# #

27 Οκτ 2011

Εκρηκτική κατάσταση με τις παρελάσεις..


«Εκρηκτικό» κλίμα έχει διαμορφωθεί ενόψει των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
 Οι «φωνές» στελεχών από κόμματα της αριστεράς, εκπαιδευτικών, μαθητών και άλλων «αγανακτισμένων» πολιτών να αξιοποιήσουν τις παρελάσεις που γίνονται, σήμερα και αύριο, σε όλη τη χώρα, προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στην κυβερνητική πολιτική πληθαίνουν.
 Και οι φόβοι για πρόκληση επεισοδίων σε βάρος πολιτικών προσώπων εντείνονται.
 Τα προεόρτια σημειώθηκαν χθες με τις αποδοκιμασίες κατά του υπουργού Αμυνας, κ. Μπεγλίτη.
 Χθες, εξάλλου, ξέσπασε κόντρα μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της ΟΛΜΕ, με αφορμή την απόφαση της τελευταίας να συντάξει «Διακήρυξη» με την οποία συνδέει τα μηνύματα της εθνικής επετείου του ΄40 με τη σημερινή κατάσταση και να ζητήσει από τους εκπαιδευτικούς να φορούν μαύρα περιβραχιόνια στις...
παρελάσεις.
Για τις κάμερες 
Για ενέργειες που γίνονται για τις «τηλεοπτικές κάμερες» και τον «κομματικό ανταγωνισμό» έκανε λόγο το υπουργείο, ενώ μέλη της ΟΛΜΕ ανταπέδωσαν τα «πυρά» μιλώντας για συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας. Η νεολαία του Συνασπισμού, από την πλευρά της, προτίμησε να θέσει ζήτημα κατάργησης των παρελάσεων λέγοντας ότι είναι «αναχρονιστικός θεσμός» και πρέπει να δώσουν τη θέση τους στους αγώνες του σήμερα.
Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι δημοτικοί σύμβουλοι προσκείμενοι σε κόμματα της αριστεράς έχουν ζητήσει να μη γίνουν δεκτοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στους δήμους, την ίδια ώρα που και εκπαιδευτικοί σχεδιάζουν ενέργειες αποδοκιμασίας των πολιτικών που θα προσέλθουν στις παρελάσεις των μαθητών οι οποίες γίνονται, σήμερα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, μέσω του διαδικτύου διάφορες ομάδες αγνώστου «ταυτότητας» ζητούν από τους συμμετέχοντες στις μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις να μην απευθύνουν χαιρετισμό προς τους επισήμους, αλλά να στρέψουν το κεφάλι τους από την άλλη πλευρά. Η ΟΛΜΕ, από την πλευρά της, έχει ζητήσει από τους εκπαιδευτικούς που θα συνοδεύσουν τους μαθητές στις παρελάσεις να φορούν μαύρα περιβραχιόνια, ενώ έχει συντάξει κείμενο με το οποίο ζητεί «Να πούμε ξανά Οχι!» στα οικονομικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση. Το κείμενο με τίτλο «Διακήρυξη για την 28η Οκτωβρίου 1940» θα διαβαστεί στις σχολικές γιορτές. Επίσης, τοπικές ενώσεις καθηγητών έχουν προτρέψει τα μέλη τους να αναρτήσουν μαύρες σημαίες στα σχολεία.
Οι ενέργειες αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργείου Παιδείας, το οποίο τόνισε σε ανακοίνωσή του: «Η συνδικαλιστική ηγεσία των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιδιώκει και προαναγγέλλει ενέργειες που αποσκοπούν στη δημιουργία τηλεοπτικών εντυπώσεων και μόνο. Η ιστορία πρέπει να είναι σεβαστή από όλους και η απόδοση τιμής δεν μπορεί να γίνεται θέαμα για τις κάμερες και παιχνίδι για το μικροκομματικό ανταγωνισμό». Κάλεσε, μάλιστα, την εκπαιδευτική κοινότητα να δώσει «σε αυτές τις δραματικές στιγμές, το παράδειγμα συμμετοχής στην ανόρθωση της χώρας».
Απαντώντας η ΟΛΜΕ εξέφρασε την έκπληξή της για την ένταση της αντίδρασης του υπουργείου, τονίζοντας ότι πουθενά στο κείμενο δεν προτρέπει οποιονδήποτε να προχωρήσει σε ακραίες ενέργειες. «Αποφασίσαμε να κάνουμε μια συμβολική ενέργεια διαμαρτυρίας. Να προτρέψουμε τους συναδέλφους να φορέσουν στις παρελάσεις μαύρα περιβραχιόνια, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της κυβέρνησης και την οικονομική παράδοση της χώρας στην τρόικα», τονίζει στην «Η», ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Νίκος Παπαχρήστος. Και προσθέτει: «Πέραν αυτής της ενέργειας, δεν στοχεύουμε να κάνουμε κάποια άλλη την ημέρα εθνικής επετείου. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν αναλογίες με το ΄40. Τότε, οι Ελληνες αγωνίστηκαν εναντίον του φασισμού και σήμερα καλούνται να αγωνιστούν ενάντια της οικονομικής κατοχής που επιβάλλει η Γερμανία, αλλά και η τρόικα στο σύνολό της».

Της Χαράς Καλημέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.