# #

10 Οκτ 2010

Παλαιός Παντελεήμονας. Στους πρόποδες του Ολύμπου


Παλαιός Παντελεήμονας - Πιερία Μόλις διασχίσαμε ένα δάσος από καταπράσινες καστανιές. Ο δρόμος, στενός, φιδογυριστός, ίσα ίσα που φαίνεται μπροστά μας και όλο ανεβαίνει. Ψηλά, ο Όλυμπος λούζεται στον υπέροχο φθινοπωρινό ήλιο. Βρισκόμαστε στις παρυφές του Ολύμπου και κατευθυνόμαστε προς τον Παλαιό Παντελεήμονα, ένα χωριό που βγήκε από την αφάνεια πριν περιπου 15 χρονια. Η ιστορία γνωστή: ο τουρισμός της παραλίας τράβηξε τους κατοίκους στον Νεο Παντελεημονα, ερημώνοντας το χωριό. Τα πανέμορφα πέτρινα σπίτια του Παλαιού Παντελεήμονα στοίχειωσαν. Η πέτρινη πλατεία με τα πλατάνια χορτάριασε. Ξαφνικά όμως όλα άλλαξαν. Κάποιοι εραστές της ομορφιάς και της αυθεντικότητας πρόλαβαν το χωριό πριν σωριαστεί σε ερείπια. Φτάνουμε στο πλάτωμα που έχει διαμορφωθεί σε πάρκινγκ. Τα αυτοκίνητα απαγορεύονται μέσα στον παραδοσιακό οικισμό.

Ιδανικός τόπος για χαλάρωση και απόλαυση των αισθήσεων μέσα στο πυκνό πράσινο τοπίο με μοναδική θέα στον ορίζοντα...
Διατηρεί ομοιόμορφη αρχιτεκτονική στα κτίσματά του, γεγονός που γίνεται αντιληπτό με τη πρώτη ματιά και τον διαφοροποιεί από τους άλλους οικισμούς.
Στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια της υπάρχει η παλιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, το παλιό σχολείο που έχει αναπαλαιωθεί και παραδοσιακές ταβέρνες. Λίγο έξω από τον οικισμό βρίσκεται το μοναδικό περιβαλλοντικό σχολείο της περιοχής. Στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια του μπορείτε να θαυμάσετε αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια και γραφικά καταστήματα που διαθέτουν παραδοσιακά προϊόντα και είδη λαϊκής τέχνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.