# #

5 Μαρ 2011

Επιτέλους . . . μια ευχάριστη είδηση


Αυτά τα Γλυπτά δεν θα σταματήσουν ποτέ να μας συγκινούν. Όσο κι αν τα πληγώνουμε αυτά αντιστέκονται... αντιστάθηκαν και στο Μοροζίνι, ξεγέλασαν ακόμη και τον Έλγιν!

Ο Μοροζίνι ίσως προκάλεσε το 1687 ζημιά ίση με εκείνη του Έλγιν. Έβαλε τα κανόνια και χτύπησαν το Μνημείο. Πήρε φωτιά η μπαρουταποθήκη που είχαν στήσει οι Τούρκοι μέσα στο Ναό. Η έκρηξη σάρωσε...
όλη τη νότια πλευρά που κατέρρευσε.

Οι Θεοί της Ελλάδας όμως είχαν άλλα σχέδια. Έβαλαν την άγνοια των Τούρκων να δουλέψει υπέρ του Μνημείου.

Μετά τον Μοροζίνι οι Τούρκοι βάλθηκαν να ξαναχτίσουν το τείχος του Βράχου. Χωρίς να ξέρουν τι ήταν τα Γλυπτά που έπιαναν στα χέρια τους πήραν τις μετόπες και τις χρησιμοποίησαν σαν λιθάρια. 

Τις παράχωσαν μαζί με πέτρες στα τείχη. Εκεί έμειναν άλλα 150 χρόνια, κάτω απ' τη μύτη του κλέφτη που με μερικά γρόσια έπεισε τον πασά της Αθήνας να τον αφήσει να "πριονίσει" τα Γλυπτά και να τα πάει σπίτι του στην Αγγλία.

Χρειάστηκε να μπει μπροστά ένα σχέδιο απεικόνισης των τειχών του Ιερού Βράχου. Ένα μπαλόνι έκανε κυκλική "βόλτα" και έβγαλε 2.250 φωτογραφίες.

Όταν οι επιστήμονες τις πήραν στα χέρια τους έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Ανάμεσα στις πέτρες έκανε... μπαμ το πεντελικό μάρμαρο. Καθαρό και λαξευμένο.

Τα Γλυπτά με τις παραστάσεις απ' την Κενταυρομαχία είναι εκεί. Μέρος της νότιας μετόπης σώθηκε από ένα περίεργο θαύμα.

Τώρα αυτό το κομμάτι της ιστορίας περιμένει να βγει στο φως, να συντηρηθεί και να πάρει τη θέση του πλάι στα άλλα Γλυπτά του Παρθενώνα.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.