# #

4 Μαρ 2011

έρωτες που έγραψαν… ιστορία!


Ο έρωτας ενίοτε είναι καταραμένος, επειδή κάποιες αγάπες είναι καταδικασμένες από την αρχή. Ποιες είναι, όμως, οι πιο τραγικές πτυχές του θεού Ερωτα που άφησαν εποχή για τη δραματική κατάληξή τους;

Αν και τα έργα του Σαίξπηρ βρίθουν από καταδικασμένους εραστές, όπου το ανεκπλήρωτο πάθος και ο θάνατος τα καθιστούν πιο ευανάγνωστα, υπάρχουν ζευγάρια τα οποία ισάξια με τους σαιξπηρικούς ήρωες πέρασαν στην αθανασία και μπορούμε να τα απαντήσουμε στα βιβλία της παγκόσμιας ιστορίας.

Έτσι, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, σας παραθέτουμε πέντε τραγικές ιστορίες από το βαθύ έως και το πιο πρόσφατο παρελθόν,- παραμύθια…
με λυπημένο τέλος, όπως οτιδήποτε άλλο έχει εφευρεθεί στον κόσμο της φαντασίας.



1. Κλεοπάτρα και Μάρκος Αντώνιος

Μια υπόθεση ερωτική και τόσο επική που ο Σαίξπηρ θεώρησε σκόπιμο να αποτελέσει αντικείμενο μιας από τις τραγωδίες του. Γνωρίστηκαν το 41 π.Χ. , όταν η αναταραχή στη Ρωμαϊκή Δημοκρατία βρισκόταν στο ζενίθ της. Εκείνη, βασίλισσα της Αιγύπτου που τον αποπλάνησε με τη μοναδική και σπάνια ομορφιά της, αλλά και την ξεχωριστή προσωπικότητά της. Εκείνος, ένας ισχυρός άντρας και  ήδη παντρεμένος. Και οι δύο μαζί, μια ιστορία αγάπης και καταδικασμένου έρωτα, υπό την «κάλυψη» μιας λεπτής πολιτικής συμμαχίας ανάμεσα στις αυτοκρατορίες τους.

Η συμμαχία αυτή, όμως, θα αποδειχθεί «ξινή», όταν ο μελλοντικός αυτοκράτορας Οκταβιανός, αφού έπεισε τη ρωμαϊκή Σύγκλητο ότι ο Μάρκος Αντώνιος ήταν διψασμένος για εξουσία και μαγεμένος, επηρεαζόταν από την Κλεοπάτρα, κήρυξε τον πόλεμο στον πρώην σύντροφό του, το 31 π.Χ.. Τότε, οι παράνομοι και πολύ ερωτευμένοι εραστές επέλεξαν κατά τη διάρκεια του πολέμου να δώσουν τέλος στη ζωή τους, παρά να συλληφθούν και να τους χωρίσουν της φυλακής τα σίδερα.


2. Heloise και Abelard

Ο Βρετανός ποιητής  Alexander Pope μετέτρεψε την ιστορία τους σε ένα μοναδικό κομμάτι κλασικής λογοτεχνίας, όμως η Heloise και ο Abelard  ήταν σε τρελό βαθμό ερωτευμένοι και καταδικασμένοι σε ένα τραγικό φινάλε στα μέσα του 12ου αιώνα στη Γαλλία. Η 15χρονη Heloise, γνωστή σε ολόκληρη τη Γαλλία για τη μόρφωσή της ερωτεύτηκε με πάθος τον κατά 20 χρόνια μεγαλύτερό της και εσωτερικό της δάσκαλο, Abelard, τον οποίο είχε προσλάβει ο θείος της αποκλειστικά για την εκπαίδευσή της. Αν και ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά, το ρομάντζο τους εξόργισε τον θείο της και ευνούχισε τον δύστυχο Abelard, λίγο καιρό μετά την ανακάλυψη της σχέσης τους. Σε πολύ ταραγμένη κατάσταση, οι ερωτευμένοι μπήκαν σε μοναστήρι και άρχισαν να γράφουν ο ένας στον άλλο μια σειρά από τις πλέον διάσημες ερωτικές επιστολές, ώσπου πέθαναν, αν και ποτέ δεν ειδώθηκαν ξανά.


3. Shah Jahan και Mumtaz Mahal

Έχετε ακουστά το Taj Mahal; Το πασίγνωστο παλάτι στην Ινδία είναι για την ακρίβεια η απόλυτη διακήρυξη της αγάπης. Χτίστηκε τον 17ο αιώνα από τον Shah Jahan ως μία θαυμάσια τελευταία κατοικία για την αγαπημένη του σύζυγό. Η Mumtaz Mahal ή το «στολίδι του παλατιού»- όπως συνήθιζε να την αποκαλεί-, ήταν η τρίτη κατά σειρά σύζυγος του ηγεμόνα, αλλά φανερά η αγαπημένη του. Ο θάνατός της πάνω στον τοκετό γέμισε με θλίψη την καρδιά του Shah Jahan και για το λόγο αυτό άρχισε αμέσως τις εργασίες για το Taj Mahal, το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από 23 χρόνια. Αφού βεβαιώθηκε ότι η αγαπημένη του γυναίκα βρήκε πλέον το καταλληλότερο βασιλικό μέρος για να αναπαύεται η ψυχή της, το 1666 άφησε και εκείνος την τελευταία πνοή του με την ελπίδα να ενωθεί ξανά μαζί της.


4. Ines de Castro και πρίγκιπας Pedro
Η Ines de Castro έγινε η…εν αναμονή πριγκίπισσα του διαδόχου του θρόνου της Πορτογαλίας Pedro. Ήρθε στην Πορτογαλία το 1340 ως καμαριέρα της Constance, συζύγου του πρίγκιπα Pedro, ο οποίος  την ερωτεύτηκε παράφορα και άρχισε να παραμελεί τη νόμιμη γυναίκα του, θέτοντας σε κίνδυνο τις ήδη αδύναμες σχέσεις του βασιλείου με την Καστίλλη. Ο βασιλιάς Αφόνσος Δ' της Πορτογαλίας, ο πατέρας του Πέτρου, δυσανασχετούσε από την επιρροή της  Ines στο γιο του και ήλπιζε ο αμοιβαίος πόθος τους να ξεθυμάνει, κάτι που βεβαίως δεν έγινε ποτέ.

Μετά το θάνατο της συζύγου του Constance το 1349, ο Pedro, προσπάθησε να καταστήσει την Ines ως νόμιμη γυναίκα του- έχοντας ήδη αποκτήσει μαζί της τρία παιδιά-, αλλά ο βασιλιάς αντιδρούσε και έτσι τιμώρησε την Ines με εξορία από την Αυλή. Όταν είδε πως η γεωγραφική απόσταση δεν ήταν αρκετή για να τους χωρίσει διέταξε το θάνατό της. Η πράξη αυτή πυροδότησε έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ πατέρα και γιου, και, όταν ο τελευταίος νίκησε, ο Pedro ζήτησε την εκταφή της Ines και της έχτισε έναν βασιλικό τάφο, απαιτώντας από όλο τον κόσμο της Πορτογαλίας να ορκιστεί μπροστά στο νεκρό σώμα πίστη στη βασίλισσα του κράτους.


5. Βασίλισσα Victoria και πρίγκιπας Albert

Η πιο μοντέρνα τραγική ιστορία αγάπης, η οποία πηγάζει από μια απίθανη πηγή, τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας. Η αγάπη που έτρεφε η βασίλισσα  Victoria για το σύζυγό της, πρίγκιπα Albert ήταν κατά κοινή ομολογία τόσο μεγάλη που διήρκεσε σε όλη την 63χρονη βασιλεία της, ενώ ο απροσδόκητος θάνατός του το 1861, - 40 χρόνια πριν από το δικό της-, λύγισε και κατέστρεψε την κατά τα άλλα παντοδύναμη μοναρχία. Η Victoria έκανε το μαύρο το αγαπημένο της χρώμα, -το οποίο δεν έβγαλε ποτέ σε όλη της τη ζωή- και πέρασε ένα μεγάλο μέρος των τελευταίων δεκαετιών της βασιλείας της, σε σχετική απομόνωση. Όταν εν τέλει απεβίωσε το 1901, ενταφιάστηκε στο κοινό μαυσωλείο τους, στην πόρτα του οποίου διαβάζει κανείς: «Έχε γειά πολυαγαπημένε, ήρθε η ώρα επιτέλους να αναπαυθώ μετά σου, μετά σου μπροστά στο Χριστό θα ανατέλλω ξανά». 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.