# #

8 Μαΐ 2011

Η τρόικα έρχεται, ο Σαμαράς αγωνιά...



thumb

Από τ’ αυτί και στον δάσκαλο... Αυτή τη λογική φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν οι εκπρόσω­πο της τρόικας την άλλη Παρασκευή, όταν θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ν.Δ., ύστερα από δικό τους αίτη­μα, ενώ μια μέρα νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει ανακοινώσει το νέο οικονομικό πακέτο του κόμματός του στο πλαίσιο της... επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Ζάππειο 2».
Οι πληροφορίες θέλουν τους Ευρω­παίους διαπραγματευτές ιδιαίτερα δυ­σαρεστημένους με τις θέσεις και τις απόψεις που εκφράζει ο Σαμαράς για το οικονομικό πακέτο μέτρων το οποίο εφαρμόζει η κυβέρνηση. Οι ίδιες πλη­ροφορίες αναφέρουν ότι, εκτός των παραπόνων που έκαναν οι υπουργοί της κυβέρνησης για τη στάση της Ν.Δ., σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει δημιουρ­γηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προκειμένου να ασκηθούν σοβαρές πιέσεις στη Ν.Δ. για να αλλάξει στάση.
Έτσι η γαλάζια ηγεσία αποφάσισε να ...
ανακοινώσει το πακέτο των προτάσεών της για την οικονομία και όχι μόνο μια μέρα πριν από τη συνάντηση του Σαμαρά με την τρόικα. Και αυτό για δυο λόγους.
Αφ’ ενός οι Ευρωπαίοι θα έχουν ολοκληρώσει τις συναντήσεις τους με όλα τα κυβερνητικά στελέχη και άρα θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα για την πορεία του κυβερνητικού έργου. Επομένως εκ του ασφαλούς η Ν.Δ. θα μπορεί να κάνει κριτική στον Γ. Παπαν­δρέου και την κυβέρνησή του.
Αφ’ ετέρου η Ν.Δ. θα έχει κάνει γνωστές τις απόψεις, τις θέσεις και τις ενστάσεις της κι έτσι οποια­δήποτε παρέμβαση των Ευρωπαίων για αλλαγή των θέσεών της δεν θα εί­ναι εύκολα πραγματοποιήσιμη, αφού θα έχουν ως επιχείρημα ότι μόλις μία μέρα πριν ανακοίνωσαν το δικό τους πρόγραμμα και δεν είναι εύκολο να υπάρξει αλλαγή.

Το «Ζάπειο 2»
Στις 12 Μαΐου πάντως στο «Ζάππειο 2» ο Σαμαράς θα δώσει το πολιτικό του στίγμα λέγοντας ότι, έναν χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου, η Ν.Δ. δικαιώνεται στο ακέραιο. Θα στα­θεί στο ότι εδώ και καιρό βουλευτές, ακόμη και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, ζη­τούν από την κυβέρνηση να πει ολό­κληρη την αλήθεια, αφού διαφωνούν με τη θέση του κόμματος ότι το μνη­μόνιο ήταν μονόδρομος. Επιπλέον ζη­τούν αλλαγή πολιτικής και προσπα­θούν να διαχωρίσουν τη θέση τους απ’ όσα γίνονται.
Θα επισημάνει ακόμη ότι από την υπογραφή του μνημονίου μέχρι σήμε­ρα η κυβέρνηση έπεσε έξω σε όλες τις προβλέψεις της και ότι οι συνέπειες της πολιτικής που ακολούθησε υπήρ­ξαν καταστροφικές. Θα αναφερθεί μάλιστα αναλυτικά στις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής λέγοντας ότι εξ αιτίας του μνημονίου υπήρξαν
μεγάλες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις,
κατάργηση ή μείωση των δώρων των Χριστουγέννων, του Πάσχα και της άδειας,
αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα,
ενώ η ύφεση ξεπέρασε ακόμα και τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει στην ανεργία, που έχει φτάσει το 15%, κα­θώς επίσης και στα λουκέτα που μπαί­νουν καθημερινά στην αγορά.
Ο Σαμαράς θα επιμείνει ότι η επανα­διαπραγμάτευση του μνημονίου είναι μονόδρομος, ενώ θα χρησιμοποιήσει τη λέξη «επανεκκίνηση» όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τους άλ­λους τομείς της πολιτικής και κοινωνι­κής ζωής.
«Από το καταστροφικό σοκ που βι­ώνουμε όλοι σήμερα πρέπει να φτά­σουμε στο δημιουργικό σοκ μέσα από την επανεκκίνηση» θα πει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με τη λέξη αυτή ο Σαμαράς θα δώσει το στίγμα της πολιτικής του πρότασης, η οποία θα συνοδεύεται και από ένα πα­κέτο προτάσεων που θα αφορά όλες τις πτυχές της οικονομίας.
Σε φιλελεύθερο πλαίσιο οι προτάσεις

Ο Σαμαράς, όπως λένε οι συνεργάτες του, θα μιλήσει για μικρότερο κράτος, «χωρίς όμως να είναι αφοριστικός και απόλυτος». «Όλοι κατα­λαβαίνουμε ότι πρέπει να υπάρξει συρρίκνωση του κράτους» λένε τα γαλάζια στελέχη. «Και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε. Όμως θα πρέπει να γίνει με σύνεση από τη στιγμή που και η ιδιωτική πρωτοβουλία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι συνδεδεμένη με το κρά­τος. Η πρόταση της Ν.Δ. θα κινείται στο φιλε­λεύθερο πλαίσιο, αλλά θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της εποχής. Τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη». Ακόμη ο Σαμαράς θα μιλήσει για τη μείωση του χρέους καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ ταυτόχρονα θα παρουσιάσει πακέτο πρωτοβουλιών για να μειωθεί το έλ­λειμμα.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πακέτο του προέδρου της Ν.Δ. θα αναφέρο­νται προτάσεις για την αξιοποίηση των κοινο­τικών κονδυλίων, για την παραχώρηση λιμα­νιών, αεροδρομίων και μαρινών σε ιδιώτες, ενώ θα κατατεθεί και πάλι ο κατάλογος με τα ακίνητα που αποτελούν δημόσια περιουσία και μπορούν να αξιοποιηθούν. Ο κατάλογος αυτός είχε παρουσιαστεί πρώτη φορά τον πε­ρασμένο Μάρτιο από τη Ν.Δ., μόνο που τώρα θα είναι ανανεωμένος και με πιο συγκεκριμέ­να στοιχεία.

Αποστάσεις
Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποίησεις δημόσι­ων επιχειρήσεων και οργανισμών, ο Σαμαράς θα προσπαθήσει να διαφοροποιηθεί από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, κρατώ­ντας ωστόσο αποστάσεις ασφαλείας από τις απόψεις των συνδικαλιστών. Θα αναφερθεί ακόμη στα αναπτυξιακά μέτρα χαμηλού δημοσιονομικού κόστους, στην κατάργηση του καμποτάζ καθώς και στο πάγωμα όλων των συ­ντελεστών του ΦΠΑ.
Θα καταθέσει πρόταση για μείωση των ασφα­λιστικών εισφορών ενώ θα πει ότι θα πρέπει να υπάρξει αναστολή του «πόθεν έσχες» για όλες ανεξαρτήτως τις κατοικίες. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα κάνει λόγο για συμψηφισμό των οφειλών επιχειρή­σεων και ιδιωτών από και προς το Δημόσιο με τη θεσμοθέτηση της κάρτας οφειλέτη και θα προτείνει να υπάρξει μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.