# #

26 Οκτ 2011

Μαντλέν Πεϊρού: «Θα ήθελα να είχα ζήσει την αρχαία Ελλάδα»



thumb
Η διάσημη τραγουδίστρια της τζαζ και ιδιαιτέρα αγαπητή στο ελληνικό κοινό Μαντλέν Πεϊρου, μιλάει στο Ποντίκι art λίγο πριν έρθει στη χώρα μας για μια μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής και δηλώνει φαν της Ελλάδας αλλά και αισιόδοξη ότι η οικονομική κρίση θα περάσει.
Από την ταράτσα του σπιτιού της σήμερα, όπως ήταν και ο τίτλος του τελευταίου της έκτο άλμπουμ «Standing On The Rooftop», η Μαντέλ Πεϊρού, ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

 «Ο ουρανός μου είναι καθαρός αυτή την εποχή. Αισθάνομαι ωραία», μας λέει η ίδια από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Η διάσημη τραγουδίστρια που κατέκτησε κοινό και κριτικούς με την εξαιρετική φωνή της και τα υπέροχα τραγούδια της, από τζαζ στάνταρ και διασκευές μέχρι κάντρι και φολκ μελαγχολικές μπαλάντες, νιώθει ότι είχε πάντα την τύχη με το μέρος της. 

«Είμαι πραγματικά ένας τυχερός άνθρωπος επειδή κάνω αυτό που αγαπώ. Τραγουδάω και γράφω μουσική».
 Γεννημένη στην Αθήνα ...
της Τζόρτζια, η Μαντλέν Πεϊρου σίγουρα αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Έκανε το δισκογραφικό της ντεμπούτο με το «Dreamland» το 1996, αλλά μέχρι να βρει τη δική της «ονειροχώρα» ο δρόμος της δεν ήταν πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα. Στην εφηβεία της βρέθηκε στο Παρίσι να ζει με τους γονείς της και με μια κιθάρα στο χέρι τραγουδούσε στους δρόμους της πόλης και στους σταθμούς του μετρό.  Όλα αυτά, όμως, ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα η Μαντέλ Πεϊρού απολαμβάνει τις δάφνες τις επιτυχίας της, συνεχίζει να εξερευνεί άγνωστα μουσικά μονοπάτια, διαβάζει ποίηση και εμπνέεται από τους ανθρώπους και όλα όσα συμβαίνουν γύρω της.
Ποτέ δεν έκρυβε τον θαυμασμό της για την Ελλάδα. «Η Αθήνα, όχι της Τζόρτζια, είναι η αγαπημένη μου πόλη», μας λέει λίγο πριν επιστρέψει στα μέρη μας για μια μοναδική συναυλία, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής. Με ένα πιάνο, ένα μπάσο, ντραμς και την κιθάρα της, θα ερμηνεύει μερικά από τα ωραιότερα τζαζ κομμάτια και όχι μόνο. Η συναυλία επιφυλάσσει και μια μικρή «ελληνική» έκπληξη. Μαζί της επί σκηνής θα εμφανιστεί και η ελληνίδα τραγουδίστρια Αλέξια ως γκεστ σταρ. Αλήθεια, τι βλέπει η ίδια όταν στέκεται στην οροφή του σπιτιού της: «Βλέπω ελπίδα στις δύσκολες εποχές που ζούμε σήμερα. Έχω καταφέρει στην ζωή μου να ξεπερνώ τις δυσκολίες, να ξεχωρίζω το καλό από το κακό. Μου αρέσει να κοιτάζω τον ουρανό. Μου δίνει κουράγιο να συνεχίσω».
Πιστεύετε ότι τα τραγούδια έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο στις μέρες μας;
Δεν μπορώ να προσποιηθώ και να πω ότι η μουσική μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά πάντα θα υπάρχει ποίηση μέσα στα τραγούδια και σε ότι κάνουμε. Η μουσική δεν θα χάσει ποτέ το νόημα της. Πιστεύω πως αν συνεχίσουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας, η μουσική θα μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων.
Έχετε επισκεφτεί αρκετές φορές την Ελλάδα στο παρελθόν. Ποια είναι η ωραιότερη ανάμνηση σας από τις εμφανίσεις στα μέρη μας:
Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μου εμφάνιση στην Αθήνα. Η θερμή αποδοχή του κοινού με άφησε άφωνη. Θυμάμαι, μόλις είχα κατέβει από την σκηνή και αμέσως στα καμαρίνια έτρεξαν άνθρωποι να μου πουν πως ήθελαν να με ακούσουν κι άλλο, να πω κι άλλα τραγούδια. Ένιωσα πραγματική έκπληξη.
Ποια είναι η γνώμη σας για την οικονομική κρίση;
Είμαι αισιόδοξη. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα έχουν αίσιο τέλος. Δεν έχω καμία σχέση με την πολιτική και τα οικονομικά ζητήματα, αλλά από τα λίγα που γνωρίζω και μέσα από συζητήσεις που κάνω με τους φίλους μου, νομίζω ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά και τρομακτικά όπως τα παρουσιάζουν τα ΜΜΕ. Ζήσαμε δύσκολες εποχές στον 20ο αιώνα, και τώρα βρισκόμαστε στον 21ο. Δεν υπάρχει λόγος και δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω.
Από τότε που ξεκινήσατε μέχρι τις μέρες πολλά έχουν συμβεί στην διάρκεια της καριέρα σας. Πόσο έχετε αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν;
Πιστεύω ότι έχω ωριμάσει περισσότερο. Το πιο σημαντικό πράγμα στη δουλειά μου είναι να κατανοώ τον εαυτό μου. Μόνο έτσι μπορώ να επικοινωνώ με τους ανθρώπους γύρω μου. Όλα αυτά τα τραγούδια που έχω ερμηνεύει έχουν μεγαλώσει μαζί μου και μπορώ να πω με σιγουριά ότι με έχουν αλλάξει.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που σας έχει διδάξει η ζωή;
Ότι το να ζούμε είναι υπέροχο και ότι οι άνθρωποι έχουν τεράστια δύναμη, αν και μερικές φορές αυτό είναι λίγο τρομακτικό.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι να χάσω τη φωνή μου, αν και τελευταία με απασχολεί πολύ η ιδέα του θανάτου. Χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να δουλέψω πάνω σε αυτό το ζήτημα και να το αντιμετωπίσω.
Αν είχατε τη δύναμη να ταξιδέψετε στο χρόνο και στο χώρο, πού και πότε θα θέλατε να είχατε βρεθεί;
Χωρίς δεύτερη σκέψη θα ήθελα να είχα ζήσει στην αρχαία Ελλάδα και να έβλεπα την «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη. Ναι, ακριβώς εκεί θα ήθελα να βρισκόμουν.
Info: Η Μαντλέν Πεϊρού θα εμφανιστεί το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Χρ. Λαμπράκης. Ώρα έναρξης: 20.30. Τιμές εισιτηρίων: από 20 ευρώ (φοιτητικό) έως 60 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.