# #

19 Ιουν 2011

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ(SAMOTHRAKI ISLAND)





Η Σαμοθράκη βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο και είναι η μοναδική νήσος του Νομού Έβρου. Είναι γνωστή από την αρχαιότητα σαν «Ιερό Νησί», αφού εδώ τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια, μυστήρια εφάμιλλα των Ελευσίνιων Μυστηρίων.

Το όνομα της ίσως να προέρχεται από την όψη του ορεινού της όγκου. Η προελληνική λέξη σάμος σημαίνει ύψος και η Σαμοθράκη είναι η υψηλή Θράκη. Το ψηλότερο βουνό της είναι το Σάος (1664 μ.) με κορυφή του το Φεγγάρι.
Η Χώρα, η πρωτεύουσα βρίσκεται στο εσωτερικό του νησιού και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, πάνω από τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου μακριά από τη θάλασσα, ανάμεσα στις πλαγιές του όρους Σάος. Ο επισκέπτης της μαγεύεται από τα μεσαιωνικά ερείπια, τα όμορφα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και καλντερίμια της και από την αρχιτεκτονική των μικρών, διωρόφων σπιτιών με τις κεραμιδένιες σκεπές. Στη Χώρα αξίζει να επισκεφθεί κανείς την Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το μικρό Λαογραφικό Μουσείο.
Οι ωραιότερες παραλίες του νησιού είναι οι βοτσαλωτές Φονιάς, Κήπος, Παλαιόπολη, η υπέροχη Παχιά Άμμος και ο Βάτος με τα φοινικόδεντρα και την ξανθιά άμμο.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Η Σαμοθράκη είναι νησί του Θρακικού Πελάγους. Βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου μεταξύ των νησιών Λήμνος, Ίμβρος και Θάσος, και απέχει 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Η επιφάνεια του νησιού είναι 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η υψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1.611 μέτρα. Με αυτό το ύψος, η Σαμοθράκη είναι το ψηλότερο ελληνικό νησί -με την εξαίρεση των δύο μεγαλονήσων, της Κρήτης και της Εύβοιας. Το όνομα του βουνού είναι Σάος, αλλά οι ντόπιοι το ονομάζουν «Φεγγάρι» (όπως και την υψηλότερη κορυφή του), καθώς είναι «τόσο ψηλό που κρύβει το φεγγάρι». Εξάλλου, το όνομα του νησιού σημαίνει «ψηλή Θράκη» -από το αρχαιοελληνικό σάμος = υψηλή.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Σαμοθράκη δεν είχε ιδιαίτερη πολιτική σημασία στην αρχαιότητα, καθώς δεν διέθετε φυσικό λιμάνι, ωστόσο είχε μεγάλο θρησκευτικό ενδιαφέρον λόγω των Καβειρίων Μυστηρίων. Τα μυστήρια τελούνταν στο χώρο του «Ιερού των Μεγάλων Θεών», που αποτελεί τώρα το σημαντικότερο αρχαιολογικό τόπο στο νησί.
Λέγεται πως στα Καβείρια Μυστήρια συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι γονείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Φίλιππος Β' και η Ολυμπιάδα, και πως στο νησί πραγματοποιήθηκε η σύλληψη του μεγάλου στρατηλάτη. Στα Καβείρια Μυστήρια μπορούσαν να πάρουν μέρος ελεύθεροι πολίτες αλλά και δούλοι - σε αντίθεση με τα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου απαγορευόταν η συμμετοχή των δούλων.
Η Σαμοθράκη κατοικήθηκε για πρώτη φορά από τους Πελασγούς και αργότερα από τους Θράκες. Η αρχαία πόλη, η Παλαιόπολη, βρίσκεται στα βόρεια του νησιού, ενώ παραμένουν τα επιβλητικά αρχαία τείχη της, χτισμένα σε Κυκλώπειο ύφος. Στα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ. το νησί αποικίσθηκε από Έλληνες της Σάμου. Καταλήφθηκε από τους Πέρσες το 508 π.Χ., αλλά αργότερα βρέθηκε κάτω από τον έλεγχο της Αθήνας. Στη συνέχεια και μέχρι το 168 π.Χ. βρισκόταν κάτω από μακεδονική κυριαρχία. Μετά τη Μάχη της Πύδνας η Σαμοθράκη απέκτησε ανεξαρτησία, αλλά το 70 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Βεσπασιανός την ενέταξε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στο νησί εξορίστηκε, κατά τη διάρκεια της εικονομαχίας, και πέθανε ο χρονογράφος και άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας Θεοφάνης ο ομολογητής (760-817μ.Χ.).
Οι Βυζαντινοί ήταν οι επόμενοι κυρίαρχοι του νησιού μέχρι το 1204, αργότερα ήρθαν οι Ενετοί και μετά η Γενουάτικη οικογένεια των Γκατιλούζι (εξελ. Γατελούζοι) το 1355. Τα Γενουάτικα οχυρά παραμένουν, μάλιστα ο "Πύργος των Γκατιλούζι" αποτελεί ένα ακόμη πολύ σημαντικό μνημείο.
Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέκτησε τη Σαμοθράκη το 1457 και όταν ο κάτοικοι του νησιού επαναστάτησαν, οι Τούρκοι σκότωσαν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού (Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης). Το νησί απελευθερώθηκε οριστικά μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1913 -αν και πέρασε ένα μικρό διάστημα υπό βουλγαρική κατοχή κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το ορεινό έδαφος του νησιού της Σαμοθράκης έχει αρκετά δάση και κοιλάδες με τρεχούμενα νερά. Τα τελευταία χρόνια η Σαμοθράκη έχει αναπτυχθεί τουριστικά.
Πρωτεύουσα είναι η Χώρα, αμφιθεατρικά χτισμένη σε πλαγιές του Σάου. Έχει όμορφα πλακόστρωτα δρομάκια και την αρχιτεκτονική των διώροφων σπιτιών με τις κεραμοσκεπές. Επισκεφθείτε τον Πύργο, απομεινάρι της Κυριαρχίας των Γατελούζων.
Χωριό σε περιοχή με πολύ πράσινο είναι τα Θέρμα, στα οποία υπάρχουν οι εγκαταστάσεις με τις ζεστές θειούχες πηγές, γνωστές από τους βυζαντινούς χρόνους.
Επισκεφθείτε τη Γριά Βάθρα, περιοχή μοναδικής ομορφιάς καθώς και την κοιλάδα του ποταμού Φονιά με τους καταρράκτες.
Η Καμαριώτισσα, το λιμάνι του νησιού παρουσιάζει αξιόλογη τουριστική κίνηση.
Επισκεφθείτε το Αιολικό Πάρκο με ανεμογεννήτριες και τη μικρή λιμνοθάλασσα του Αγίου Ανδρέα. Απολαύστε τη θαλάσσια διαδρομή προς τις νότιες ακτές του νησιού. Στις θαλάσσιες σπηλιές βρίσκουν καταφύγιο οι φώκιες.
Μετά την Παχιά Άμμο που είναι από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού θα δείτε, στη θέση Κρεμαστό, τον καταρράκτη Κρεμαστά Νερά και στη θέση της Γριάς τα Πανιά, τους γεωλογικούς σχηματισμούς. Στο δρόμο προς την Παχιά Άμμο θα συναντήσετε τον παραδοσιακό νερόμυλο στο χωριό Λάκκωμα.
Επισκεφθείτε την αρχαία Παλαιόπολη και το Ιερό των Μεγάλων Θεών στον παραλιακό οικισμό της Παλαιόπολης.
Αγοράστε παραδοσιακά γλυκά - πραούστι, καϊσι - καρυδάκι, υφάσματα και κεραμικά. Δοκιμάστε κατσίκι και παραδοσιακά γλυκά εάν επισκεφθείτε τη Σαμοθράκη.


ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Παχιά Άμμος

Η ομορφότερη παραλία του νησιού. Είναι μια τεράστια αμμουδιά στο νοτιότερο σημείο του νησιού. Προσεγγίζεται μέσω ενός χωματόδρομου που ξεκινά από το χωριό Λάκκωμα.







Κήπος

Όμορφη παραλία με βράχια, στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού. Προσεγγίζεται με καραβάκι από τα Θερμά ή την Καμαριώτισσα.









Βάτος
Πανέμορφη παραλία με αμμουδιά, περιστοιχισμένη από ψηλούς βράχους με σπηλιές. Ανατολικότερα βρίσκεται ο ονομαστός καταρράκτης Κρεμαστός. Τα κρυστάλλινα νερά του πέφτουν από ψηλά κατευθείαν μέσα στη θάλασσα.







ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
«Επί της υποδοχής» στο νησί είναι η Καμαριώτισσα, ένα μικρό χωριό, γεμάτο ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες -με ως επί το πλείστον εξαίρετο φαγητό- λίγα ξενοδοχεία, τα περισσότερα από τα μπαρ του νησιού και το μοναδικό του night club. Γενικά, οι επιλογές για νυχτερινή ζωή στο νησί είναι μάλλον περιορισμένες (μερικά μπαρ στην Καμαριώτισσα και στη Χώρα, ένα κέντρο διασκέδασης στην Καμαρριώτισσα). Oμως, η ξέφρενη νυχτερινή ζωή δεν είναι το ζητούμενο στην ακριτική Σαμοθράκη. Ωστόσο, τα περισσότερα μπαράκια είναι όμορφα, με ζεστή ατμόσφαιρα και αρκετά ενημερωμένη δισκοθήκη.
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Αεροπορικώς
Από την Αθήνα μέχρι την Αλεξανδρούπολη ή την Καβάλα και από εκεί με το ferry boat μέχρι το λιμάνι της Σαμοθράκης.
Ακτοπλοικώς
Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έξι προγραμματισμένα δρομολόγια την εβδομάδα .Από και προς την Καβάλα υπάρχουν συχνά δρομολόγια που συνεχίζουν στα υπόλοιπα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.