Το μαρτύριο της σταγόνας περνάει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, αφού ζει με το άγχος των πρόωρων εκλογών. Μετράει τις ώρες και τις μέρες μέχρι να φτάσουμε στην 4η Απριλίου, ημερομηνία - σταθμό για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών με λίστα. Το σενάριο που θέλει τον πρωθυπουργό να πηγαίνει σε εκλογές μέχρι την άνοιξη, προκειμένου να ξεκαθαρίσει την κοινοβουλευτική του ομάδα, μοιάζει με τον χειρότερο εφιάλτη για τον Αντώνη Σαμαρά. Τόσο ο ίδιος όσο και πολλά στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πιστεύουν ότι μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα η Ν.Δ. δεν θα έχει μπορέσει να σταθεί στα πόδια της διεκδικώντας σοβαρά ένα καλό αποτέλεσμα.
Αυτό που αναζητά εναγωνίως ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι χρόνος. Χρόνος για να μπορέσει το καινούργιο κομματικό σχήμα να λειτουργήσει και άρα να αποδώσει καρπούς, χρόνος για να ξεκαθαρίσει το ιδεολογικό του στίγμα, χρόνος για να ξεχάσει η κοινωνία τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων της Ν.Δ.
Ο χρόνος λοιπόν μέχρι την άνοιξη δεν είναι αρκετός για να συμβεί τίποτε απ’ όλα αυτά. Αντίθετα, σε αυτήν την περίπτωση ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, αφού βάσει των δημοσκοπήσεων, η Ν.Δ. θα μειώσει μεν τη διαφορά της από το κυβερνών κόμμα, δεν θα μπορέσει όμως να παρουσιάσει την εικόνα ενός κόμματος που διεκδικεί σοβαρά και με αξιώσεις την εξουσία.
Ποιο είναι το καλό σενάριο για τον Αντώνη Σαμαρά;...
Μα φυσικά αυτό που θέλει τις πρόωρες εκλογές να διεξάγονται το φθινόπωρο. Όχι γιατί τότε η Ν.Δ. θα αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα, αλλά οπωσδήποτε - λένε κοινοβουλευτικοί παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης - θα έχει καλύτερη εκπροσώπηση και οι όποιες αλλαγές έχουν γίνει στο κόμμα θα έχουν αποδώσει καρπούς.
Αντιπολιτευτική τακτική
Και σαν να μην έφτανε αυτή η αγωνία του Α. Σαμαρά, το τελευταίο διάστημα και μετά τις αλλαγές στο κόμμα πληθαίνουν οι συζητήσεις για το ποια αντιπολιτευτική τακτική πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου να έχει πιο γρήγορα και πιο απτά πολιτικά οφέλη. Να ακολουθήσει τη σκληρή αντιμνημονιακή γραμμή μέσα από ένα πατριωτικό εθνικιστικό πλαίσιο ή να πάρει το μονοπάτι του προκατόχου του Κ. Καραμανλή που θα τον οδηγήσει στον μεσαίο χώρο;
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον σκληρό αντιμνημονιακό δρόμο, αφού πιστεύει ότι σε αυτόν μπορεί να οδηγηθούν και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ που αντιδρούν στα μέτρα. «Τη λαϊκή Δεξιά δεν τη χωρίζει τίποτα από το ιστορικό κέντρο» έλεγε κοινοβουλευτικό στέλεχος της Ν.Δ. που τάσσεται υπέρ της ιδεολογικής καθαρότητάς της. «Η εποχή του μνημονίου έριξε ιδεολογικά τις κόκκινες γραμμές και έφερε ανθρώπους και κοινωνικές τάξεις πιο κοντά. Αρκετά πλήρωσε η παράταξη την επιλογή ορισμένων να μη μάχονται για τις ιδέες και τις θέσεις μας. Μια επιλογή που δυστυχώς μας οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε».
Όλο πιο κοντά
Φυσικά αυτή η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά δημιουργεί σε πολλούς συνεργάτες του φόβους για το πώς θα «ζυμωθεί» στο εσωτερικό του κόμματος, δεδομένου ότι οι πρόσφατες κινήσεις του έφεραν πολλά στελέχη της λεγόμενης Κεντροδεξιάς όλο και πιο κοντά του. Μέλημα λοιπόν του αρχηγού της Ν.Δ. είναι να μη διαταραχθεί το καλό κλίμα που υπάρχει μετά τον ανασχηματισμό, και άρα οι όποιες θέσεις, απόψεις και προτάσεις θα πρέπει να έχουν ένα καλό περιτύλιγμα προκειμένου να γίνουν αποδεκτές αρχικά μέσα στο κόμμα.
Ένα από τα επιχειρήματα του προέδρου της Ν.Δ. είναι πάντως και το ότι, παρά τα όσα ακούγονταν το προηγούμενο διάστημα για δυσαρέσκεια πολλών κεντροδεξιών ηγετών για την πολιτική που κράτησε η Ν.Δ. κατά του μνημονίου καθώς και για πολιτική απομόνωσή του, ο ίδιος βρήκε συμπαράσταση από πολλούς. Οι συνεργάτες του έφερναν μάλιστα ως παράδειγμα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ιρλανδία Ν. Ρουόι - ο οποίος είναι ένας εκ των αντιπροέδρων του ΕΛΚ - ενώ υπενθύμιζαν τη ν επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΚ στην Ελλάδα.
Βαθύ χάσμα...
Η απομάκρυνση πάντως του Α Σαμαρά από τις κεντροδεξιές θέσεις του Κ. Καραμανλή δεν μένει μόνο στο θεωρητικό επίπεδο. Η πρόσφατη συνάντησή τους μάλιστα στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της τελετής για τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή έδειξε ότι τους δυο άνδρες χωρίζει ένα βαθύ χάσμα. Και απ’ ό,τι φαίνεται, κανείς από τους δυο δεν είναι διατεθειμένος να κάνει το πρώτο βήμα. Αντίθετα, θα έλεγε κανείς ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει με κάθε τρόπο να ξεκόψει από το παρελθόν. Την πρώτη κίνηση την έκανε αφήνοντας έξω απ’ όλα τα κομματικά όργανα υπουργούς των κυβερνήσεων Καραμανλή. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στενοί του συνεργάτες από τη Ρηγίλλης δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τις κινήσεις του Ευ. Αντώναρου, στον οποίο χρεώνουν τον ρόλο του άτυπου γραφείου Τύπου του τέως πρωθυπουργού. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε διαρρέουν ότι στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, πολλά από τα στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας θα βρίσκονται εκτός ψηφοδελτίων. Από την πλευρά του, το καραμανλικό στρατόπεδο κατάφερε να εκνευρίσει τον Αντώνη Σαμαρά όταν, κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, υποστηρικτές του τέως πρωθυπουργού του έσφιγγαν το χέρι και του ζητούσαν να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική. Ενδεικτικό του κλίματος είναι πάντως και το γεγονός ότι κοντά στον Α. Σαμαρά υπήρχε ομάδα ΟΝΝΕΔιτών οι οποίοι απαντούσαν στα συνθήματα των καραμανλικών φωνάζοντας «Πιο ψηλά, πιο ψηλά με τον Αντώνη Σαμαρά»! Όσο για τους δυο τους; Αυτοί αρκέστηκαν στο να ανταλλάξουν μια θερμή χειραψία με κάποια παγωμένα χαμόγελα. Και αποχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη με τον τρόπο που πήγαν. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με το αεροπλάνο της γραμμής και ο τέως πρόεδρος με το ειδικά ναυλωμένο αεροπλάνο από την οικογένεια Καραμανλή. Τι επικαλέστηκε ο Α. Σαμαράς για να μην πάει μαζί τους; Μα φυσικά φόρτο εργασίας. Τι ήθελε να αποφύγει; Εκτός όλων των άλλων αμήχανων συναντήσεων, και το κράξιμο του Τύπου ότι σε τέτοιες… μνημονιακές εποχές ο ίδιος ταξιδεύει με ειδική πτήση.
Το Ποντικι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.