# #

28 Οκτ 2013

Θύμα λογοκρισίας ο Μπαγιαντέρας σε σχολική γιορτή!!!!!!!!!!!!!!!



hqdefault
Ο σάλος που προκλήθηκε από το περιστατικό λογοκρισίας για τον Κεμάλ του Μ.Χατζιδάκι δεν πτόησε τον διευθυντή γυμνασίου στον Πύργο, που μετά από προτροπή γονέα, απαγόρευσε στην καθηγήτρια μουσικής και την σχολική χορωδία να τραγουδήσουν στη γιορτή για την 28η Οκτωβρίου ένα από τα ρεμπέτικα της Κατοχής του Μπαγιαντέρα.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο γονιός, διαμαρτυρήθηκε στο διευθυντή γιατί δεν ήθελε να ακουστεί στη σχολική γιορτή τραγούδι που μιλάει για..
τον Άρη Βελουχιώτη και τους αντάρτες.
Πρόκειται για το ρεμπέτικο τραγούδι «Να 'ναι γλυκό το βόλι» του σπουδαίου ρεμπέτη Μπαγιαντέρα.
Σύμφωνα με το blog των εργαζομένων της ΕΡΤ, ertopen.com, μετά τη διαμαρτυρία του γονέα, ο διευθυντής ενημέρωσε τον Σύλλογο Διδασκόντων, αλλά η καθηγήτρια μουσικής δεν δέχθηκε να «κόψει» το συγκεκριμένο ρεμπέτικο του '42 από την γιορτή, ξεκαθαρίζοντας ότι μαζί με τα παιδιά «ή θα τα πούμε όλα τα τραγούδια ή κανένα». Τελικά στη σχολική γιορτή δεν ερμηνεύτηκε κανένα τραγούδι και ακούστηκε μόνο ο εθνικός ύμνος.
Ωστόσο, το «απαγορευμένο» ρεμπέτικο τελικά τραγουδήθηκε στην αντιφασιστική συναυλία που διοργάνωσαν η ΕΛΜΕ Ηλείας (που κατήγγειλε το περιστατικό λογοκρισίας) και ο Σύλλογος Δασκάλων-Νηπιαγωγών Πύργου στην κεντρική πλατεία. Αξιοσημείωτο είναι πως ερμηνεύτηκε και από τη χορωδία άλλου Γυμνασίου του Πύργου στη γιορτή του σχολείου τους.
Στην αντιφασιστική συναυλία έγινε αναφορά και στο ιστορικό του ρεμπέτικου «Να 'ναι γλυκό το βόλι», μέρος της ιστορίας του Μπαγιαντέρα, του τυφλού ραψωδού της αντίστασης, που με το μπουζούκι και το αδούλωτο πνεύμα του, θέλησε να δώσει θάρρος στους αγωνιστές και να υμνήσει την ελευθερία, πολυτιμότερη και από το φως των ματιών του, όπως ο ίδιος έλεγε.
Ο Μπαγιαντέρας δεν δίσταζε στη διάρκεια της Κατοχής και παρά τον φόβο των Γερμανών να τραγουδά τα αντιστασιακά του τραγούδια.
Οι στίχοι του «Να 'ναι γλυκό το βόλι» έχουν ως εξής:
«Φόρεσ' αντάρτη τ' άρματα
ζώσε και το σπαθί σου
και σύρε για τον πόλεμο
κι η λευτεριά μαζί σου.
Τράβα και θέλω νικητής
παιδί μου να γυρίσεις
για τη γλυκιά τη λευτεριά
το αίμα σου να χύσεις.
Πολέμησε αντάρτη μου
πως πολεμάνε όλοι
και με τον Άρη αρχηγό
να 'ναι γλυκό το βόλι».
http://www.theinsider.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.