# #

5 Αυγ 2010

.. Π.Α.Ο.Κ. όπως Ελλάδα

Π.Α.Ο.Κ.-Π.Α.Ο.Κ. τρέμουν τ’ όνομά σου
Και στο πέρασμά σου τρέμει όλη η γη...»


Αυτό είναι δίστιχο από τον ύμνο του δικεφάλου του Βορά. Αν και γράφτηκε εδώ και πολλές δεκαετίες από έναν παλιό στιχουργό, τον Μίμη Τραϊφόρο, όταν προσπαθήσω να ταιριάσω τα λόγια του ύμνου με έναν εντελώς δικό μου είναι η αλήθεια τρόπο, ακόμη και με τη σημερινή φυσιογνωμία της ομάδας, βλέπω ότι ναι, κάτι βγαίνει. Θυμίζοντας αμυδρά μια «σύμμορφη απεικόνιση» όπως λέμε στα Μαθηματικά. Χθες το βράδυ,..
λίγο μετά τον αγώνα εναντίον της ολλανδικής ομάδας με το ελληνικό όνομα «Αίας» (στη γλώσσα τους Άγιαξ), όπου η ισοπαλία με 3-3 (πρώτος αγώνας 1-1) κατέβασε πρόωρα τους Θεσσαλονικείς από το χρυσοφόρο άρμα του Champions’ League, ίσως και από την ένταση με τη διακύμανση του αποτελέσματος είχα κάτι σαν σατόρι (χαμηλής ποιότητας βέβαια), μια φώτιση δηλαδή. Άρχισα λοιπόν, να μετασχηματίζω (αυτό είναι, πρόχειρα εξηγημένο, μια σύμμορφη απεικόνιση) και να περνώ από τον ύμνο της Παοκάρας στις παθογένειες μιας ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας και να προχωρώ να τις ταιριάζω με κάποια από τα όσα μας εξοργίζουν στη σημερινή Ελλάδα!

Ξέρω πως μπορεί να πέσουν τα τσιμέντα στην τρομακτικής φήμης Τούμπα αν διατυπώσω την άποψη ότι ο Π.Α.Ο.Κ. ζημιώνεται από το «λαό» του. Η ομάδα στηρίζεται πολύ στην γεμάτη ένταση και μέχρις εκφοβισμού ατμόσφαιρα που δημιουργούν εναντίον αντιπάλων και διαιτητή οι οπαδοί της. Αυτό όμως κάνει οι παίκτες να έχουν την αίσθηση ότι χωρίς αυτούς ή μακριά από αυτούς (εκτός έδρας) παίζουν με παίκτη λιγότερο. Ο Π.Α.Ο.Κ. είναι μια «χαϊδεμένη» ομάδα, από τους υποστηρικτές της και μια μερίδα του Τύπου. Χαϊδεμένη είναι η λέξη όταν θέλουμε και να αποφύγουμε το κακομαθημένη, που παραπέμπει στο ότι κάποιοι σου φέρονται με επιείκεια όταν θα έπρεπε να τ’ ακούς για τα καλά. Και με την επιείκεια ίσως να τα βολεύεις προσωρινά αλλά δεν μπορείς ν’ αποκτήσεις μια μόνιμη σκληράδα και αντοχή. Ναι κατά τη γνώμη μου το πάθος, ο φανατισμός, το πλήθος, η ατμόσφαιρα στην Τούμπα, η προστασία δηλαδή που άφθονη παρέχεται εκ μέρους των οπαδών της έχει κάνει την ομάδα soft. Σήμερα που τα πράγματα είναι δύσκολα κιόλας, διότι υπάρχουν ακόμη μεγάλα πακέτα χρημάτων στο ποδόσφαιρό αλλά δύσκολα να τα διεκδικήσεις χωρίς πολλά προσόντα. Έχουμε λοιπόν δει στην Ευρώπη ομάδες-επιχειρήσεις δομημένες με τρομερές προδιαγραφές για να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό. Για να κάνουν να κυλήσουν μέχρι τα ταμεία της ομάδας οι λίρες χρειάζεται οργάνωση, μεθοδικότητα, ορθολογισμός, γνώσεις, γούστο, φαντασία. Ο Π.Α.Ο.Κ. διαθέτει από όλα αυτά τόσα όσο και μια... στάνη. Και δεν ανεβαίνει επίπεδο επειδή και οι προτιμήσεις των οπαδών παίζουν ρόλο σε αυτό.

Όταν σαν οπαδός θεωρείς ότι αδικείσαι δεν θέλεις να σε βλέπουν οι άλλοι μικρό και μαλακό. Η Θύρα-4 αλλά και πολλοί ακόμη Παοκτσήδες(με σ όχι με ζ αν είσαι σωστός) θεοποιούν σήμερα τους σκληρούς παίκτες, δεν πολυενδιαφέρονται για την ποιότητα της μπάλας που παίζει η ομάδα τους ή για τα καλά παιδιά του συλλόγου, ή για τους Έλληνες παίκτες (χθες έπαιζαν 11 ξένοι και ένας (αμφισβητούμενος από το πλήθος) Σαλπιγγίδης). Και αυτοί το εκμεταλλεύονται δεόντως. Ο Πάμπλο Γκαρσία έγινε το αγαπημένο παιδί αλλά έχει ξεχάσει να παίζει όπως ίσως κάποτε ήξερε. Ο Μπρούνο Τσιρίλο, ήταν με τον Άγιαξ συμφορά σκέτη.

Ο Πάμπλο έκανε τη Διοίκηση να διώξει τον προηγούμενο προπονητή επειδή δεν του άρεσε ο τρόπος που τον χρησιμοποιούσε. Ο Μπρούνο παίζει σε αυτή την ομάδα ενώ είναι πολύ κατώτερος των περιστάσεων. Όταν όμως έχεις μαζί σου τον «κόσμο του Π.Α.Ο.Κ.» μπορείς να κάνεις πολλά. Από το να αγοράσεις ένα ολόκληρο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας χωρίς να έχεις τα φράγκα μέχρι το να είναι το όνομά σου στα χείλη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων μέσα και έξω από την Ελλάδα κάθε στιγμή. Απατεώνες που έκαναν τον πρόεδρο στην ομάδα ωφελήθηκαν μόνιμα ή προσωρινά κάποιοι έφθασαν να έχουν πάρε-δώσε και με τη δικαιοσύνη. Η ομάδα αν και πολλοί λένε ότι έχει μια δυναμική που θα της επέτρεπε να απογειωθεί μένει καθηλωμένη στο έδαφος σαν μόνιμα χαλασμένο αεροπλάνο, μόλις πάει να βγει από τα σύνορά μας αποδεικνύεται αδύναμη, κατώτερη των αντιπάλων της, μερικές φορές οι ίδιοι οι οπαδοί της με τη συμπεριφορά τους έχουν προκαλέσει την τιμωρία της από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των ομάδων, δεν έχει εκσυγχρονιστεί καν, χθες το βράδυ κατέρρευσε μέσα σε οκτώ λεπτά, ξόδεψε αν και χρεωμένη σε ανόητες μεταγραφές, έχασε πολλά χρήματα μέσα σε δυο νύχτες, οι οπαδοί της βαυκαλίζονται ότι « πέρασμα σου τρέμει όλη η γη/ άλλη τέτοια ομάδα στην Ελλάδα δεν θα ξαναβγεί», χειροκρότησαν τα «παιδιά» στο τέλος και πάνε γι άλλα από σήμερα.

Μήπως όλα αυτά σας θυμίζουν κάτι μεγαλύτερο σε πλήθος και έκταση, που απλά υποσύνολό του είναι ο Π.Α.Ο.Κ. και οι οπαδοί του; Κάποιους άλλους κακομαθημένους, αφημένους να πιστεύουν ακόμη ότι είναι το κέντρο της γης αν και απλά έχουν παραμείνει «αιώνια παιδιά», με οικονομικές δυσκολίες, με απατεώνες ηγέτες που όμως εκείνοι τους χειροκροτούσαν όσο νόμιζαν ότι ακουμπούσαν λεφτά για να περνούν όλοι καλά και μετά βρέθηκαν όλοι μαζί καταχρεωμένοι, που τη συμπάθειά τους να κλέβουν μέτριοι αλλά δημαγωγοί, οι καλοί και άξιοι να αγνοούνται, που να πουλούν ψευτοαγριάδα αλλά αυτό να μην οδηγεί σε κάτι δημιουργικό, που οι Ευρωπαίοι να τους θεωρούν επικίνδυνους και άξιους τιμωρίας για να μάθουν να συμπεριφέρονται και να τηρούν τους κανόνες του παιχνιδιού; Π.Α.Ο.Κ. όπως Ελλάδα; Και σήμερα και οι δυο να είναι πικραμένοι που έμειναν έξω από το Champions’ League...
 http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.