# #

9 Ιουλ 2011

έβγαλαν “το τζίνι από το μπουκάλι” και σήμερα “προσπαθούν” να το ξαναβάλουν.


του Αλέκου Χατζηκώστα
 
Πληθαίνουν-ιδιαίτερα μετά και την ψήφιση στη Βουλή του «μεσοπρόθεσμου»- τα φαινόμενα πολύμορφης αποδοκιμασίας (από “γιούχα”, μέχρι προπηλακισμούς) σε βάρος βουλευτών, κυβερνητικών στελεχών από κάθε είδους «αγανα-κτισμένους πολίτες».

 Γύρω από το ζήτημα αυτό έχει παράλληλα ξεσπάσει μέσω των ΜΜΕ και ένα «μπαράζ» αναλύσεων σχετικά με τις αιτίες του φαινομένου (με ταυτόχρονη υπερπροβολή του, που «σκεπάζει όχι τυχαία κάθε άλλη μαζική λαϊκή αντίδραση), ενώ και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική «κόντρα» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

 Ταυτοχρονα εμφανής είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης ενώ είναι “θύτης”, να εμφανισθεί και ως το “θύμα” της υπόθεσης...

Και κατά το παρελθόν έχουμε εκφράσει την  αντίθεση  μας σε τέτοιου είδους “αντιδράσεις” γιατί αφενός έτσι δεν “ιδρώνει κανενός το αυτί” και αφετέρου μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν από το “κατεστημένο” σε βάρος συνολικά του λαϊκού κινήματος (ένταση του αυταρχισμού).

Οι  αντιδράσεις αυτές «πατούν» σε πραγματικό έδαφος.

 Και αυτό είναι  η απότομη όξυνση του συνολικού τρόπου ζωής των πολλών, εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής.
 Όμως υπάρχει και η πολύτροπη επίδραση των μηχανισμών (όχι μόνο ιδεολογικών) του πολιτικού - κοινωνικού κατεστημένου.
 Βασικός στόχος της παρέμβασης αυτής είναι η επιδερμική κριτική στην υπάρχουσα κατάσταση (κυρίως όσον αφορά τους πραγματικούς υπεύθυνους) και η μετατροπή της αγανάκτησης σε «άσφαιρα πυρά».
 Έτσι για παράδειγμα προβάλλουν ως αιτία της κρίσης «τα λαμόγια» (υπάρχουν φυσικά και αυτά), τους «300 της βουλής που τα φάγανε» κ.α αποκρύπτωντας τη φύση του ίδιου του συστήματος που γεννά τα προβλήματα.
 Ενώ ως τρόπο αντίδρασης προβάλλουν όχι τον οργανωμένο αγώνα μέσα από τα συνδικάτα, τους συλλόγους κ.α αλλά την “ατομική δράση” μέσω “μούτζας” κ.α

Ποιος, όμως, δημιούργησε  το   επικίνδυνο  σημερινό φαινόμενο για το οποίο ωρύονται διάφοροι παρουσιάζοντας τους “κινδύνους για τη δημοκρατία”;
 Ποιος ωθούσε μέρες τώρα στην τυφλή βία ενάντια στους «κλέφτες πολιτικούς» το “κίνημα της πλατείας”;
 Ποιος σιγοντάριζε τις μούντζες, τα συνθήματα «να καεί η Βουλή», «οι 300 στην κρεμάλα», ή «όποιος ψηφίσει τα μέτρα να πάει στο Γουδή»; 
 Ποιος καλλιέργησε αυτό το υπόβαθρο;
 Μεγάλα πολιτικά κόμματα, μεγάλα ΜΜΕ, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Αφού λοιπόν έβγαλαν “το τζίνι από το μπουκάλι” σήμερα “προσπαθούν” να το ξαναβάλουν.

Πρόκειται συνολικά για μια υπόθεση αποπροσανατολισμού, εκτόνωσης και σε μια πορεία με αφορμή τα φαινόμενα αυτά, έντασης της κρατικής καταστολής (οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο είναι ενδεικτικές)  και δημιουργίας του κατάλληλου “εδάφους” για το “στήσιμο” κάθε είδους προβοκάτσιας (όπως έγινε και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Αθήνα).

 Οι πολίτες ας είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Η ανατροπή της άσχημης κατάστασης θέλει κουράγιο, πείρα, αποφασιστικότητα και κυρίως οργάνωση. Διαφορετικά...

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ" της Ημαθίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.