# #

6 Φεβ 2011

Τι σας ταλαιπωρεί; Κρυολόγημα, γρίπη ή κάτι άλλο;





Με την εποχή της γρίπης να έχει μπει για τα καλά, ένα είναι αυτό που μας βασανίζει: Τι προκαλεί τα συμπτώματά μου; Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τι σας ταλαιπωρεί, ώστε να μην το μεταδώσετε σε άλλους και να μείνετε στο σπίτι, αν χρειαστεί.

Όμως, κατά πόσο είστε σε θέση να καταλάβετε εάν πρόκειται για ένα απλό κρύωμα ή μια αλλεργία, καθώς και εάν έχετε..... την εποχική γρίπη ή αυτή των χοίρων, η οποία επανέρχεται στο προσκήνιο; Απλώς χρησιμοποιήστε το καθ’ όλα εύχρηστο «συμπτωματολόγιο» του καθηγητή Φαρμακευτικής, Neil Schachter.



Εποχική γρίπη

Βασικά συμπτώματα: Ο πυρετός έρχεται στα…γρήγορα

Καλύτερη αντιμετώπιση με: Ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη

Αν το θερμόμετρό σας δείχνει 38 με 38,5 βαθμούς Κελσίου και ο πυρετός συνοδεύεται με πονάκια στο στήθος και αίσθημα εξάντλησης, πιθανώς σας έχει «επισκεφθεί» η εποχική γρίπη, σύμφωνα με τον καθηγητή, Neil Schachter, συγγραφέα του βιβλίου «Ο καλός οδηγός του γιατρού για το κρυολόγημα και τη γρίπη».Βάλτε ένα ποτηράκι νερό και πάρτε το χαπάκι για τον πυρετό και τους πόνους, αναπαυθείτε και φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά, ώστε να μην αφυδατωθεί ο οργανισμός σας. Αυτοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, για αυτό και συνιστώνται αντι-ιϊκά φάρμακα, όπως το Tamiflu ή το Relenza.

Η γρίπη των χοίρων ή H1N1

Βασικά συμπτώματα: Πυρετός συν ναυτία, διάρροια και εμετός

Καλύτερη αντιμετώπιση με: Ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη

Όταν κανείς έχει προσβληθεί από το ιό του H1N1 αισθάνεται σα να περνάει μια απλή γρίπη, δηλαδή την εποχική. Παρόλα αυτά η γρίπη των χοίρων φέρνει μαζί της και γαστρεντερικές ενοχλήσεις, οι οποίες καθιστούν ευκολότερη την αφυδάτωση του οργανισμού. Πιείτε άφθονα υγρά και ακολουθήστε την τυπικά καθορισμένη θεραπεία. Φυσικά, θα αφήσετε για λίγο τον έξω κόσμο, αφού η γρίπη αυτή είναι ιδιαιτέρως μεταδοτική (δεν πιστεύω να ξεχάσατε κιόλας τις τόσες σχετικές ενημερώσεις από τα ΜΜΕ και το υπουργείο Υγείας;). Επίσης, καλέστε το γιατρό σας, εάν βρίσκεστε στην ομάδα «μεγάλου κινδύνου» ή εάν δείτε ότι δεν έχει βελτιωθεί καθόλου η υγεία σας μετά από μια εβδομάδα. Και θυμηθείτε: Κάθε γρίπη είναι ικανή να προκαλέσει πνευμονία! Όχι πανικός!

Κρυολόγημα

Βασικά συμπτώματα: Ρινική συμφόρηση

Καλύτερη αντιμετώπιση με: Ανάπαυση, άφθονο νερό

Εάν η μυτούλα σας…τρέχει, έχετε έντονο βηχαλάκι, ίσως και λίγο πυρετό(κάτω από 38 βαθμούς Κελσίου), μη μου ανησυχείτε! Απλώς, κρυολογήσατε…Καμία σχέση, λοιπόν, με τη γρίπη, αφού δεν αισθάνεστε πόνους στο σώμα και από πυρετό, μείνατε στα δεκατάκια. Για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ενυδατώστε πολύ καλά το σώμα σας με «υδροποσία», η οποία θα σας ανακουφίσει και από τη ρινική συμφόρηση. Φάρμακα για το κρυολόγημα; Θα μπορούσαν να σας κάνουν να νοιώσετε κάπως καλύτερα, αλλά δεν είναι ικανά να επιταχύνουν τη θεραπεία του. Προσοχή! Το κρυολόγημα πολλές φορές οδηγεί και σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως είναι οι διαταραχές στον ύπνο και η ξηροστομία.

Αλλεργία

Βασικά συμπτώματα: Φαγούρα στα μάτια τη μύτη και στο λαιμό

Καλύτερη αντιμετώπιση με: Αντισταμινικά

Οι αλλεργίες είναι λιγότερο ενοχλητικές το χειμώνα εν συγκρίσει με την άνοιξη και το φθινόπωρο, αλλά αν είστε συναχωμένος, αισθάνεστε φαγούρα και έχετε καταρροή, μάλλον δέχεστε «επίθεση». Το καλύτερο για όσους πάσχουν από αλλεργίες είναι να έχουν σα «φυλακτό» τα ειδικά για αυτούς φάρμακα. Επειδή, όμως, οι απεργίες των φαρμακοποιών είναι στα «σκαριά», δοκιμάστε μια μικρή τσαγιέρα, αν δε βρείτε φυσιολογικό ορό ρινικού σπρέι.
 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.