# #

9 Φεβ 2011

Τα Σκόπια στον δρόμο των Τιράνων. . . ?

Στην Αραβία και ιδίως στην Αίγυπτο είναι στραμμένη η προσοχή μας -και δικαίως-, αλλά την ίδια ώρα πυκνώνουν τα σύννεφα στα σύνορά μας, και μάλιστα σε δύο χώρες όπου η εσωτερική πολιτική τους κατάσταση εκτραχύνεται διαρκώς με απρόβλεπτες συνέπειες. Εδώ και δύο εβδομάδες έχει ήδη επεκταθεί και στην ΠΓΔΜ η ανώμαλη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία, όπου και εκεί η κρίση οξύνεται διαρκώς. Στα Σκόπια η «σοσιαλιστική» αντιπολίτευση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι εγκατέλειψε το Κοινοβούλιο ακολουθώντας το παράδειγμα των Αλβανών σοσιαλιστών του Εντι Ράμα, ενώ στα Τίρανα ένας μαινόμενος Σαλί Μπερίσα κατηγορεί πλέον σε κατάσταση πολιτικής υστερίας όλους ανεξαιρέτως τους θεσμικούς παράγοντες της χώρας ότι συμμετείχαν σε σχέδιο πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή του!


Στα Σκόπια ο.....
Μπράνκο Τσερβένκοφσκι έκανε μελοδραματικές δηλώσεις του τύπου «οι σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται πλέον στα οδοφράγματα» και ότι «με την κυβέρνηση Γκρούεφσκι η δημοκρατία δεν υπάρχει εδώ και καιρό στη χώρα». Η αλήθεια είναι ότι ο ακροδεξιός εθνικιστής πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι δεν αρκείται στο γεγονός ότι έχει συντρίψει πολιτικά τους σοσιαλδημοκράτες του Τσερβένκοφσκι τόσο στις βουλευτικές εκλογές του 2008 όσο και στις προεδρικές εκλογές του 2009, αλλά θέλει να φιμώσει εντελώς την αντιπολίτευση ακόμη και στα μέσα ενημέρωσης.
Εχει βάλει στόχο να κλείσει το συγκρότημα του Σκοπιανού μεγιστάνα των ΜΜΕ Βέλιγια Ράμκοφσκι, που έχει μεταξύ των άλλων και τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Α1. Με πρόσχημα φορολογικές ατασθαλίες και κατηγορίες για μαύρο χρήμα, ο Γκρούεφσκι έχει μάλιστα από τα τέλη Δεκέμβρη κλείσει στη φυλακή τον Ράμκοφσκι και 13 συνεργάτες και συγγενείς του!
Τις αντιδράσεις του Τσερβένκοφσκι δεν θα τις έπαιρνε κανένας στο εξωτερικό πολύ σοβαρά αυτοτελώς, γιατί, όπως προαναφέραμε, η απήχηση των σοσιαλδημοκρατών είναι περιορισμένη και συνεχίζει να συρρικνώνεται.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι όμως ανησυχούν μήπως αυτή η ενδοσλαβική πολιτική διένεξη στα Σκόπια, που απειλεί να προσλάβει ακραία χαρακτηριστικά, πυροδοτήσει νέα σύγκρουση Σλάβων και Αλβανών της ΠΓΔΜ με κάποια απρόβλεπτη αφορμή. Ετσι ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια κάλεσε αμέσως τον Γκρούεφσκι και τον κάλεσε να επιδιώξει την αποκατάσταση πολιτικού διαλόγου με τον Τσερβένκοφσκι, πράγμα που έκανε και ο επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε.
Ενα μικρό αλβανικό κόμμα με τέσσερις βουλευτές (η Βουλή της ΠΓΔΜ έχει συνολικά 120 βουλευτές) αποχώρησε και αυτό από το κοινοβούλιο, ενώ μέσα στο κλίμα του γενικού αλαλούμ οξύνθηκαν οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους πιο ακραίους βουλγαρόφρονες της χώρας. Η αφορμή ήταν θρησκευτικοπολιτική. Ο Σκοπιανός αρχιεπίσκοπος Στέφανος χαρακτήρισε σε μια λειτουργία «προδότες» τους πολίτες της ΠΓΔΜ που τάσσονται υπέρ της ένταξης στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα ο πολιτιστικός σύλλογός τους να επιτεθεί εναντίον του αρχιεπισκόπου και να απειλήσει με ένταξη αυτού του τμήματος των πολιτών της ΠΓΔΜ στην Εκκλησία της Βουλγαρίας!
Την ίδια ώρα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα έχει περάσει σε γενική επίθεση για να καλύψει τις πολιτικές ευθύνες του για τη δολοφονία τριών σοσιαλιστών διαδηλωτών από τους πραιτωριανούς του προεδρικού μεγάρου στις 21 Ιανουαρίου. Δεν φτάνει που έχει ήδη κατηγορήσει για δήθεν απόπειρα πραξικοπήματος τον σοσιαλιστή ηγέτη Εντι Ράμα, τώρα ο Μπερίσα κατηγορεί και τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι και τη γενική εισαγγελέα της χώρας Ινα Ράμα (απλή συνωνυμία με τον Εντι Ράμα) ότι? συμμετείχαν στο σχέδιο πραξικοπήματος!
Το πράγμα καταντάει γελοίο επειδή ο Τόπι προτάθηκε για πρόεδρος από το κόμμα του... ίδιου του Μπερίσα! Για να τρομοκρατήσει δε τη γενική εισαγγελέα Ινα Ράμα, ο Μπερίσα διέταξε να αλλάξουν οι αστυνομικοί που την προστατεύουν από επίδοξους δολοφόνους, αντικαθιστώντας τους με δικούς του πραιτωριανούς απολύτως αφοσιωμένους σε αυτόν και έτοιμους ανά πάσα στιγμή να? συλλάβουν τη γενική εισαγγελέα ή ακόμη και να οργανώσουν τη δολοφονία της, αν τους διατάξει ο Μπερίσα!
Εκτροπές
Δημοκρατία μόνο τυπικά
ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ αργοί είναι οι ρυθμοί εκδημοκρατισμού της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ και μόνο ως κακόγουστο αστείο ακούγεται πλέον η ένταξή τους στην ΕΕ. Είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά την ανατροπή του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και την προσχώρησή τους στο καπιταλιστικό σύστημα, οι χώρες αυτές συνεχίζουν να κυβερνώνται από ηγέτες ολοκληρωτικής νοοτροπίας, μόνο που αυτή τη φορά είναι εκλεγμένοι τύποις δημοκρατικά - με ασήμαντες, μικρές ή καθοριστικές δόσεις νοθείας. Τα κοινοβούλιά τους παραμένουν ουσιαστικά μονοκομματικά, καθώς οι ηγέτες της αντιπολίτευσης διακατέχονται φυσικά από την ίδια αυταρχική νοοτροπία και ψάχνουν αφορμή για να την «κοπανήσουν» από τη Βουλή μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Γ.Δελαστικ...Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.