# #

8 Ιουλ 2011

Εξαιρετικά σημαντικό για όσους κάνουν διακοπές με ανοιχτό κινητό, TV και ίντερνετ...

Απλά πράγματα... 

Τι «ροκανίζει» τον χρόνο των διακοπών

Λέγεται ότι οι μάνατζερ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι οι κατηγορίες των εργαζομένων που πλήττονται από υπερκόπωση σε σημαντικό ποσοστό τους. 
Παράλληλα, είναι αυτοί που κατά τον ελεύθερο χρόνο τους χρησιμοποιούν περισσότερο τις ηλεκτρονικές συσκευές τηλεπικοινωνίας για τα θέματα της εργασίας τους. 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο περισσότερο νιώθουν ότι είναι προσβάσιμοι, τόσο περισσότερο πλήττονται από το αίσθημα της υπερκόπωσης. 
Στην περίπτωση, μάλιστα, που πιστεύουν ότι «δεν αξίζει τον κόπο» ο λόγος για τον οποίο απασχολούνται κατά τον ελεύθερο χρόνο τους, τότε νοιώθουν ιδιαιτέρως κουρασμένοι.

Ωστόσο, ...το «ροκάνισμα» του χρόνου των διακοπών δεν οφείλεται πάντα σε κάποιον κακό ή απαιτητικό εργοδότη και πελάτη. Το ετήσιο ιατρικό τσεκ-απ που παραμελήθηκε όλο τον χειμώνα, οι επισκευές και τα μαστορέματα στο σπίτι, το άδειασμα του «χρονοντούλαπου» από τις επαγγελματικές εκκρεμότητες, συρρικνώνουν τον χρόνο των διακοπών και συντηρούν την υπερκόπωση των στελεχών. Κάτι, όμως, που αποβαίνει και εις βάρος του εργοδότη, των συνάδελφων αλλά και της ασφάλειας στον εργασιακό χώρο - επιπλέον των αρνητικών επιπτώσεων που έχει η υπερκόπωση στη σωματική και ψυχική υγεία, στην προσωπική ζωή και στην απόδοση του ίδιου του εργαζομένου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, άλλωστε, έχει προβλέψει ότι ώς το έτος 2020 τα προβλήματα ψυχικής υγείας θα αποτελούν τη δεύτερη κυρίαρχη αιτία ανικανότητας προς εργασία και θανάτων.
Οι Βρετανοί -που κατά παράδοση καταγράφουν σχεδόν τα πάντα- σχετικά με τη στάση των δικών τους μάνατζερ στο θέμα των θερινών διακοπών τους, έχουν πει ότι «προφανώς η Βρετανία έχει χάσει την ικανότητά της να κατεβάζει διακόπτες για διακοπές». Και ότι σχεδόν ο ένας στους δύο μάνατζερ από δική του επιλογή επικοινωνεί με τον εργοδότη του κατά τη διάρκεια των ετήσιων διακοπών του. Σημαντικό ποσοστό επίσης δεν κάνει χρήση όλων των -πέντε- εβδομάδων αδείας που οι περισσότεροι δικαιούνται και ότι ο ένας στους δέκα έχει ανταλλάξει τον επιπλέον χρόνο των διακοπών του με κάποιο άλλο πακέτο ευελιξίας, προφανώς για να καλύψει υποχρεώσεις που θα έπρεπε να τις έχει διεκπεραιώσει εκτός του ωραρίου της εργασίας του.
Οι σχετικές έρευνες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η υπερκόπωση των εργαζομένων -και κυρίως των στελεχών- βλάπτει σοβαρά τους εργοδότες. Και ότι είναι σφάλμα τους να προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα, πιέζοντας τους εργαζομένους με υπερβάλλοντα φόρτο εργασίας. Γιατί, ο κάθε εργαζόμενος έχει ένα σημείο «ρήξης». Και όταν «σπάσει» εξαιτίας της υπερκόπωσης, το φαινόμενο αυτό έχει επιπτώσεις σε τομείς ζωτικής σημασίας για τον εργοδότη. Ο πρώτος είναι η ασφάλεια στον χώρο της εργασίας. Που, αν μεν πρόκειται για εργατικό προσωπικό και τεχνικούς, τότε μπορεί να είναι η πρόκληση ατυχήματος - κάτι όμως που διαπιστώνεται αμέσως. Ενώ, για ένα κουρασμένο διευθυντικό στέλεχος, επειδή του λείπει ύπνος, μπορεί να είναι μια παράλειψη ή μια αμέλεια με απρόβλεπτες και σοβαρές συνέπειες. Επιπλέον, σε βάρος του εργοδότη προστίθεται και ο θυμός και η μνησικακία του στελέχους για την καταπόνηση που υφίσταται.
Αλλος ευάλωτος τομέας είναι, ασφαλώς, η ίδια η απόδοση του εργαζομένου που πλήττεται, αλλά και η δυνατότητα διακράτησης των ικανών στελεχών που -κακά τα ψέματα- όσο και αν τρομοκρατούν οι ομαδικές απολύσεις, όμως για τους εργοδότες τα δοκιμασμένα ικανά στελέχη τους είναι πολύτιμα και πρέπει να τα φροντίζουν ως είδος υπό εξαφάνιση. Αλλωστε, η περίοδος των διακοπών είναι ο καλύτερος χρόνος για ένα καταπονημένο στέλεχος να ονειρεύεται ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον και να το επιδιώξει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.