Με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από το 2011
Ραγδαία μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο τομέα, μέχρι και το 2014 επιφέρει το ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από το 2011, μέσω του οποίου καταργούνται δεκάδες επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα.
Δεδομένου ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο τομέα, η μείωση του κονδυλίου για μισθούς θα προέλθει από την κατάργηση επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα στο δημόσιο τομέα οι δημόσιοι υπάλληλοι και τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω της αναλογίας προσλήψεων/αποχωρήσεων 1 προς 5.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κονδύλι των αποδοχών του Δημοσίου, από το επίπεδο των 29,46 δισ. ευρώ το 2009, μειώθηκε σε 26,37 δισ. ευρώ φέτος, λόγω των μέτρων για περικοπές επιδομάτων και δώρων που έχουν ανακοινωθεί ήδη και θα μειωθεί περαιτέρω σε 26,13 δισ. ευρώ το 2011 ή κατά 236 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2012 και μετά ο ρυθμός μείωσης φτάνει στο 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Συγκεκριμένα, το 2012, η δαπάνη για μισθούς στο Δημόσιο μειώνεται κατά 870 εκατ. ευρώ, και διαμορφώνεται σε 25 δισ. ευρώ, το 2013 ακολουθεί νέα μείωση κατά 960 εκατ. ευρώ και περιορίζεται σε 24,04 δισ. ευρώ και, το 2014, μειώνεται κατά 900 εκατ. ευρώ και διαμορφώνεται σε 23,13 δισ. ευρώ.
Από το 2009, που καταγράφηκε το μέγιστο ύψος της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου, που ήταν το ποσό των 29,46 δισ. ευρώ, μέχρι το 2014, το συγκεκριμένο κονδύλι θα μειωθεί κατά 6,3 δισ. ευρώ.
Πώς επέρχεται η μείωση
Η μείωση της συνολικής δημόσιας δαπάνης για μισθούς θα προέλθει από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου που θα επιφέρει κατάργηση πλήθους επιδομάτων, που λαμβάνουν σήμερα δημόσιοι υπάλληλοι σε διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες.
Η λογική του ενιαίου μισθολογίου έχει την έννοια της ενσωμάτωσης σε ένα μισθό των διάσπαρτων επιδομάτων, ώστε να ελέγχονται αμεσότερα οι συνολικές αμοιβές και να υπάρχει καθεστώς διαφάνειας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ενσωματωθούν όλα τα επιδόματα που εισπράττει ένας δημόσιους υπάλληλος στο νέο βασικό μισθό του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συσταθεί επιτροπή, που θα καταγράψει και θα αξιολογήσει τη σκοπιμότητα των επιδομάτων που χορηγούνται σήμερα, ώστε να περικοπούν ορισμένα εξ αυτών και να προσγειωθούν σε χαμηλότερα οι τελικές αποδοχές, όπως άλλωστε προβλέπουν και οι σχετικοί πίνακες.
Το πρώτο βήμα έγινε με την ολοκλήρωση της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων και τώρα ακολουθεί το στάδιο της επεξεργασίας των αριθμητικών δεδομένων των υπαλλήλων, με τα ποσά των αμοιβών που καταβάλλονται μηνιαίως.
Ακολουθεί η συγκρότηση της ενιαίας Αρχής Πληρωμών, μέσω της οποίας θα πληρώνονται από τον Οκτώβριο οι υπάλληλοι του Δημοσίου, δημοσίων φορέων και των ΟΤΑ, και μέχρι το Δεκέμβριο οι υπόλοιποι υπάλληλοι δημοσίων φορέων.
Παράλληλα, όμως, ξεκινούν και οι διαδικασίες συγκρότησης του νέου μισθολογίου, αλλά και η σύνδεση αμοιβών με την παραγωγικότητα.
Το «μνημόνιο» προβλέπει ότι, από τον προσεχή Σεπτέμβριο, ξεκινούν οι διαδικασίες «για την απλοποίηση του συστήματος πληρωμών, ώστε να καλύπτει τόσο το βασικό μισθό όσο και όλα τα επιδόματα που αφορούν όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και την εξασφάλιση ότι το νέο αυτό σύστημα λαμβάνει υπόψη την παραγωγικότητά τους και τα καθήκοντα». Το νέο σύστημα θα λειτουργήσει υποχρεωτικά μέχρι τον Ιούνιο του 2011.
Σε ό,τι αφορά το νέο μισθολόγιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, με την ολοκλήρωσή του, θα ενσωματωθούν ορισμένα επιδόματα στο βασικό μισθό, κάποια θα καταργηθούν ή θα μειωθούν, αλλά και θα εξισωθούν οι αμοιβές μεταξύ των υπαλλήλων όλων των υπουργείων των ίδιων κατηγοριών.
Τα επιδόματα
Από τα επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα στους υπαλλήλους του Δημοσίου, το υψηλότερο δημοσιονομικό κόστος έχουν:
- Η οικογενειακή παροχή που κοστίζει 240 εκατ. ευρώ
- Το κίνητρο απόδοσης που κοστίζει 389 εκατ. ευρώ.
- Τα «ειδικά επιδόματα» (ΔΕΤΕ ΔΙΒΕΤ κ.λπ.), που κοστίζουν 534 εκατ. ευρώ.
- Το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης (εκπαιδευτικών), που κοστίζει 722 εκατ. ευρώ.
- Το επίδομα νοσοκομειακό και τροφής (νοσοκομειακοί), που κοστίζει 337 εκατ. ευρώ.
- Οι αποδοχές των δικαστικών ανέρχονται συνολικά (το 2010) σε 457 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι βασικοί μισθοί είναι μόλις 189 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα ποσά προέρχονται από επιδόματα.
- Οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ κοστίζουν το 2010, 819 εκατ. ευρώ, εκ τω οποίων τα 484 εκατ. ευρώ αφορούν βασικούς μισθούς και το υπόλοιπο ποσό αφορά σε επιδόματα.
- Οι αποδοχές των στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, φτάνουν σε 4,40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 2,24 δισ. ευρώ, είναι οι βασικοί μισθοί και τα υπόλοιπα ποσά προέρχονται από επιδόματα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.