# #

18 Απρ 2011

Η Δύση εξοπλίζει και μετά πυροβολεί τα καθεστώτα



 

[Η εικόνα ανήκει στην πηγή]
Το διπλό παιχνίδι ΗΠΑ και ΕΕ σε Βόρειο Αφρική και Μέση Ανατολή
«E» 16/4
Σε μια περίοδο κατά την οποία η μία μετά την άλλη χώρα του αραβικού κόσμου κλυδωνίζεται από λαϊκές εξεγέρσεις, επανέρχεται στο προσκήνιο το «χρυσοφόρο» εμπορικό αλισβερίσι των δυτικών εκπροσώπων της παγκόσμιας πολεμικής βιομηχανίας με μια σειρά απολυταρχικών ηγετών.
ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, αλλά και Ιταλία αποτελούν επί σειρά ετών τους κυριότερους προμηθευτές οπλικών συστημάτων του αραβικού κόσμου, υπογράφοντας συμφωνίες ύψους δεκάδων δισ. ευρώ.
Με την ίδια ευκολία σήμερα καταδικάζουν τα καθεστώτα, που αυτοί εξόπλιζαν..
επί χρόνια επικαλούμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την ίδια ώρα ο γενικός δείκτης του κλάδου της βιομηχανίας όπλων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε αύξηση 5%, όταν αποφασίστηκε από τον ΟΗΕ η απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Λιβύη?
Οσον αφορά την Γερμανία πολυετής είναι η παρουσία και η δικτύωση της στην Αίγυπτο. Το 2009 προμήθευσε εξοπλισμό αξίας 80 εκατ. ευρώ. Επίσης, μετά την άρση του εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει η ΕΕ στον Καντάφι, γερμανικές εταιρίες έσπευσαν να προμηθεύσουν τη Λιβύη με οχήματα παντός εδάφους. Το 2006 τα συμβόλαια ανέρχονταν στα 2 εκατ. ευρώ, το 2007, 27 εκατ., το 2008 μόνο 4 εκατ. ευρώ και το 2009 πάνω από 53 εκατ. ευρώ. Ο Καντάφι έλαβε σύγχρονα επιθετικά συστήματα κατά των αμυντικών πυραύλων τεθωρακισμένων (Milan 3), ελικόπτερα, συστήματα επικοινωνίας, τεχνολογίες ραντάρ και οπλικά συστήματα, τα οποία προφανώς προσέφεραν τις υπηρεσίες τους τον τελευταίο καιρό στον «πόλεμο» κατά των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη. Στη γερμανική βιομηχανία όπλων, σε εταιρίες όπως η EADS, η Rheinmetall ή η Heckler & Koch απασχολούνται περί τα 60.000 άτομα.
Παζάρι
Επισκεπτόμενος στα τέλη του 2009 με την ιδιότητα του εμπορικού αντιπροσώπου της βρετανικής κυβέρνησης τον πρόεδρο της Υεμένης, Αλι Αμπντουλάχ Σαλίχ, στη Σανάα, ο πρίγκιπας Αντριου επισήμανε την αναγκαιότητα διαφύλαξης της ενότητας και σταθερότητας της Υεμένης, αλλά και αυτήν της περαιτέρω ανάπτυξης της αραβικής χώρας… Λίγο μετά το ταξίδι του Αντριου, το Λονδίνο «ευλόγησε» την πώληση πυρομαχικών και αλεξίσφαιρων γιλέκων, αξίας 183.000 ευρώ στο καθεστώς της Υεμένης. Αυτή την περίοδο ο Σαλίχ παρακολουθεί πώς οι δυνάμεις ασφαλείας του πυροβολούν θανάσιμα δεκάδες διαδηλωτές στη χώρα του?
Τον περασμένο χρόνο η Ουάσιγκτον γνωστοποίησε τη μεγαλύτερη εξαγωγή όπλων στην ιστορία με προορισμό την Σαουδική Αραβία.
Οι Σαουδάραβες εντός των προσεχών πέντε έως δέκα ετών θα καταβάλουν 60 δισ. δολάρια, προκειμένου να αποκτήσουν καταδιωκτικά F-15, μαχητικά ελικόπτερα «Απάτσι», πυραύλους, συστήματα ραντάρ και οβίδες.
Οι παραπάνω παραγγελίες θα εξασφάλιζαν στην Boeing 77.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Το Σαουδαραβικό βασίλειο διατίθεται να καταβάλει άλλα 30 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό του Ναυτικού του. Ως γνωστόν, σαουδαραβικές στρατιωτικές μονάδες εισήλθαν προ εβδομάδων στο Μπαχρέιν προκειμένου να? συνδράμουν στην επιβολή της τάξης και της ασφάλειας στους κόλπους των εξεγερθέντων πολιτών της αραβικής χώρας.
Toν πρόλαβαν τα γεγονότα
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον με εκπροσώπους της πολεμικής βιομηχανίας της χώρας είχαν προγραμματίσει περιοδεία στην Μέση Ανατολή προκειμένου να προωθήσουν εμπορικές συμφωνίες. Η εξέγερση στην Λιβύη τον ανάγκασε να αποσύρει τις εξαγωγές όπλων στη χώρα. Μετά από μία στάση στηνν Αίγυπτο επισκέφθηκε το Κουβέιτ για να πουλήσει όπλα.
Ο Σίλβιο «θωράκιζε» τον Καντάφι
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει πουλήσει στον… πρώην φίλο του, Καντάφι, τα περισσότερα όπλα από οιονδήποτε Δυτικοευρωπαίο ηγέτη. Αργότερα πρωτοστάτησε στον πόλεμο της Δύσης αναντίον του. Μόνο το 2009 η ιταλική βιομηχανία προμήθευσε το καθεστώς με ελικόπτερα αξίας 110 εκατ. ευρώ. Και οι Βρετανοί την τελευταία διετία πούλησαν όπλα στον Καντάφι αξίας πάνω από 100.000.000 ευρώ, μεταξύ των οποίων και τυφέκια ελεύθερης σκόπευσης, τα οποία προφανώς χρησιμοποιήθηκαν για την εξολόθρευση οπαδών της αντιπολίτευσης, ενώ Βρετανοί έχουν εκπαιδεύσει την αντιτρομοκρατική μονάδα της λιβυκής αστυνομίας…
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ένα επιτελείο εκπροσώπων της πολεμικής βιομηχανίας ταξίδεψαν πριν από μερικούς μήνες στο Κουβέιτ προκειμένου να πουλήσουν όπλα.
Λόγω των δριμείων κριτικών που του ασκήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας, ζήτησε από τους πελάτες του να μην τα χρησιμοποιήσουν για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων…
Γενικότερα τα Η.Α.Ε., σύμφωνα με το Spiegel, φέρεται να έχουν αγοράσει όπλα τόσο από τους Γάλλους τους Βρετανούς και τους Αμερικάνους όσο και από τους Κινέζους… Το 2010 παρήγγειλαν όπλα από τις ΗΠΑ, αξίας 40 δισ. δολαρίων.
Α. ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ
akatsoulis@pegasus.gr



Πηγή: Εθνος

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα,

    εδώ έχω μια ανάλυση για την παραγωγή και την κατανάλωση που σχετίζεται με τις αραβικές εξεγέρσεις. Νομίζω θα την βρείτε ενδιαφέρουσα.

    http://center24.blogspot.com/2011/04/blog-post_19.html#axzz1JuBiVckg

    Επίση εδώ διαβάστε γιατί δεν γίνεται να εξεγερθούν οι Νιγηριανοί.

    http://center24.blogspot.com/2011/04/blog-post_17.html#axzz1JuBiVckg

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.