# #

14 Ιουλ 2010

Και η Κύπρος υπό επιτήρηση...Επισης η Φιλανδια,η Βουλγαρια και η Δανια... ΤΥΧΑΙΟ ??? ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ...

Στη διαδικασία επιτήρησης από την Ε.Ε. λόγω υπερβολικού ελλείμματος βρίσκεται από χθες και η Κύπρος, ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Ecofin. Η απόφαση αφορά τέσσερα κράτη-μέλη. Εκτός από την Κύπρο, είναι η Φινλανδία, η Βουλγαρία και η Δανία.
Η κυβέρνηση Χριστόφια μεταξύ ελλειμμάτων και ιδεολογίας Η κυβέρνηση Χριστόφια μεταξύ ελλειμμάτων και ιδεολογίας Το έλλειμμα της Κύπρου το 2009 ανήλθε στο 6,1% του ΑΕΠ. Το Συμβούλιο καλεί την Κύπρο...
να το περιορίσει στο 6,0% στο τέλος του 2010 και στη συνέχεια να το μειώνει 1,5 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ ετησίως, ώστε το 2012 το αργότερο να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Για την Κύπρο και τη Δανία το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η επιδείνωση των δημοσιονομικών επιδόσεων συνδέεται με την παγκόσμια κρίση και για τον λόγο αυτό δίνει μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για τη διόρθωση του ελλείμματος.
Μέτρα
Η κυβέρνηση της Κύπρου προσπάθησε να πάρει κάποια μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος, όμως τα φορολογικά νομοσχέδια δεν πέρασαν από τη Βουλή. Το ΔΗΚΟ, που είναι τώρα ο μοναδικός εταίρος του ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση Χριστόφια, καταψήφισε μαζί με την αντιπολίτευση πρόταση νόμου για αύξηση του εταιρικού φόρου από το 10 στο 11%, καθώς και για αύξηση της φορολογίας στην ακίνητη ιδιοκτησία.
Οπως υπέδειξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το σημαντικότερο πρόβλημα της οικονομίας είναι οι λειτουργικές δαπάνες του κράτους και κυρίως το κρατικό μισθολόγιο. Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. στην οποία ισχύει η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), όπου οι μισθοί προσαρμόζονται αυτόματα με βάση τον πληθωρισμό. Το ΔΝΤ, καθώς και οι διεθνοί οίκοι αξιολόγησης εισηγούνται εδώ και χρόνια την κατάργηση της ΑΤΑ και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών της κρατικής μηχανής.
Ιδεολογία
Ομως, ούτε τα συνδικάτα συζητούν κάτι τέτοιο ούτε η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αγγίξει έναν θεσμό που αποτελεί μέρος του ιδεολογικού υπόβαθρου του κυβερνώντος ΑΚΕΛ.
Ωστόσο, με τη διαδικασία επιτήρησης η κυβέρνηση Χριστόφια θα υποχρεωθεί να βρει τον τρόπο να μειώσει τα ελλείμματα στο άμεσο μέλλον. Ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης χαρακτήρισε χθες την κατάσταση πολύ δύσκολη. Εξήγησε πως «αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι διαγράφεται πλέον ξεκάθαρα μια διαδικασία μέσω της οποίας οι χώρες της Ε.Ε. με μεγάλα ελλείμματα και μεγάλα δημόσια χρέη, που δεν τα μειώνουν, θα υποβάλλονται σε πάρα πολύ αυστηρές ποινές, πιθανώς με την αποστέρηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε διαρθρωτική βοήθεια την οποία παίρνουν από την Ε.Ε.».
Αυτή, συνέχισε, «είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, διότι σημαίνει ότι αν δεν συμμορφωθεί η Κύπρος στο να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά, θα πληγεί η τσέπη του απλού πολίτη και φορολογούμενου».
http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.