# #

28 Οκτ 2013

Σερβία: Να ζητήσει δημόσια συγγνώμη η Τουρκία

Το επίσημο Βελιγράδι, αν και με καθυστέρηση δύο ημερών, αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι το Κόσοβο αποτελεί Τουρκία. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος απαιτώντας από την Τουρκία να ζητήσει δημόσια συγνώμη.
«Η δήλωση του Ερντογάν για το Κόσοβο αποτελεί μεγάλο σκάνδαλο και ζητώ άμεσα ..
δημόσια συγγνώμη από την Τουρκία και τον πρωθυπουργό της» δήλωσε ο κ. Βούτσιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΄΄Nase Novine΄΄.
Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης εκτιμά ότι με τις δηλώσεις Ερντογάν αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. «Πολλοί κρύβονται πίσω από τα όμορφα λόγια αλλά όταν ενεργοποιούνται τα συναισθήματά τους καταλαβαίνουμε τι βρίσκεται από πίσω και ποιες είναι οι προθέσεις τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσιτς. Υπενθύμισε δε στον κ. Ερντογάν ότι «το Κόσοβο έπαψε να είναι Τουρκία με τους βαλκανικούς πολέμους». Έντονα αντέδρασε και ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς χρησιμοποιώντας ωστόσο ηπιότερους τόνους.
«Το μήνυμα του Ερντογάν είναι μη διπλωματικό. Τέτοια λόγια δεν συμβάλουν στην πολιτική σταθερότητα του Κοσόβου και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των Αλβανών και των Σέρβων» σχολίασε ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβικής Βουλής, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς χαρακτήρισε ΄΄σκανδαλώδη τη συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν΄΄ και ζήτησε να υπάρξουν και αντιδράσεις από το εξωτερικό. Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδικάζονται οι δηλώσεις Ερντογάν και επισημαίνεται ότι «έγιναν αποδεκτές ως μη φιλικές».
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας προχθές σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πόλη Πρίζρεν του Κοσόβου δήλωσε ότι «αισθάνεται το Κόσοβο σαν δεύτερη πατρίδα του» και ότι «οι λαοί του Κοσόβου και της Τουρκίας ανήκουν στην ίδια χώρα». 
(ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.