# #

26 Ιαν 2011

Αρση του τραπεζικού απορρήτου με συνοπτικές διαδικασίες και δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών


Πλαφόν στη φορολογία 11 επαγγελμάτων

Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν 11 ελευθέρα επαγγέλματα που θα ελεγχθούν με βάση τα νέου τύπου τεκμήρια και τα στοιχεία από το ηλεκτρονικό φακέλωμα της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης και των συναλλαγών τους.

Πρόκειται για......





γιατρούς, οδοντιάτρους, κτηνιάτρους, δικηγόρους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, τοπογράφους, οικονομολόγους, συμβούλους επιχειρήσεων, λογιστές και φοροτέχνες οι οποίοι ανάλογα με την πόλη που έχουν την έδρα τους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από ένα ορισμένο ύψος.
Πλαφόν στη φορολογία 11 επαγγελμάτων
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι προτεραιότητα στους ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές αποκτούν οι επιτηδευματίες που ασκούν το ελευθέριο επάγγελμα του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, οικονομολόγου, συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, εφόσον το καθαρό εισόδημα που δηλώνουν από τη δραστηριότητά τους αυτή δεν υπερβαίνει τα είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων, τα είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ για πόλεις άνω των πενήντα χιλιάδων (50.000) κατοίκων και τα δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ για πόλεις κάτω των πενήντα χιλιάδων (50.000) κατοίκων.
Το φορολογικό μπλόκο στους ελεύθερους επαγγελματίες περιλαμβάνει συλλογή και διασταυρώσεις στοιχείων για τα εισοδήματα και την περιουσία από δικηγορικούς συλλόγους, συμβολαιογράφους, τεχνικά επιμελητήρια, πολεοδομίες και από άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Με βάση τα στοιχεία θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο ύψος εισοδήματος που θα πρέπει να δηλώνει ο φορολογούμενος για να καλύπτει τα τεκμήρια διαβίωσης και παράλληλα θα γίνεται έλεγχος με βάση το «πόθεν έσχες». Σε περίπτωση αποκλίσεων θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι, προσαυξήσεις, ακόμα και ποινικές διώξεις για περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ
Στο 50% από 25% σήμερα αυξάνεται το ποσοστό προκαταβολής φόρου για προσφυγή στα δικαστήρια. Ειδικότερα, όταν δεν επιτευχθεί διοικητική επίλυση της διαφοράς και ασκείται προσφυγή στα δικαστήρια για φορολογικές διαφορές αυξάνεται το ποσοστό από 25% στο 50% του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιούμενων φόρων και τελών. Η ρύθμιση ισχύει και για τον ΦΠΑ. Στα πρόστιμα παραμένει στο 25% αφού υπάρχει συμβιβασμός στο 1/3.
ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
Στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων φοροδιαφεύγουν
Αρση του τραπεζικού απορρήτου με συνοπτικές διαδικασίες και δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών προβλέπει το νομοσχέδιο
Το απόρρητο των τραπεζικών καταθέσεων αίρεται προς διευκόλυνση του φορολογικού ελέγχου με κοινή απόφαση του επιθεωρητή και του προϊσταμένου της ΔΟΥ.
Ειδικά για την άρση του απορρήτου σε έλεγχο διενεργούμενο από ειδικό συνεργείο απαιτείται απόφαση του προϊσταμένου του ειδικού συνεργείου, ενώ για την άρση του απορρήτου σε έλεγχο που διενεργείται από το ΣΔΟΕ απαιτείται κοινή απόφαση του προϊσταμένου και του εποπτεύοντος επιθεωρητή.
Επίσης, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών αίρεται το φορολογικό απόρρητο των οφειλετών εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και καθυστερεί η πληρωμή τους για χρονικό διάστημα ανώτερο του έτους και το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσό (π.χ. 150.000 ευρώ) των παραβατών έκδοσης πλαστών στοιχείων ή έκδοσης ή λήψης  εικονικών στοιχείων ή νόθευσης στοιχείων ή μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων, από τα οποία προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης.


ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ
Κάρτα αποδείξεων για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου
Ερχεται εντός του Απριλίου η φοροκάρτα. Η «κάρτα αποδείξεων», όπως την ονομάζει το υπουργείο Οικονομικών, θα είναι ανώνυμη και θα φέρει έναν μοναδικό αύξοντα αριθμό για κάθε φορολογούμενο, που θα παραπέμπει στον ΑΦΜ του. Ομως τον ΑΦΜ θα μπορεί να τον ταυτοποιήσει μόνο η ΓΓΠΣ, αλλά όχι οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις με τις οποίες θα συναλλάσσεται.
Το 2011 η χρήση της «φοροκάρτας» θα είναι προαιρετική και στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τα φορολογικά κίνητρα που θα δίνονται σε όσους τη χρησιμοποιούν.
Η κάρτα στη μία όψη θα έχει το σήμα του υπουργείου Οικονομικών και ένα 19ψήφιο νούμερο και στην άλλη το λογότυπο της τράπεζας που την εκδίδει.
Ενεργοποίηση
Με το που την παραλαμβάνει ο κάτοχός της θα μπορεί να την ενεργοποιεί με ένα sms προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ή μέσω του taxisnet.
Στη συνέχεια οι συναλλαγές θα γίνονται είτε με μετρητά είτε με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και οι φορολογούμενοι απλώς θα δίνουν στους καταστηματάρχες την «κάρτα αποδείξεων» για να την περάσουν από τα μηχανήματα ΡΟS που χρησι?οποιούνται σήμερα για τις πιστωτικές κάρτες. Αυτομάτως στον «λογαριασμό» του κάθε φορολογουμένου θα πιστώνεται το ποσό της αγοράς, που θα μετρά αντί για απόδειξη για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου.
ΦΠΑ
Σε τρεις μηνιαίες δόσεις η καταβολή
Πληρωμή του ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις, με το 40% να καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης και το υπόλοιπο με προσαύξηση 1% προβλέπει το νομοσχέδιο.
Συγκεκριμένα, όταν υποβάλλεται η δήλωση θα καταβάλλεται το λιγότερο σαράντα τοις εκατό (40%) του συνολικά οφειλόμενου ποσού. Το υπόλοιπο 60% του μη καταβληθέντος υπολοίπου, το οποίο, λόγω της καθυστερημένης είσπραξής του, προσαυξάνεται κατά ποσοστό ένα τοις εκατό (1%), θα καταβάλλεται σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις. Η δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ.
Επίσης παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε 6 δόσεις στις περιπτώσεις ποσών που βεβαιώνονται ύστερα από διοικητική επίλυση της διαφοράς ή με βάση πράξη η οποία οριστικοποιήθηκε, λόγω μη άσκησης προσφυγής, και αφορούν οριστική πράξη προσδιορισμού του φόρου ή σε περίπτωση κατάργησης φορολογικής δίκης. Τέλος δίνεται η δυνατότητα ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ των εμπορευματικών κέντρων. Με την επιλογή φορολόγησης παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που επιβαρύνει την κατασκευή και τη συντήρηση των εμπορευματικών κέντρων.
ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΓΙΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Ποιες κατηγορίες αγροτών δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ
Με άλλες διατάξεις παρέχεται το δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγροτών, ενώ παρατείνεται η ισχύς της έκπτωσης για δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας. Αναλυτικότερα:
Οι αγρότες που είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων, έχουν δικαίωμα επιστροφής με τους κατ’ αποκοπή συντελεστές ΦΠΑ, παρότι για τις ανωτέρω δραστηριότητες υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίου εσόδων - εξόδων.
Παρατείνεται για 4 έτη, μέχρι 31/12/2014 το δικαίωμα έκπτωσης για επιπλέον ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) των δαπανών έρευνας και τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκαν στη χρήση.
Ωστόσο ορίζεται πλέον ρητά ότι τα χρηματικά ποσά, που καταβάλλουν λόγω δωρεάς οι επιχειρήσεις σε αθλητικά σωματεία, δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδά τους, για την αποφυγή ερμηνευτικών προβλημάτων που ενδεχομένως έχουν δημιουργηθεί μετά την έναρξη ισχύος του ν.3842/2010, όπου γενικώς προβλέπεται ρύθμιση για το θέμα αυτό.
ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ ΚΑΙ ΕΠΕ
Φορολογία με συντελεστή 20% για το σύνολο των κερδών
Με συντελεστή 20% θα φορολογείται το σύνολο των κερδών των επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ για τις χρήσεις που αρχίζουν από 1ης Ιανουαρίου 2011.
Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται φόρος 25%, που θα διενεργείται με τη μορφή παρακράτησης στην επιχείρηση. Με την προηγούμενη διάταξη του φορολογικού νόμου του περασμένου Απριλίου τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων φορολογούνταν με συντελεστή 40%.
Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι σε επίπεδο φυσικού προσώπου τα μερίσματα εντάσσονται στη φορολογική κλίμακα του δικαιούχου, ουσιαστικά όμως εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση (20% σε επίπεδο νομικού προσώπου και 25% παρακράτηση στα μερίσματα) για την πλειοψηφία των μετόχων. Για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα προβλέπεται δικαίωμα επιστροφής του παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων. Αυτό θα συμβαίνει εάν αθροιζόμενα τα μερίσματα με τα λοιπά εισοδήματα είναι από 22.000 ευρώ και κάτω, όπου ο συντελεστής της κλίμακας είναι 24%, άρα λόγω της παρακράτησης με 25% ο μικρομέτοχος και χαμηλόμισθος δικαιούται επιστροφή.
Για τους φορολογούμενους με μεγαλύτερα εισοδήματα ουσιαστικά θα εξαντλείται η φορολογία, αφού θα έχει φορολογηθεί με 20% σε επίπεδο επιχείρησης και 25% σε επίπεδο παρακράτησης διανεμομένων. Με τον τρόπο αυτό, όπως τονίζεται στο σχέδιο νόμου, εφαρμόζονται οι συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει υπογράψει η χώρα μας, εφαρμόζονται επίσης οι οδηγίες της ΕΕ περί ομίλων και ευνοούνται οι μικρομερισματούχοι.
Ακόμα θεσπίζεται διάταξη για μη φορολογία κατά την εισαγωγή μερισμάτων από χώρες της ΕΕ, εφόσον δεν διανέμονται τα εισαγόμενα μερίσματα για αναπτυξιακούς λόγους. Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω διατάξεις θα ισχύσουν για τη διανομή των μερισμάτων που θα αποφασισθούν στις γενικές συνελεύσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011.
Με το νομοσχέδιο υπογραμμίζεται ότι για τους ισολογισμούς που κλείνουν 31 Δεκεμβρίου 2010 ο συντελεστής σε επίπεδο νομικού προσώπου ορίζεται σε 24% για το σύνολο των κερδών και για τα διανεμόμενα κέρδη της χρήσης αυτής ορίζεται επιπλέον ποσοστό παρακράτησης 21%.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Αυξάνεται η φορολογία για πωλήσεις μετοχών
Αυξάνεται από 1,5‰ σε 2‰ ο συντελεστής για πωλήσεις μετοχών που πραγματοποιούνται είτε στο ΧΑ είτε σε αλλοδαπά χρηματιστήρια από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, ενώ ρητά προβλέπεται ότι για μετοχές που αποκτώνται από 1ης-1-2012 και μετά δεν επιβάλλεται φόρος συναλλαγών, αλλά έχουν εφαρμογή οι διατάξεις για τη φορολόγηση της υπεραξίας.
Για μετοχές που αποκτώνται από 1ης Ιανουαρίου 2012 και μετά ανεξάρτητα από την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων, τα κέρδη που αποκτούν από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο ΧΑ (φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις) φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις. Περαιτέρω, ορίζεται ότι η τυχόν προκύπτουσα ζημία αναγνωρίζεται φορολογικά και για τα φυσικά πρόσωπα και για τις κάθε μορφής επιχειρήσεις.
ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
Φορο-ανάσα για τα αδιάθετα νεόδμητα ακίνητα
«Φορο-ανάσα» στους κατασκευαστές με αδιάθετα νεόδμητα ακίνητα δίνει το νομοσχέδιο. Με νέα διάταξη εξακολουθεί να θεωρείται ως νεόδμητο το ακίνητο μέχρι τη συμπλήρωση τριετίας από την αποπεράτωση της οικοδομής. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα αφενός στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις να αποπερατώνουν την οικοδομή χωρίς πρόσθετα βάρη, τα οποία αυξάνουν το κόστος και τελικώς την τιμή διάθεσης του ακινήτου, και αφετέρου το Δημόσιο εισπράττει πλέον ΦΠΑ κατά την πώληση ή την αυτοπαράδοση του ακινήτου (μίσθωση, ιδιόχρηση, δωρεάν παραχώρηση κ.λπ.), σε περίπτωση δε που αυτό δεν έχει μεταβιβασθεί ή χρησιμοποιηθεί μέσα σε μία τριετία από την αποπεράτωση της οικοδομής, τότε οι αδιάθετες ιδιοκτησίες θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκαν και καταβάλλεται πλέον ΦΠΑ επί του συνολικού κόστους αυτών (αποπερατωμένων) και όχι πλέον και ημιτελών όπως συνέβαινε με τις προϊσχύουσες διατάξεις.

  ethnos

http://irakliowebradio2.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.