# #

13 Δεκ 2012

Ελατοχώρι: Το χειμερινό θέρετρο του… Δία



Χτισμένο σε υψόμετρο χιλίων μέτρων, στις πλαγιές των Πιερίων βουνών, το Ελατοχώρι αγναντεύει τον Όλυμπο και τον Θερμαϊκό

 Πιερία έχει το, σπάνιο για την βόρεια Ελλάδα, προνόμιο να αποτελεί προορισμό παντός καιρού. Το καλοκαίρι θα επισκεφθεί κανείς τον νομό για να κολυμπήσει στις γαλάζιες ακτές, από τον οικισμό των Νέων Πόρων έως τις παρυφές του μυθικού Ολύμπου. Τον ίδιο τον Όλυμπο επισκέπτονται οι περισσότεροι το φθινόπωρο. 

Όσοι αντέχουν ανεβαίνουν πεζή στο καταφύγιο, ενώ οι υπόλοιποι χαλαρώνουν στο Λιτόχωρο. Το χωριό του Παλαιού Παντελεήμονα έχει εξίσου όμορφα χρώματα είτε το επισκεφθεί κανείς χειμώνα είτε Άνοιξη...

Το ...
σπουδαιότερο, όμως, χειμερινό αξιοθέατο της Πιερίας, και αυτό που κρατούν μυστικό οι βορειοελλαδίτες από εμάς τους «νότιους», είναι το Ελατοχώρι και το ομώνυμο χιονοδρομικό του κέντρο.


Στο Ελατοχώρι θα βρεθεί κανείς αν από Κατερίνη κατευθυνθεί ανατολικά προς Βέροια. Βρίσκεται στους πρόποδες των Πιερίων Ορέων, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο χιλίων μέτρων, και πρόκειται για ένα πολύ μικρό, καταπράσινο χωριό με πανέμορφη φύση, πυκνή βλάστηση, μαγικά μονοπάτια, γραφικό οικισμό και φιλόξενους κατοίκους. Ό,τι πρέπει δηλαδή για μερικές μέρες χαλάρωσης, περιήγησης στην ύπαιθρο αλλά και αθλητικών δραστηριοτήτων, καθώς το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, σε απόσταση μερικών λεπτών με το αυτοκίνητο, διαθέτει αρκετά οργανωμένες εγκαταστάσεις που μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των επίδοξων σκιέρ (δείτε παρακάτω). 

Επιστρέφουμε από το χιονοδρομικό στην βάση μας και στην άγρια ομορφιά του ορεινού αυτού χωριού, στο οποίο, σύμφωνα με τον μύθο, κατέβαινε συχνά ο Δίας από τον Όλυμπο για να ερωτοτροπήσει με τις Πιερίδες Μούσες, τις ιέρειες των τεχνών και των γραμμάτων. Δεν τον αδικούμε. Η καταπράσινη φύση, η πυκνή βλάστηση, η μαγευτική θέα στον επιβλητικό Όλυμπο από την μία και στο απέραντο γαλάζιο του Θερμαϊκού από την άλλη, δε μπορούν παρά να ξετρελάνουν τον επισκέπτη, καλώντας τον ξανά και ξανά εκεί. 
Ο δε οικισμός του χωριού, αποτελούμενος από το Παλιό Ελατοχώρι αλλά και σύγχρονα οικήματα, επιβιώνει μέσα από την δική του ιστορία, η οποία δεν ήταν πάντα ανθόσπαρτη. Στις 27 Ιανουαρίου του 1994 ολόκληρο το χωριό πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές. Τα Σκουτέρνα, όμως, όπως ονομαζόταν τότε το χωριό λόγω των «σκουτιών» -χοντρά, μάλλινα υφάσματα που κατασκευάζονταν εκεί-, κατάφεραν να αναδυθούν από τις στάχτες τους και σιγά-σιγά να χτίσουν νέα σπίτια, να δημιουργήσουν νέα ζωή. Το δε μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (14ος αιώνας) στην Ρητίνη και του Αγίου Νικολάου (17ος αιώνας - φωτο) στο Παλαιό Ελατοχώρι με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο, όχι μόνο επέζησαν αλλά αποτελούν και σημαντικότατα αξιοθέατα του χωριού σήμερα.

Αν είστε λάτρεις της ιστορίας, ενδιαφέρον θα σας φανεί το αρχαίο λατομείο μαρμάρου στα δυτικά της Βρυάς και φυσικά ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας. Αξιόλογη είναι και η λαογραφική συλλογή του Λαογραφικού Ομίλου Ελατοχωρίου στην εδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Δημοτικού Καταστήματος, όπου με μία σύντομη περιήγηση θα ενημερωθείτε επαρκώς για την ιστορία, τα ήθη και τις παραδόσεις του χωριού.

Διαδρομές
Κατά την διαμονή σας στο Ελατοχώρι, πέρα από τις αθλητικές δραστηριότητες που έχει να προσφέρει το χιονοδρομικό του κέντρο, αξίζει να επισκεφθείτε και το ορειβατικό καταφύγιο της Σαρακατσάνας, σε υψόμετρο 1.850μ., το οποίο καιρού επιτρέποντος δέχεται επισκέπτες-ορειβάτες είτε για διαμονή ή για φαγητό. Η διαδρομή από την Ρητίνη μέχρι το καταφύγιο διαρκεί περί τα 45 λεπτά με τζιπ και περί τις 3 ώρες πεζή –εφόσον καταφέρει κανείς να ξεκολλήσει το βλέμμα του από τον γιγαντιαίο Όλυμπο, την κοιλάδα της Πιερίας και τον απέραντο Θερμαϊκό. Σε χαμηλότερο υψόμετρο, στα 1.000μ. περίπου, υπάρχει και το ορειβατικό καταφύγιο της Άνω Μηλιάς, το οποίο φημίζεται για το όμορφο περιβάλλον του. Ενώ, στα πλαίσια των φυσιολατρικών εξορμήσεών σας, μην αμελήσετε να επισκεφθείτε και τον περίφημο καταρράκτη «Κρεμαστό», στην διαδρομή προς Σαρακατσάνα, ο οποίος κυλά από ύψος εξήντα μέτρων μέσα σε ένα καταπράσινο φαράγγι, καθώς και την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου που δημιουργείται από το φράγμα της ΔΕΗ και τον ποταμό Αλιάκμονα.


Το Χιονοδρομικό Κέντρο ΕλατοχωρίουΤο χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο απέχει 474χλμ. από την Αθήνα και 36χλμ. από την Κατερίνη, διαθέτει έναν διθέσιο εναέριο αναβατήρα 1.280μ., δύο συρόμενους (τον Απόλλωνα και τον Ερμή), δύο baby lift μήκους 150μ. και 13,5χλμ. πίστες. Στις εγκαταστάσεις του υπάρχει το «Σαλέ», ένας περιποιημένος χώρος υποδοχής επισκεπτών, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του πριν ή μετά το… ξεφάντωμα.

Και τι περιλαμβάνει το ξεφάντωμα; Πέρα από ski, snowboard και έλκηθρο στις κατάλευκες πίστες κλιμακούμενης δυσκολίας, μία εκ των οποίων -ειδικά για snowboard- περνάει μέσα από το δάσος, ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τις επιδόσεις του στην αναρρίχηση αλλά και στην ιππασία, πάντα με την βοήθεια ειδικού εκπαιδευτή. Τέλος, το χιονοδρομικό κέντρο οργανώνει και αποδράσεις στους καταρράκτες των Πιερίων βουνών κατά τις οποίες οι τολμηροί φυσιολάτρες μπορούν να τους πλησιάσουν, συνοδεία οδηγού, και να κάνουν κατάβαση στα βράχια. Οι λιγότερο τολμηροί μπορούν να απολαύσουν το θέαμα από τον διαμορφωμένο χώρο και το κιόσκι που υπάρχει στην άκρη του δασικού δρόμου Ρητίνης – Σαρακατσάνας.


http://travel.in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.