# #

3 Οκτ 2013

Τι συνέβη με την Δι@ύγεια κ. Μητσοτάκη;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
“ Μήπως ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να δείξει την εμπιστοσύνη του στους συντάκτες των διοικητικών πράξεων ή μήπως η κυβέρνηση είναι τόσο «ντροπαλή» που θέλησε στο μέλλον να κρατάει κρυφές από το κοινό τις αποφάσεις της; ”

Ένα ύποπτο άρθρο τέθηκε προς διαβούλευση στο OpenGov μόνο για 24 ώρες και το οποίο θα..
καταργούσε επί της ουσίας το σύστημα διαφάνειας και ανοιχτής διακυβέρνησης «Δι@ύγεια».

Το εν λόγω άρθρο (20, παράγραφος 4) άφηνε στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε συντάκτη μίας διοικητικής πράξης, το εάν αυτή θα αναρτηθεί στην «Διαύγεια» ή όχι, προκειμένου να αποκτήσει νομική ισχύ, ενώ σε άλλο του σημείο (παράγραφος 6) επέτρεπε την ανάρτηση διαφορετικών ΑΔΑ σε σχέση με αυτές που θα ίσχυαν στην πράξη.

Ο υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Δι@ύγεια, λέγοντας ότι αντίθετα σκοπός της είναι να την ενισχύσει.

Στην ίδια «γραμμή» κινήθηκε και η διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «Σε κάθε περίπτωση προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης η σχετική διάταξη (Άρθρο 20, παράγραφος 4) που προκάλεσε τόση συζήτηση θα επαναδιατυπωθεί ώστε να μην επιδέχεται καμίας καλόπιστης ή κακόπιστης παρερμηνείας».

Η κακή διατύπωση του άρθρου όμως, θα μπορούσε να μεταφραστεί ως προσπάθεια κατάργησης της Δι@υγειας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ένα νομοσχέδιο τέτοιας σημαντικότητας κατατέθηκε προς διαβούλευση μόνο για 24 ώρες.

Πάντως τα συστήματα Δι@υγεια και OpenGov απέδειξαν την χρησιμότητά τους, και μάλλον ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος διαβεβαίωσε για τις καλές του προθέσεις, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στο εξής.

Μήπως ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να δείξει την εμπιστοσύνη του στους συντάκτες των διοικητικών πράξεων ή μήπως η κυβέρνηση είναι τόσο «ντροπαλή» που θέλησε στο μέλλον να κρατάει κρυφές από το κοινό τις αποφάσεις της;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.