# #

14 Ιουλ 2010

Κυπριακή… εισβολή στο τραπεζικό σύστημα;

Η λέξη «εισβολή» έχει δραματική φόρτιση για τους Κυπρίους, αλλά είναι ίσως η καταλληλότερη για να περιγράψει τις δραματικές ανακατατάξεις που φέρνει η κρίση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα: εντελώς «αθόρυβα», η Τράπεζα Κύπρου έχει πλησιάσει σε απόσταση… αναπνοής τις τρεις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Ελλάδας, με κεφαλαιοποίηση που ήδη ξεπερνά με μεγάλη διαφορά τη χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας Πειραιώς και με μια, έστω μικρή, εξαγορά τους επόμενους μήνες μπορεί να πλασαριστεί στην δεύτερη θέση της κατάταξης, μετά την Εθνική!
Ο παρακάτω πίνακας, με βάση τις χθεσινές τιμές κλεισίματος, περιγράφει καθαρά τις εντυπωσιακές ανακατατάξεις στον τραπεζικό χώρο, που συντελούνται με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Αν η Τράπεζα Κύπρου είχε την έδρα της στην Ελλάδα, θα βρισκόταν και τυπικά στο Top-4 του συστήματος:
ΕΤΕ
6,216,105,748
Eurobank
2,439,835,146
Alpha
2,404,213,416
Κύπρου
2,144,931,140
Πειραιώς
1,348,452,801
MPB
1,339,370,590
ΑΤΕ
977,880,000
Τ.Τ.
759,524,124

Τι έχει αλλάξει, όμως, από την εποχή που η Τράπεζα Κύπρου βρισκόταν, μόλις πριν από λίγα χρόνια, στο στόχαστρο επιθετικής εξαγοράς από ελληνικούς ομίλους (Τράπεζα Πειραιώς, Marfin) και δείχνει σήμερα έτοιμη να περάσει σε μια εντυπωσιακή αντεπίθεση, προχωρώντας η ίδια σε εξαγορές στην Ελλάδα, όπως άφηνε πρόσφατα σαφώς να εννοηθεί η διοίκησή της, εξαγγέλλοντας αύξηση κεφαλαίου μέσα στο φθινόπωρο;
Αναμφίβολα, η Τράπεζα Κύπρου έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες, εδρεύοντας σε μια οικονομία με καλή δημοσιονομική κατάσταση και έχοντας περιορισμένη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα. Όμως, όσοι γνωρίζουν καλά τις ιδιαιτερότητες του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο και τα… χάλια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, λένε ότι υπάρχουν ακόμη δυο λέξεις που πρέπει να προστεθούν, για να εξηγήσουν πώς η «μεσαία», για τα δεδομένα της Ελλάδας, Τράπεζα Κύπρου, βρέθηκε στην κορυφή των κεφαλαιοποιήσεων: συντηρητική διαχείριση.
Την εποχή που οι Έλληνες τραπεζίτες, με την εγκληματική ανοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, που ασκούσε εποπτεία μόνο για τα… μάτια του κόσμου, προχωρούσαν σε εντυπωσιακές εξαγορές εντός και εκτός συνόρων, πληρώνοντας ποσά πολλαπλάσια των λογιστικών αξιών των στόχων εξαγοράς, η Τράπεζα Κύπρου απέφευγε τέτοιες εντυπωσιακές κινήσεις, προτιμώντας το μοντέλο της οργανικής ανάπτυξης και των προσεκτικών εξαγορών.
Ως τράπεζα που ταυτίζεται με την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, η Τράπεζα Κύπρου σεβάσθηκε το χρυσό εποπτικό κανόνα της κεντρικής τράπεζας της χώρας και βγήκε κερδισμένη: οι κυπριακές τράπεζες υποχρεώνονται να αφαιρούν από τα ίδια κεφάλαιά τους τον «αέρα» των εξαγορών, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ τιμής αγοράς και λογιστικής αξίας. Η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, σε αντίθεση με την, επηρεασμένη από την «επιθετικότητα» της MIG, Marfin Popular Bank, απέφυγε μεγάλες εξαγορές που θα ασκούσαν πίεση στην κεφαλαιακή βάση της και το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό, ακόμη και στους ενδοκυπριακούς συσχετισμούς. Η MPB, άλλοτε «επιτιθέμενη» για την εξαγορά της Τρ. Κύπρου, βρίσκεται σήμερα με κεφαλαιοποίηση κατά 800 εκατ. ευρώ χαμηλότερη!
Συντηρητική ήταν, όμως, και η διαχείριση της Τράπεζας Κύπρου σε ό,τι αφορά την πολιτική της για την ανάπτυξη των εργασιών: βασιζόμενη στο «παραδοσιακό» μοντέλο της κάλυψης των χορηγήσεων από καταθέσεις, απέφυγε την υπερβολική έκθεση στη διατραπεζική αγορά, ενώ τα ανοίγματά της στη λιανική τραπεζική έγιναν με προσοχή, περιορίζοντας τις επισφάλειες, που σήμερα «ροκανίζουν» την κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών με ανησυχητικούς ρυθμούς.
Η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται ότι αποτιμά κατάλληλα αυτές τις ποιοτικές διαφορές: η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου διαπραγματεύεται σήμερα με μικρή έκπτωση, της τάξεως του 10%, σε σχέση με την καθαρή θέση της τράπεζας, την ώρα που οι αντίστοιχες εκπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες κυμαίνονται μεταξύ 40% και 50%!
Έχοντας ισχυρό ισολογισμό και κερδοφορία που αναμένεται να ξεπεράσει φέτος τα 300 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση μιας σημαντικής αύξησης κεφαλαίου, κατά 350 εκατ. ευρώ, με την οποία θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή της, καθώς δεν πρόκειται για μια «αμυντική» αύξηση, προς την κατεύθυνση της κάλυψης ανοιγμάτων της κεφαλαιακής βάσης. Η διοίκηση της Τράπεζας «κλείνει το μάτι» στους μετόχους, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι θα προχωρήσει σε εξαγορά στην ελληνική αγορά, καθώς μάλιστα η σχέση κεφαλαιοποιήσεων και λογιστικών αξιών των ελληνικών τραπεζών ευνοεί πλέον τέτοιες κινήσεις. Ίσως, λένε πολλοί στην τραπεζική αγορά, μέσα στο 2010 η Τράπεζα Κύπρου να καταφέρει να «αναρριχηθεί» στη δεύτερη θέση του τραπεζικού συστήματος, πίσω μόνο από την Εθνική Τράπεζα. Ίδωμεν…                                                ...http://www.banksnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.