# #

16 Ιουλ 2010

500 καταγγελίες για ιερείς! .............

Οι σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων συνταράσσουν το Βέλγιο


ΤΗΕ ΝEW ΥΟRΚ ΤΙΜES , Των Doreen Carvajal και Stephen Castle 
Ενα παιδί κακοποιείται σεξουαλικά επί χρόνια από τον θείο του, που τυχαίνει να είναι και επίσκοπος της Μπριζ. Η βελγική κοινωνία το ξέρει, και σιωπά. Η Καθολική Εκκλησία το ξέρει, και το συγκαλύπτει. Και τώρα έρχονται στο φως άλλες 500 κακοποιήσεις ανδρών από ιερείς.
Η πρώτη παραίτηση ενός ευρωπαίου επισκόπου για κακοποίηση συγγενούς του έγινε ξαφνικά στις 23 Απριλίου. Στα 73 του, ο επίσκοπος της Μπριζ Ροζέ Βανγκχελούβε ανακοίνωσε ότι αποσύρεται, αναγνωρίζοντας ότι κακοποιούσε σεξουαλικά ένα αγόρι του στενού του περιβάλλοντος. Το αγόρι, που δεν έχει κατονοµαστεί, ήταν ανιψιός του και σήµερα είναι λίγο πάνω από σαράντα ετών.
Προσπάθησε επί σχεδόν 25 χρόνια να καταστήσει γνωστό ότι ο θείος του τον κακοποιούσε. Ολα αυτά τα χρόνια διοχέτευε την οργή του στην τέχνη: σκάλιζε γιγαντιαίες εικόνες µε ανθρώπους που ούρλιαζαν ή παιδιά που τα συνέτριβε ένα στρώµα.
Ενας πρώην ιερέας, ο Ρικ Ντεβιλέ, λέει ότι προσπάθησε να προειδοποιήσει τον καρδινάλιο του Βελγίου Γκόντφριντ Ντανίλς πριν από 14 χρόνια, αλλά εκείνος τον αποδοκίµασε. Στη συνάντησή τους, κοιτούσε ανυπόµονα το ρολόι του. Και αρκετές εβδοµάδες µετά, του έστειλε µια επιστολή µε την οποία τον καλούσε να µην κατηγορεί δηµοσίως την Εκκλησία χωρίς αποδείξεις.
Είναι άγνωστο αν ο καρδινάλιος είπε κάτι στο Βατικανό, το οποίο κατηγορείται κι αυτό για αδράνεια. Το µόνο που είχε να πει ο Πάπας ήταν να καταδικάσει την επιδροµή της βελγικής αστυνοµίας σε κτίρια της εκκλησίας, στα τέλη Ιουνίου... Ο επίσκοπος Βανγκχελούβε, που έχει αποσυρθεί σε ένα µοναστήρι Τραπιστών, θεωρείται ύποπτος για τη σεξουαλική κακοποίηση και ενός άλλου παιδιού, ενώ κατηγορείται για συγκάλυψη καταγγελιών που είχαν κάνει παιδιά εναντίον άλλων ιερέων. Η δηµόσια έκκληση του αρχιεπισκόπου ΑντρέΖοζέφ Λεονάρ των Βρυξελλών να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση ενθάρρυνε περισσότερα από 500 άτοµα – κυρίως άνδρες – να βγουν στο προσκήνιο µέσα σε διάστηµα µόλις δύο µηνών και να καταγγείλουν ότι έχουν πέσει θύµατα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς. «Για πρώτη φορά, υπάρχει µια γενιά ανδρών που καταγγέλλουν ότι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά από άνδρες», λέει ο Πίτερ Αντριάενσενς, ένας ψυχίατρος που ανέλαβε να κάνει έρευνα για λογαριασµό της Εκκλησίας αλλά παραιτήθηκε τον περασµένο µήνα όταν η αστυνοµία κατέσχεσε το υλικό του. Οπως λέει, πολλά αγόρια ξυλοκοπήθηκαν από τους γονείς τους όταν τους είπαν τι γινόταν. «Ολόκληρη η κοινωνία σιωπούσε», λέει ο ψυχίατρος.
Ο ανιψιός του επισκόπου Βανγκχελούβε δεν θέλει να πει λεπτοµέρειες για όσα έχουν συµβεί. «Η Εκκλησία έχει µεγάλη δύναµη, και φοβάµαι», λέει. Ο Ντεβιλέ, που ενηµερώθηκε για τη συµπεριφορά του επισκόπου από έναν φίλο του ανιψιού του, αναγνωρίζει ότι ο τελευταίος δεν µπορούσε να κάνει τίποτα, καθώς η οικογένειά του δεχόταν µεγάλη πίεση να παραµείνει σιωπηλή.
Εποχή Ντιτρού
Με βάση τον βελγικό νόµο, ένα θύµα σεξουαλικής κακοποίησης µπορεί να καταφύγει στη δικαιοσύνη αφού συµπληρώσει τα 18 του χρόνια, και για διάστηµα δέκα ετών. Η εκκλησία υποστηρίζει ότι ο επίσκοπος Βανγκχελούβε δεν µπορεί να προσαχθεί σε δίκη γιατί η υπόθεση είναι παλιά. Και ο βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Στεφάαν ντε Κλερκ λέει ότι η χώρα του περνά µια περίοδο ανάλογη µε εκείνη που έζησε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο του Μαρκ Ντιτρού, ο οποίος συνελήφθη το 1996 και καταδικάστηκε για απαγωγή, βασανισµό και σεξουαλική κακοποίηση έξι κοριτσιών, από τα οποία τα τέσσερα πέθαναν.
ΕΝ ΠΟΛΛΑΙΣ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ...
Ο επίσκοπος της Μπριζ που κακοποιούσε για χρόνια τον ανιψιό του αποσύρθηκε σε µοναστήρι
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.