# #

4 Ιουλ 2011

Έρχονται (να σας πάρουν ότι απέμεινε)



thumb
Του Αλέξανδρου Μερκούριου




Καλά, εσείς πιστέψατε ότι η είδηση του Σαββατοκύριακου ήταν ότι πήραμε τη δόση; 

Τόσο άσχημα σας έχω εκπαιδεύσει αυτούς τους μήνες που κάνουμε παρεάκι;

Η είδηση αδέλφια δεν είναι εκεί. Ούτε, βέβαια, αυτό που είπε ο Γιούνκερ, ότι θα χάσουμε την κυριαρχία μας.
Ούτε οι ειδικοί που έρχονται για τις αποκρατικοποιήσεις και τα δάνεια.


 Η είδηση είναι ότι το ελληνικό...
τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε οριακό επίπεδο. Οι καταθέσεις συνεχίζουν να φεύγουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ενώ η εξάρτηση των τραπεζών μας από την ΕΚΤ μετά από μία μικρή μείωση την άνοιξη, επανήλθε στα απαγορευτικά επίπεδα των σχεδόν 100 δισ. ευρώ.
Οι τραπεζικοί αναλυτές επιμένουν ότι από το σύστημα των τραπεζών «λείπουν» πάνω από 90 δισ. Όση δηλαδή είναι η διαφορά των δανείων προς τις καταθέσεις, συν τη χρηματοδότηση των τραπεζών μας για τα ομόλογα που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Το ποσό αυτό και βέβαια καλύπτεται από μία ισόποση ρευστότητα που έχουν πάρει οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι η ΕΚΤ έχει ζητήσει να μειωθεί η εξάρτηση αυτή από τα (περίπου 97 δις. που ήταν το χειμώνα) στα 60 και πιο κάτω. Την άνοιξη έγινε μια προσπάθεια, που δεν μπόρεσε να συνεχιστεί. Και ο λόγος ήταν η συνεχιζόμενη αφαίμαξη των καταθέσεων από τους ίδιους τους καταθέτες.
 Οι Έλληνες δεν παίρνουν πλέον τα λεφτά τους για να τα στείλουν έξω, όπως νομίζουν οι της κυβέρνησης. Οι Έλληνες παίρνουν τα χρήματα γιατί μόνο έτσι (όσοι έχουν) καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους.
Το ζήτημα είναι λοιπόν, ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι τράπεζες έχασαν σχεδόν 45 δισ. καταθέσεων. 
Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ, που καταδεικνύει το ελληνικό πρόβλημα. Θα πείτε, οι τραπεζίτες που γρινιάζουν, είχαν πάντα τόσο χρήμα στα συρτάρια τους;
Μα και βέβαια, όχι.
Πρόκειται για το χρήμα που προέκυψε τη χρυσή εποχή των Ελλήνων. Και για το χρήμα αυτό θα δοθεί στην Ελλάδα, η μητέρα, όλων των μαχών. Σκεφθείτε: το 2002, οι Έλληνες είχαν καταθέσεις 120 δις. αλλά το 2009, είχαν 238 δις. Ενδιαφέρον, έ;

Τώρα όμως, που το χρήμα αυτό (και η εκμετάλλευσή του) έχει πέσει κάπου στα 190 δις. και ενώ η χώρα καίγεται για ρευστό, κάποιοι ψάχνουν να το πάρουν. Και αυτό το βλέπετε παντού!

Οι τραπεζίτες, κατ’ αρχήν, δίνουν γη και ύδωρ για να μη φύγει το χρήμα από τα ταμεία τους. Θυμάστε ότι χρειάστηκε μόνο μια ατάκα της Δαμανάκη για να κάνουν φτερά κάπου 2 δις. από τις τράπεζες. Τώρα οι τραπεζίτες για να το πάρουν πίσω δίνουν από 4 έως και 6,5% επιτόκιο σε προθεσμιακές καταθέσεις. Ο λόγος;
Η ρευστότητά τους είναι πολλές φορές οριακή σε ημερήσια βάση. Γι αυτό, όμως πρέπει να μάθουν να σέβονται τους καταθέτες τους. Κι ακόμη έχουν δρόμο…
Το κράτος, από την άλλη, έχει βγάλει φιρμάνια τύπου Τουρκοκρατίας: Θα φορολογηθούν αυστηρά οι κρυφές καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία. Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ του ελληνικού κυνηγητού στις καταθέσεις εξωτερικού, που επί του παρόντος και μετά από τόσα δημοσιεύματα τρομοκράτησης, προκάλεσε τρόμο μόνο σε αυτούς που έβαλαν να τα γράψουν:

Το 2007 το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε 13,7 εκατ. ευρώ από τους τόκους των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία.

Μετά την επιχείρηση- τρομοκρατία, περί δέσμευσης και άλλων τινών, η είσπραξη έπεσε στα 7 εκατομμύρια. Τώρα, το δημόσιο λέει ότι είναι σε συμφωνία με τους Ελβετούς για να φορολογηθούν κανονικά οι τόκοι των καταθέσεων, όπως συμβαίνει σε οιαδήποτε χώρα, κάτι σωστό.

 Οι βαλτοί λένε βέβαια, ότι θα επιδιώξει το δημόσιο να φορολογήσει και τα κεφάλαια… Μέχρι τότε στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι θα έχουν άλλο ένα όπλο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αφού η Ελβετία, κύρωσε τη συμφωνία για άρση του φορολογικού απορρήτου και παροχή διοικητικής συνδρομής για τους υπόπτους φοροδιαφυγής.

Ταυτόχρονα, αναζητείται νόμιμος τρόπος να αξιοποιηθούν στοιχεία για κρυφούς λογαριασμούς Ελλήνων, που πρώην υπάλληλοι έχουν υποκλέψει από βάσεις δεδομένων τραπεζών κι έχουν παραδώσει, συχνά έναντι αμοιβής σε διάφορες κυβερνήσεις.

Ένα άλλο «όπλο»  είναι και η νέου τύπου φορολογική δήλωση, η οποία θα αποτελεί ταυτόχρονα και τη δήλωση «πόθεν έσχες» του φορολογουμένου. Η πολυδήλωση θα περιλαμβάνει την κινητή και ακίνητη περιουσία, τις αποταμιεύσεις και τις τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και άλλες μορφές επενδύσεων, τις συμμετοχές σε εταιρίες, τα έσοδα από τη ρευστοποίηση επενδύσεων ή την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, τις πραγματικές δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και τα έξοδα διαβίωσής.
Το σχέδιο προβλέπει ακόμη τον περιορισμό της χρήσης μετρητών και τη διενέργεια συναλλαγών με ηλεκτρονικό χρήμα ή με δίγραμμες επιταγές. Στόχος είναι να παταχθεί η φοροδιαφυγή, που δεν μπορεί να συλληφθεί με τις σημερινές δομές του κράτους.

Το δραματικό, είναι ότι το σχέδιο αυτό, που προβάλλεται από χθες στα ΜΜΕ για την «τρομοκράτηση» των Ελλήνων θα έπρεπε να εφαρμόζεται από 10ετίας, σε ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τους φορολογούμενούς του. 
Όμως στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται, αφού το κράτος αδυνατεί να εισπράξει ακόμη και τον ΦΠΑ. ‘Έτσι, τώρα, το φορολογικό δίκαιο επισείεται ως απειλή.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο να είστε βέβαιοι ότι το επόμενο διάστημα θα έρθουν να σας πάρουν ότι σας έχει απομείνει! Μην έχετε καμία αμφιβολία.


http://www.topontiki.gr/article/18991

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.