# #

23 Ιαν 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ετοιμάζεται να ξεφουρνίσει νέα μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ




  • Καλλιεργεί κλίμα συναίνεσης και εκβιάζει μπροστά στην τέταρτη δόση του δανείου με την τρόικα
Επιπρόσθετα βάρβαρα μέτρα ύψους τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη διετία 2012 - 2013, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Η εξειδίκευση αυτών των μέτρων, όπως υπογράμμισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, θα καθοριστεί κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα επιπλέον μέτρα μπορεί τελικά να ξεπεράσουν τα 12 δισ. και να φτάσουν στα 13 δισ. ευρώ.
Η εκ νέου αφαίμαξη του λαού, που θα συνδεθεί με νέους φόρους, περαιτέρω μειώσεις μισθών, καινούριες ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, έρχεται να προστεθεί στα μέτρα που ήδη έχουν αποφασιστεί για το 2011, ύψους 6,2 δισ. ευρώ - πέραν αυτών που προβλέπει το μνημόνιο - προκειμένου, όπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, «να περιοριστεί το δημόσιο έλλειμμα στα 6 δισ. ευρώ το 2012 από περίπου 22 δισ. ευρώ το 2010».
Την ίδια στιγμή,... η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει ακόμα μια θηλιά στο λαιμό των λαϊκών στρωμάτων, μέσω της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και την ΕΕ, που θα συνοδευτεί από ένα νέο μνημόνιο διαρκείας.
Στο «τραπέζι» των συζητήσεων φαίνεται ότι μπαίνει πλέον ανοιχτά και η αναδιάρθρωση όλων των δανείων της Ελλάδας, που από την πλευρά της κυβέρνησης άνοιξε με δηλώσεις του μέσα στη βδομάδα και ο Θ. Πάγκαλος. Τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο και οι «εκτιμήσεις» των καπιταλιστικών αγορών επιμένουν ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της, παρά τις συνεχόμενες διαψεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Η σκληρή πραγματικότητα για τα λαϊκά στρώματα είναι ότι πίσω από τις «διαβουλεύσεις» της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που θα οδηγήσουν σ' ένα καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας, κρύβεται η ειλημμένη της απόφαση να φορτωθούν νέα βάρη στις πλάτες του λαού. Σ' αυτό το πνεύμα, ο Γ. Παπανδρέου, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μίλησε για «τιτάνιο έργο» της κυβέρνησης και κάλεσε τους υπουργούς να επιδείξουν αποφασιστικότητα «ανοίγοντας δρόμους και σπάζοντας ταμπού», ισοπεδώνοντας τις εργατικές κατακτήσεις και το λαϊκό εισόδημα.
Πανευρωπαϊκό μνημόνιο
«Οριστική απόφαση για το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ αλλά και για το επιτόκιο θα υπάρξει στο Γιούρογκρουπ που θα πραγματοποιηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις αρχές Φεβρουαρίου», σημείωσε χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ θα συνδεθεί με μια «λύση πακέτο», που θα περιλαμβάνει και την «αύξηση των πόρων του μόνιμου ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης», ώστε να εξασφαλιστεί «χαμηλότερο κόστος δανεισμού των χωρών - μελών της ΕΕ» και να δοθεί η δυνατότητα για την «απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανεισμού».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο - στηρίζοντας τη «λύση πακέτο» - ότι η «σχετική ηρεμία των αγορών είναι πρόσκαιρη και οφείλεται στην παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρέμβαση, όμως, που δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον».
Η «λύση πακέτο» που προωθεί η ΕΕ θα συνδεθεί μ' ένα πανευρωπαϊκό μνημόνιο που θα σηματοδοτήσει την κλιμάκωση της επίθεσης κατά του εισοδήματος, των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των λαών. Η ΕΕ και η Γερμανία «θα κάνουν την όποια παραχώρησημε αντάλλαγμα ένα "σφιχτό" δημοσιονομικό πλαίσιο,για όλες τις χώρες», τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Κυβερνητικά στελέχη, δίνοντας το στίγμα της σκληρότητας των μέτρων που θα έρθουν την επόμενη διετία, αλλά και μπροστά στις λαϊκές αντιδράσεις που θα προκαλέσουν, σημείωναν χτες ότι η κυβέρνηση θα «ενημερώσει τους κοινωνικούς φορείς και τα πολιτικά κόμματα ώστε να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».
Η έκδηλη αγωνία της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει συνθήκες ευρύτερης συναίνεσης ανάμεσα στα αστικά κόμματα και τις ξεπουλημένες ηγεσίες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, ώστε να παρουσιάσει σαν «μονόδρομο» την αντιδραστική πολιτική της.
«Προχωράμε μεθοδικά με σχέδιο και προσήλωση σε συγκεκριμένους στόχους τους οποίους και επιτυγχάνουμε», δήλωσε την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, σπεύδοντας παράλληλα να υποστηρίξει ότι «δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
Ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας τις χτεσινές αναφορές του πρωθυπουργού, κάλεσε τους υπουργούς να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους σε ό,τι αφορά στο χρέος της χώρας, σημειώνοντας πως «θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και ένας μπούσουλας, που είναι οι δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Οικονομικών».
Γενικευμένο αντιλαϊκό γιουρούσι
Στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο και ενώ η κυβέρνηση προετοίμαζε τη νέα αντιλαϊκή επέλαση, ο πρωθυπουργός, σε ένα ρεσιτάλ δημαγωγίας και αποπροσανατολισμού, καλούσε τους υπουργούς να γίνουν «αντιεξουσιαστές στην εξουσία» και «οι φορείς αλλαγής στο δημόσιο και όχι απλοί διαχειριστές μιας κακής καθημερινότητας».
Με αφορμή το πιλοτικό πρόγραμμα των 800 ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων που παρουσιάστηκε από την υφυπουργό Παιδείας, Ε. Χριστοφιλοπούλου, στο υπουργικό συμβούλιο και συνεχίζοντας τον εμπαιγμό του λαού, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «τα πιλοτικά προγράμματα μας επιτρέπουν (...) να ανοίγουμε δρόμους και στη Δημόσια Διοίκηση, και στην κοινωνία, δημιουργώντας πρότυπα, γνώση και εμπειρία». Μάλιστα, μοίρασε στους υπουργούς ένα ερωτηματολόγιο όπου «ανώνυμα» θα μπορούν να αξιολογούν τα «πιλοτικά προγράμματα» που κατά καιρούς θα καταθέτουν τα υπουργεία.
Ο ίδιος ζήτησε από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου «να βγουν μπροστά, καινοτόμα και πρωτοπόροι, πάντα προς όφελος του ελληνικού λαού»... Πίσω από τις κορόνες του πρωθυπουργού κρύβεται η παρότρυνση να προωθήσουν άμεσα όλο το πλέγμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.