# #

29 Σεπ 2010

Ο Ελληνας σερίφης των ΗΠΑ..

Ο Μάικ Καναλάκης έρχεται καθημερινά σε σύγκρουση με ισπανόφωνες συμμορίες στο Μόντερεϊ της Καλιφόρνιας για να διατηρήσει την ασφάλεια των 400.000 κατοίκων. Ο,τι είμαι, το χρωστώ στην ελληνική μου καταγωγή, υποστηρίζει.

Οι κάτοικοι του Μοντερέι στην Καλιφόρνια έχουν τα τελευταία χρόνια σοβαρούς λόγους για να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια: ένας Ελληνας σερίφης έχει αναλάβει να τους προστατεύει.

Ο Μάικ Καναλάκης είναι ένας σερίφης ελληνικής καταγωγής στην Αγρια Δύση, ο οποίος, όμως, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους συναδέλφους του. Εκλεγμένος για τη θέση του αρχηγού της αστυνομίας σε μια κομητεία, όπου ισπανόφωνες συμμορίες λυμαίνονται τους δρόμους..., έχει υπό την ευθύνη του περίπου 400.000 κατοίκους. Διοικεί περισσότερους από 450 υπαλλήλους και διαχειρίζεται κονδύλια ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Οταν τη δεκαετία του 20 ο παππούς και η γιαγιά του άφηναν την Κρήτη, όπου καλλιεργούσαν ελιές, και στριμώχνονταν σε ένα καράβι με προορισμό το νησί Ελλις και τη Νέα Υόρκη, ήταν φορτωμένοι με πλούσια όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν φαντάζονταν, όμως, ότι δεκαετίες αργότερα ο εγγονός τους, ο οποίος μεγάλωσε ακούγοντας ιστορίες για τη σκληρή ζωή στην Ελλάδα, θα γινόταν φύλακας του νόμου και της τάξης σε μια επαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Οταν ο παππούς μου ήρθε στην Αμερική εργάστηκε ως ανθρακωρύχος στα ορυχεία της Γιούτα. Ηταν πολύ σκληρή δουλειά, όμως ήταν πολύ φτωχός, δεν είχε άλλη επιλογή. Το 1926 σκοτώθηκε στα ορυχεία, σε εργατικό ατύχημα», διηγείται στο «Εθνος» ο κ. Καναλάκης.

Οι πρόγονοί του
«Η γιαγιά μου έμεινε μόνη με τέσσερα αγόρια, οπότε τίποτα δεν την κρατούσε στη Γιούτα. Ξαναμάζεψε τα λιγοστά της πράγματα, πήρε τα τέσσερα παιδιά της και έφτιαξε ένα νέο σπιτικό στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας. Αργότερα ξαναπαντρεύτηκε με Ελληνα πάλι. Θυμάμαι εκείνην, τους θείους μου και τον πατέρα μου να μιλούν μεταξύ τους στα Ελληνικά, όμως εγώ δεν έμαθα ποτέ τη γλώσσα».

«Παρ όλα αυτά, ό,τι είμαι σήμερα το χρωστώ στην ελληνική μου καταγωγή», προσθέτει. «Οι ελληνικές αξίες και η κρητική κουλτούρα με τις οποίες με μεγάλωσε ο πατέρας μου, οι έννοιες της τιμιότητας και της ισότητας γυρνούν συνέχεια στο μυαλό μου και με έχουν βοηθήσει σημαντικά στη δουλειά μου ως σερίφη».
Μια δουλειά που, όπως φαίνεται, καθόλου εύκολη δεν είναι. «Η εγκληματικότητα στην Καλιφόρνια είναι πολύ υψηλή», λέει ο Μάικ Καναλάκης.

«Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στο Μοντερέι είναι τα ναρκωτικά και οι συμμορίες των δρόμων. Πολλοί νέοι - κυρίως ισπανόφωνοι- προσχωρούν σε αυτές τις ομάδες. Αυτοί οι γκάνγκστερ είναι πάρα πολύ άγριοι και επιθετικοί. Οι καταδιώξεις και τα αιματηρά περιστατικά είναι η καθημερινότητά μας», σημειώνει. «Αναγκαστικά γίνομαι σκληρός στην αντιμετώπιση του εγκλήματος. Χρειάζεται υπευθυνότητα και πειθαρχία, όταν υπηρετείς την ασφάλεια των ανθρώπων που σε εξέλεξαν». Και συνεχίζει:

«Δεν θα ξεχάσω ένα κυνηγητό που είχαμε με κάποιους δραπέτες. Μέσα σε σπίτια, μέσα σε λίμνες, παντού. Τους χάναμε κι έπειτα τους βρίσκαμε. Η καταδίωξη κράτησε περισσότερες από 7 ώρες και ζητήσαμε τη συνδρομή αστυνομικών από το γειτονικό Σαλίνας. Τους συλλαμβάναμε και δραπέτευαν πάλι. Τραυματίστηκαν και αστυνομικοί, όμως τελικά τους πιάσαμε».

Μοιράζει δώρα σε κακοποιημένα παιδιά
Και, όμως, ο Ελληνας σερίφης δεν θυμίζει σε πολλά τους άξεστους σερίφηδες που μας χάρισαν οι κινηματογραφικοί Ντιουκς και τα αμερικάνικα γουέστερν. Απόφοιτος πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος, προτρέπει τα παιδιά κατά τη διάρκεια των εορτών να μαζεύουν λούτρινα αρκουδάκια και να τα παραδίδουν στο γραφείο του Σερίφη. Και εκείνος φορτώνει τα περιπολικά του Τμήματος με αρκουδάκια, τα οποία δίνονται σε παιδιά συλληφθέντων ή σε άλλα που κακοποιήθηκαν και οδηγούνται στην αστυνομία.

Η δική του διέξοδος από τον αποτροπιασμό βρίσκεται απλώς στην οικογένειά του. Η σύζυγός του Μαίρη, καίτοι Αμερικανίδα, είναι «Ελληνίδα από γάμο», όπως λέει ο κ. Καναλάκης. Αντιπρόεδρος στο τοπικό ελληνικό συμβούλιο, μιλά την πατρογονική γλώσσα του συζύγου της και μαγειρεύει ελληνικά φαγητά. Ονειρό της, όπως και του σερίφη, είναι ένα ταξίδι στην Ελλάδα. Κάτι το οποίο ο κ. Καναλάκης σκοπεύει να πραγματοποιήσει για πρώτη φορά τον Σεπτέμβρη, ανυπομονώντας να γνωρίσει τη χώρα αλλά... και τον νονό του. Και μέχρι τότε θα εξακολουθεί, όπως λέει, να ονειρεύεται την Κρήτη λουσμένη στο φως και το γαλάζιο, ενώ θα ανεβαίνει στο νεοαποκτηθέν ελικόπτερο του Τμήματος για να κυνηγήσει εμπόρους ναρκωτικών και ειδεχθείς εγκληματίες σε μια άγρια πραγματικότητα...
--------------------------------
Πηγή: 'Εθνος
--------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.