Από το 2012 τα μέτρα και όχι μέσα στο 2011 ζητά η Αθήνα επιμένοντας για πρόσθετα 3 δισ. ευρώ το 2011
Νέες περικοπές μισθών, συρρίκνωση του κράτους με κλείσιμο φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου (εφορίες, σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομικά τμήματα κ.λπ.) ψαλίδισμα κοινωνικώνδαπανών, περιορισμό αμυντικών δαπανών, λιτότητα σε ό,τι έχει να κάνει με νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και νέες παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ, ζητά η τρόικα.
Οι εκπρόσωποί της ήλθαν στην Αθήνα με αυστηρό ύφος και με ζητούμενο να αποσπάσουν τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα περιλαμβάνει μέτρα που θα μειώνουν δραστικά το κράτος. Παράλληλα η τρόικα θεωρεί, αναφορικά με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και για τους στόχους που έχουν τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο για είσπραξη επιπλέον των αρχικώς προβλεπομένων εσόδων ύψους 7 δισ. ευρώ δύσκολα θα επιτευχθούν.
Θεωρούν υπεραισιόδοξο το ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε... Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη φοροδιαφυγή, το οποίο προβλέπει 11,8 δισ. ευρώ έσοδα μέχρι το 2013, τη στιγμή που στο ΜΠΔΣ υπολογίζονται από την ίδια «πηγή» επιπλέον έσοδα 3,5 δισ. ευρώ ώς το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκε να μετριαστεί ο στόχος για τα προσδοκώμενα έσοδα από την εισφοροδιαφυγή, τον οποίο η κυβέρνηση έχει οριοθετήσει στα 3,5 δισ. ευρώ το διάστημα 2011 - 2015.
Πέραν τούτων, τη λήψη επιπλέον μέτρων ύψους 10 δισ. ευρώ ζητά από την κυβέρνηση η τρόικα. Οι εμπειρογνώμονες του τεχνικού κλιμακίου ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ που βρίσκονται στη Αθήνα επεσήμαναν σε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ότι πλέον, για να επιτευχθεί η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από 10,5% του ΑΕΠ ή από τα 24,2 δισ. ευρώ το 2010 στο 7,4% ή στα 16,8 δισ. ευρώ το 2011, θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα 10 δισ. ευρώ.
Και τούτο διότι η ύφεση είναι τόσο βαθιά ώστε οι προβλέψεις περί ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο θεωρούνται πλέον αδύνατο να πραγματοποιηθούν και ενώ η δημοσιονομική κατάσταση βαρύνεται με διογκούμενα τοκοχρεολύσια εξυπηρέτησης του χρέους καιαμφίβολη αποτελεσματικότητα μέτρων τα οποία έχουν προβλεφθεί.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, θα «παζαρέψει» να μετατεθούν τα όποια μέτρα μετά το 2012 και τα έκτακτα μέτρα του 2011 ναπαραμείνουν στα 3 δισ. ευρώ όπως αρχικώς είχε υπολογισθεί.
Ειδικότερα η ύφεση της οικονομίας ενδέχεται να υπερβεί το 3,5%εφέτος και, λόγω και της υπεραισιόδοξης πρόβλεψης για εισπράξεις αυξημένες κατά 8,5%, τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, χωρίς επιβολή νέων μέτρων, αναμένεται να παρουσιάσουν υστέρηση άνω των 3,5 δισ. ευρώ. Πρόβλημα προκύπτει και από την αστοχία προβλέψεων αναφορικά με την αποδοτικότητα που θα έχουν ορισμένα μέτρα, τα οποία προβλέπουν:
● την είσπραξη εσόδων 700 εκατ. ευρώ από τη νομιμοποίηση των ηλεκτρονικών τυχερών και τεχνικών παιχνιδιών,
● 270 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών,
● 250 εκατ. ευρώ από την επέκταση της σύμβασης για το Αεροδρόμιο Αθηνών,
● 900 εκατ. ευρώ από την είσπραξη καθυστερούμενων οφειλών και προστίμων που εκκρεμούν δικαστικά,
● καθώς και την εξοικονόμηση 2,1 δισ. ευρώ από περικοπές φαρμακευτικών δαπανών και προμήθειες νοσοκομείων
● και 800 εκατ. ευρώ από περικοπές δαπανών ΔΕΚΟ.
Από τα 5 δισ. ευρώ που προβλέπεται να εξοικονομηθούν συνολικά με την εφαρμογή των μέτρων αυτών θεωρείται αμφίβολο αν θα εξοικονομηθούν πάνω από 2,8 δισ. ευρώ, οπότε η υστέρηση έναντι των προβλέψεων θα ξεπεράσει τα 2,2 δισ. ευρώ.
Αν συνυπολογιστεί και το πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος που επισωρεύεται στον εφετινό προϋπολογισμό από την υπέρβαση τουελλείμματος του 2010 κατά 2,3 δισ. ευρώ, τότε το συνολικό ύψος των αποκλίσεων εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 8 δισ. ευρώ.
Επιπροσθέτως η τρόικα έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και πρόσθετα μέτρα φοβούμενη και άλλες αποκλίσεις που να ανεβάζουν το επιπλέον πακέτο στα 10 δισ. ευρώ.
Ως εναλλακτική για αποφυγή ενός πακέτου νέων επώδυνων μέτρων εφέτος προβάλλει η αναθεώρηση επί το δυσμενέστερο των προβλέψεων για το έλλειμμα τρέχοντος και επομένων ετών του χρονοδιαγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ήδη οι τεχνοκράτες της τρόικας προβλέπουν ότι, αν δεν ληφθούν εφέτος πρόσθετα μέτρα πάνω από τα 3 δισ. ευρώ που προβλέπει η κυβέρνηση, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στουψηλότερο επίπεδο του 9,4% του ΑΕΠ, δηλαδή θα είναι τελικά υψηλότερο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ή κατά 4,4 με 4,5 δισ. ευρώ από αυτό που προβλέπει ο προϋπολογισμός και θα διαμορφωθεί έως το τέλος του έτους στα 21,6 με 21,7 δισ. ευρώ.
Στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή και συμφωνηθεί μια αναθεώρηση της πρόβλεψης για το εφετινό έλλειμμα στο 9,4% του ΑΕΠ, η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή για εφέτος θα είναι της τάξης του 1,1%-1,2% του ΑΕΠ ή των 2,4 με 2,5 δισ. ευρώ μόνο, κάτι το οποίο διευκολύνει την κυβέρνηση καθώς αποφεύγει την εφαρμογή ενός νέου πολύ σκληρού πακέτου μέτρων από εφέτος.
Αν όμως συμφωνηθεί να μην αλλάξει ο στόχος για έλλειμμα 7,4% του ΑΕΠ, τότε τα πρόσθετα μέτρα που θα επιβληθούν εφέτος θα υπερβαίνουν σε ύψος τα 8 δισ. ευρώ και θα φθάνουν τα 10 δισ. ευρώ.
Από το 2012 τα μετρά, ζητά η Αθήνα
Αρμόδιοι στην Αθήνα θεωρούν βέβαιο πως το συνολικό μέγεθος της εξοικονόμησης που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2011-2015 θα χρειασθεί να αυξηθεί πάνω από τα 26 δισ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί αρχικά στις 15 Απριλίου.
Υποστήριξαν ωστόσο ότι τα επιπλέον μέτρα που θα απαιτηθούν θα πρέπει να κατανεμηθούν στους προϋπολογισμούς των ετών 2012-2015, δηλαδή θα πρέπει να παραμείνει αμετάβλητη η πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου για την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ εντός του 2011, διότι η ύφεση της οικονομίας είναι βαθιά και δεν επιτρέπει ακόμη περισσότερα μέτρα.
Ισχυρίστηκαν δε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι τα όποια επιπλέον μέτρα απαιτηθούν να προσαυξήσουν το υπόλοιπο ποσό προβλεπόμενης εξοικονόμησης των 24 δισ. ευρώ που προβλέπει αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα για τα έτη 2012-2015.
Η συγκεκριμενοποίηση της κατανομής των πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθούν και η πιθανή αναθεώρηση του συνολικού χρονοδιαγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής αναμένεται να συζητηθούν και να συμφωνηθούν την επόμενη εβδομάδα μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας Π. Τόμσεν του ΔΝΤ, Σ. Ντερούζ της Κομισιόν και Κλ. Μαζούχ της ΕΚΤ, που θα βρίσκονται στην Αθήνα από την ερχόμενη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το συνολικό πακέτο μέτρων που θα απαιτηθούν μέχρι το 2015 θα υπερβεί τα 32 με 33 δισ. ευρώ!
ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.