# #

7 Μαρ 2011

Τρεις έξοδοι κινδύνου για τον Γιώργο


Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΑΧΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ: ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΕΚΛΟΓΕΣ, ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στην αδράνεια και κορυφαία στελέχη κάνουν προτάσεις για ανατροπή του σκηνικού. Ισως μετά τη συνάντηση των αρχηγών της Τρίτης μπορεί να βγει καπνός.
Ο Γ. Παπανδρέου ξέρει ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες και οι αποφάσεις στην Ε.Ε. θα είναι καθοριστικές. Ο,τι όμως και να γίνει, πρέπει να αλλάξει το βαρύ κλίμα στην κοινωνία.
«Δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού ούτε οι πρόωρες εκλογές ούτε ο ανασχηματισμός». Αυτό βεβαιώνουν σ' όλους τους τόνους κορυφαίοι υπουργοί. Ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο την Παρασκευή τόνισε ότι «η δική μας φυγή δεν είναι οι εκλογές. Η δική μας φυγή είναι προς τα μπρος». Βεβαίως, οι πρόωρες εκλογές και ...

ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλονται. Οι διαψεύσεις είναι κάτι το αυτονόητο. Ωστόσο οι πάντες στην κυβέρνηση παραδέχονται ότι η κατάσταση ως έχει δεν πάει άλλο και υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να λάβει αποφάσεις σύντομα για ν' αλλάξει το κλίμα.

Πρωτοκλασάτοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί από τις δυνάμεις της αδράνειας, οι υπουργοί δεν συνεννοούνται, οι βουλευτές με κάθε ευκαιρία αντιδρούν και η δυσφορία της κοινωνίας απειλεί να πνίξει κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού. Ολες οι κινήσεις που έγιναν στον παρελθόν για να περιοριστεί το έλλειμμα συντονισμού απέτυχαν. Την ίδια τύχη, λένε, θα έχουν και ανάλογες προσπάθειες σήμερα, του ανασχηματισμού συμπεριλαμβανομένου.

Οι οπαδοί της λύσης των εκλογών ισχυρίζονται ότι στην παρούσα φάση οι κάλπες θα βρουν απροετοίμαστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αναφέρουν ότι η Ν.Δ. δεν επιθυμεί εκλογές, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της ηγεσίας της: «Μας θέλει στην κυβέρνηση για να κάνουμε τη βρόμικη δουλειά, να εισπράξουμε τη φθορά και στη συνέχεια να πάμε σε εκλογές για να συντριβούμε» είπε στην «Κ.Ε.» υπουργός που έχει εισηγηθεί (εγγράφως) στον κ. Παπανδρέου να κάνει εκλογές.

Με εξαίρεση το ΚΚΕ, που δηλώνει πάντοτε έτοιμο για εκλογές, τα υπόλοιπα κόμματα μάλλον είναι αρνητικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αγωνίζεται για να πέσει η κυβέρνηση, ωστόσο οι επιδόσεις του στα γκάλοπ είναι κατώτερες των προσδοκιών του. Η Δημοκρατική Αριστερά ποντάρει στους δυσαρεστημένους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ που δεν θα θελήσουν να πριμοδοτήσουν το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη της όμως επισημαίνουν ότι αυτή η πορεία απελευθέρωσης των πολιτών από τις παραταξιακές στρατεύσεις μπορεί να ανακοπεί εξαιτίας της πόλωσης, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει στην αναπαλαίωση του δικομματισμού. Την πόλωση φοβούνται επίσης η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και οι Οικολόγοι, αφού τα ποσοστά που παίρνουν στις μετρήσεις δεν επιτρέπουν υπεραισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον τους.

Στο θολό αυτό τοπίο αναπτύσσεται και το σενάριο του «μεγάλου συνασπισμού» ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Πολιτικοί, οικονομικοί και εκδοτικοί κύκλοι ενθαρρύνουν αυτή τη λογική. Στην Ιπποκράτους λένε ότι δεν τους απασχολεί το θέμα. Στη Λ. Συγγρού δηλώνουν ότι αν δεχθούν σήμερα πρόταση από τον Γ. Παπανδρέου για συμμετοχή σε κυβέρνηση θα την απορρίψουν, ενώ σε ό,τι αφορά το μέλλον υποστηρίζουν ότι δεν το έχουν συζητήσει, αν και κορυφαίο στέλεχος είπε στην «Κ.Ε.» πως «ένας τέτοιος συνασπισμός θα ευνοήσει τα σχήματα των άκρων εις βάρος των κομμάτων της αστικής νομιμότητας και αυτό πρέπει να το υπολογίσουμε πολύ σοβαρά».

Η ημερομηνία-σταθμός για τον πρωθυπουργό είναι η 25η Μαρτίου. Στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο σημείωσε ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες, οι αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι καθοριστικές», και ευχήθηκε να καταλήξουν οι ηγέτες της Ε.Ε. σ' ένα συγκροτημένο σχέδιο, γιατί «διαφορετικά όλα θα τεθούν ξανά στο τραπέζι». Πάντως, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος που θα προκύψει από τη σύνοδο κορυφής, ο Γ. Παπανδρέου εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθύνει αμέσως μετά διάγγελμα στον ελληνικό λαό και να προκηρύξει δημοψήφισμα.

Συνεργάτες του είπαν στην «Κ.Ε.» ότι «κατά καιρούς ο πρόεδρος έχει κάνει λόγο σε συσκέψεις για την ανάγκη δημοψηφισμάτων σε διάφορα ζητήματα και επομένως είναι λογικό να σκέφτεται και αυτή την εκδοχή. Με το δημοψήφισμα θα υποχρεώσει την αντιπολίτευση να καταθέσει τις προτάσεις της. Εκεί θα φανεί ποιος είναι ρεαλιστής και ποιος δημαγωγεί». Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, η απάντηση των συνομιλητών του πρωθυπουργού είναι η εξής: «Η κυβέρνηση θα παραιτηθεί και θα πάμε σε εκλογές». Την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων στην Ε.Ε. Από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να λάβει στήριξη, αλλά ούτε από τον Αντ. Σαμαρά αναμένεται συναίνεση στους χειρισμούς του, παρ' ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. κάνει κινήσεις στην Ε.Ε. για να βοηθήσει, όπως σημειώνει. Από τις συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου την Τρίτη πάντως δεν αποκλείεται να βγει από τα συμφραζόμενα και τα μισόλογά του κάποια είδηση για τις επόμενες κινήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.