# #

27 Σεπ 2010

Γονίδιο προάγγελος καρκίνου του πνεύμονα....

Τεστ θα μπορεί να δείξει ποιοι καπνιστές θα ασθενήσουν- «φρένο» στη νόσο βάζει ουσία που περιέχεται σε πολλές τροφές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν ένα γονιδιακό «μονοπάτι» το οποίο είναι ενεργό ειδικώς στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμοναακόμη και στους υγιείς ιστούς τους. Πιστεύουν ότι με βάση το νέο εύρημα θα μπορέσει να αναπτυχθεί ένα εύκολο τεστ το οποίο θα προβλέπει ποιοι καπνιστές θα αναπτύξουν τελικώς τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Παράλληλα οι επιστήμονες εντόπισαν και μια φυσική ουσία που κυκλοφορεί σε μορφή συμπληρώματος, αλλά την ίδια στιγμή περιέχεται σε διαφορετικά τρόφιμα, και η οποία φαίνεται..
ότι βάζει «φρένο» στις προκαρκινικές αλλοιώσεις που οδηγούν σε καρκίνο του πνεύμονα.
Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Γιούτα και της Βοστώνης στους οποίους ανήκει η μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Science Τranslational Μedicine», αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο «μονοπάτι» είναι ενεργό ακόμη και σε φυσιολογικά κύτταρα ή προκαρκινικά κύτταρα καπνιστών προτού κάνει την εμφάνισή του ο καρκίνος. Το κύριο γονίδιο ρυθμιστής αυτού του μονοπατιού – ονομάζεται ΡΙ3Κ και επιδρά σε μια σειρά από άλλα γονίδια. Το συγκεκριμένο γονίδιο εντοπίζεται στην τραχεία καπνιστών, γεγονός που σημαίνει ότι μελλοντικά οι ειδικοί θα μπορούν να λαμβάνουν ένα μικρό δείγμα από την περιοχή για εξέταση και να μην προχωρούν σε άλλες επικίνδυνες και περισσότερο παρεμβατικές εξετάσεις στον πνεύμονα.
«Παρ΄ ότι ο καρκίνος αναπτύσσεται βαθιά μέσα στους πνεύμονες, τα συγκεκριμένα κύτταρα μπορούν να “πουν” αν το άτομο έχει πάρει τον… δρόμο της ανάπτυξης καρκίνου. Αποτελούν ένα είδος “παραθύρου” από το οποίο μπορούμε να κοιτάξουμε τους πνεύμονες» ανέφερε μια εκ των επικεφαλής της μελέτης, η Αντρεα Μπιλντ από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα.
Οι ερευνητές συνεργάζονται τώρα με μια εταιρεία, την Αllegro Diagnostics με έδρα τη Βοστώνη, προκειμένου να καταλήξουν κάποια ημέρα στην κυκλοφορία ενός τεστ με βάση τα νέα αποτελέσματα. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη κλινική δοκιμή του τεστ σε 60 ασθενείς.
Τα καλά νέα
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε καπνιστές με δυσπλασία των πνευμόνων (προκαρκινική κατάσταση) οι οποίοι λάμβαναν ένα φυσικό συμπλήρωμα, τη μυοϊνοσιτόλη, παρουσιάστηκε συρρίκνωση των αλλοιώσεων. Η μυοϊνοσιτόλη κυκλοφορεί υπό μορφή φθηνού συμπληρώματος ενώ εντοπίζεται σε τροφές, όπως φρούτα, φασόλια, δημητριακά και ξηροί καρποί.
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.