονίκη διαμορφώθηκε σε 1,749 ευρώ/λίτρο, ενώ στην Αθήνα άγγιξε το 1,789.
Η μέση τιμή του ντίζελ θέρμανσης σε ολόκληρη τη χώρα διαμορφώνεται στα 86,1 λεπτά, από 85,7 την Τετάρτη και 79 λεπτά στην αρχή του χρόνου.

Τριήμερο με πολύ άγχος
Παρά τις τιμές… φαρμακείου στα καύσιμα, δεν είναι λίγοι αυτοί που σήμερα και αύριο θα εκδράμουν με τα αυτοκίνητά τους, προκειμένου να γιορτάσουν στην ύπαιθρο τα κούλουμα. Οι τιμές ενδέχεται από σήμερα να πάνε ακόμα υψηλότερα λόγω της εξόδου από τα αστικά κέντρα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Καταναλωτές και παράγοντες την αγοράς φοβούνται ότι αρκετοί επιτήδειοι θα εκμεταλλευθούν τη μαζική έξοδο, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν.
Οι οδηγοί πρέπει, επίσης, να έχουν κατά νου και το ότι στα πρατήρια των εθνικών οδών και στις περισσότερες περιοχές της περιφέρειας η βενζίνη είναι ακριβότερη από 10 έως 15 λεπτά το λίτρο σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Όποιοι αποφασίσουν να ταξιδέψουν, καλό είναι να γεμίσουν το ρεζερβουάρ πριν από την αναχώρηση, προκειμένου να αποφύγουν -όσο είναι δυνατόν- το ενδεχόμενο ενός ανεφοδιασμού κοντά σε αυτοκινητόδρομο σε τιμή ακόμα και πάνω από 1,90 ευρώ το λίτρο.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 4/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.