# #

6 Αυγ 2010

Τα πεφταστέρια του Αυγούστου ....εντυπωσιακό ουράνιο θέαμα

Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό ουράνιο θέαμα θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε όσοι σπεύσετε σήμερα και αύριο ..στην Άνω Βροντού, μια μικρή ορεινή κοινότητα μερικών εκατοντάδων κατοίκων στις Σέρρες, που, από το 2007 οργανώνει κάθε Αύγουστο «Αστροβραδιές», για να υποδεχθεί τις Περσείδες, τα πιο διάσημα κι εντυπωσιακά πεφταστέρια.
Τα «πεφταστέρια» αυτής της εποχής ...δεν είναι άλλο από υπολείμματα-σωματίδια σκόνης που άφησε πίσω του ο κομήτης Σουίφτ Τατλ (Swift Tutle) και βρίσκονται σε τροχιά στο ηλιακό μας σύστημα, επηρεαζόμενα από το μαγνητικό σύστημα των πλανητών. Ονομάστηκαν Περσείδες γιατί δείχνουν να έρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Περσέα.
Μια φορά τον χρόνο, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, η τροχιά τους διασταυρώνεται με αυτήν της Γης, η οποία τα έλκει. Μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα της Γης, τα σωματίδια αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ. και σχηματίζουν μια φωτεινή σφαίρα που κινείται με ταχύτητα 200.000 χλμ./ώρα, αφήνοντας πίσω τους μια «ουρά». Αυτό που φαίνεται από τη Γη ονομάζεται διάττοντας αστέρας, μετέωρο ή πεφταστέρι.
Οι Περσείδες είναι τα πιο γνωστά πεφταστέρια, γιατί φαίνονται καλά με γυμνό μάτι σε περιοχές με καθαρό ουρανό και μακριά από τα φώτα των πόλεων και προσφέρουν το πιο εντυπωσιακό θέαμα.

perseid_2Η ιδέα για την «υποδοχή» τους στην ακριτική Άνω Βροντού Σερρών, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.050 μ., ανήκει σε έναν φυσικό που κατάγεται από κει. Τον Αύγουστο του 2007 οργανώθηκε η πρώτη «Αστροβραδιά» από την «Αστροπύλη» Σερρών, μια αστική-μη κερδοσκοπική εταιρεία, στην οποία συμμετέχουν η κοινότητα Άνω Βροντούς, η Νομαρχιακή Αυτοδοίκηση Σερρών, ο δήμος Σερρών, ο Όμιλος Unesco Σερρών και άλλοι τοπικοί φορείς.

Πιστές στο ετήσιο ραντεβού τους, οι «Περσείδες» θα εμφανιστούν και φέτος στον καλοκαιρινό ουρανό, υπό το φως της Νέας Σελήνης και η «Αστροπύλη», που φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Βροντού Σερρών σε σημείο συνάντησης αστρονόμων και παρατηρητών του ουρανού, έχει οργανώσει με τον καλύτερο τρόπο την υποδοχή τους.
Επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής της 4ης Αστροβραδιάς είναι ο κορυφαίος Έλληνας αστροφυσικός, τιμημένος δύο φορές από τη NASA με το Μετάλλιο Εξαίρετων Επιστημονικών Επιτευγμάτων, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής του πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ, Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος αύριο, Σάββατο, στις 8.30, θα μιλήσει για την Αστρονομία και το Φυσικό Περιβάλλον, ενώ την Κυριακή θα συνομιλήσει με νέους, μετά από δική του επιθυμία, από τις 10:00 το πρωί  έως τις 12:00 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Ελπίδα Resort στις Σέρρες, για θέματα σχετικά με τις διαστημικές αποστολές Cassini-Huygens και Voyager της NASA για την εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος και άλλα θέματα σχετικά με την επιστήμη του διαστήματος.
Η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο φετινό Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας και περιλαμβάνει, εκτός από παρατήρηση ουρανού από τηλεσκόπια και σειρά παράλληλων πολιτιστικών και επιστημονικών εκδηλώσεων.
Στην Άνω Βροντού έχει διαμορφωθεί και οργανωμένο camping, όπου οι επισκέπτες της Αστροβραδιάς μπορούν να κατασκηνώσουν δωρεάν.(
Πολιτεία )

ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.