# #

23 Σεπ 2010

Η κατάθεση που «καίει» τον εφταψυχο διοικητη του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμη!

ote_deutschetele_ph1Πέπλο προστασίας στον… εφτάψυχο διοικητή του ΟΤΕ (και εντολοδόχο της D. Telekom)  απλώνει εσπευσμένα, κατόπιν εορτής, η πολιτική ηγεσία της ΝΔ, μετά την επιστολή-βόμβα του προέδρου της Εξεταστικής για την Siemens στην αρμόδια δικαστική λειτουργό. Όμως, μια αποκαλυπτική κατάθεση στην Επιτροπή έχει φέρει στην επιφάνεια σημαντικά νέα στοιχεία κατά του κ. Π. Βουρλούμη, που δύσκολα ...θα μπορούσαν να αγνοηθούν από την Δικαιοσύνη.
Το νέο θρίλερ με πρωταγωνιστή τον… παντός καιρού διοικητή του ΟΤΕ βρέθηκε σε πλήρη εξέλιξη αφού είχε ήδη αποσταλεί στην ειδική εφέτη ανακρίτρια για την υπόθεση Siemens, κ. Μ. Νικολακέα, η επιστολή του κ. Σ. Βαλυράκη, στην οποία τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής, δικαιολογούσες την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Παναγή Βουρλούμη και των μελών του Δ.Σ για το έγκλημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος».
Αίφνης, η Ρηγίλλης ανακάλυψε, ότι θα πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες σε όλες τις διοικήσεις του ΟΤΕ από το 1997 μέχρι σήμερα, με το επιχείρημα, ότι όλες υπέπεσαν στο ίδιο ολίσθημα με τις διοικήσεις των ημερών Βουρλούμη: δηλαδή, ότι απέφυγαν να ελέγξουν τις τιμολογήσεις των υλικών της Siemens και να εφαρμόσουν τις ρήτρες των προγραμματικών συμβάσεων, ώστε να μειωθεί σύμφωνα με τις τάσεις στην αγορά το κόστος των προμηθειών.
Η επιχείρηση συμψηφισμού, όπως τονίζουν έγκυρες πηγές της Εξεταστικής, ίσως να είχε καλύτερη τύχη, αν δεν είχε εκθέσει ανεπανόρθωτα τον κ. Βουρλούμη, με την κατάθεσή του στην Επιτροπή, ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου Price Waterhouse, κ. Μ. Ψάλτης. Για πρώτη φορά, με την κατάθεση αυτή, αποκαλύφθηκαν με κάθε λεπτομέρεια οι μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν από τη διοίκηση Βουρλούμη, με στόχο να αχρηστευθούν οι ρήτρες που έθιγαν την Siemens, κάτι που δεν έχει γίνει με την ίδια καθαρότητα για τους χειρισμούς προηγούμενων διοικήσεων του ΟΤΕ.
Χωρίς ο κ. Βουρλούμης να καταφέρει να τον διαψεύσει πειστικά ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Ψάλτης αποκάλυψε πώς ακριβώς οι εντολές της διοίκησης του ΟΤΕ διαμόρφωσαν το πλαίσιο των ελέγχων που διενήργησε η Price Waterhouse, κατά τρόπον ώστε να μείνουν άθικτα τα «τρελά» περιθώρια κέρδους της Siemens από τις υπερτιμολογήσεις υλικών που πούλησε στον ΟΤΕ:
-        Όπως κατέθεσε ο κ. Ψάλτης, ρισκάροντας ίσως μια σοβαρή περιπέτεια για τον ίδιο και την εταιρεία του, αν αποδειχθεί εσφαλμένη ή παραπλανητική η κατάθεσή του, οι τρεις «προστατευτικές» για τον ΟΤΕ ρήτρες των συμβάσεων δεν αποτέλεσαν τη βάση επί της οποίας διεξήχθησαν οι έλεγχοι στις τιμολογήσεις των υλικών που παραδίδονταν στον Οργανισμό.
-        Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά  ο κ. Ψάλτης, η Price Waterhouse έλαβε μάλιστα εντολή να ελέγξει μόνο δύο παραγγελίες, αξίας 114 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή μόνο το 5% της συνολικής αξίας των συμβάσεων, που ξεπέρασε  τα 2 δισ. ευρώ.
-        Η δε βάση σύγκρισης των τιμολογήσεων, όπως αυτή τέθηκε από τη διοίκηση του ΟΤΕ, οδηγούσε σε εσφαλμένα συμπεράσματα και στην εξουδετέρωση των ρητρών: το περιθώριο κέρδους της Siemens στις προμήθειες του ΟΤΕ συγκρίθηκε με το μέσο περιθώριο κέρδους της εταιρείας στην Ελλάδα (29% έναντι 35%) και, όπως ήταν αναμενόμενο, η Siemens φάνηκε ότι πωλούσε στον ΟΤΕ φθηνά και ο Οργανισμός ήταν κερδισμένος!
Η κατάθεση Ψάλτη, όπως τονίζουν πηγές με καλή αντίληψη των πεπραγμένων της Εξεταστικής, φέρνει τον κ. Βουρλούμη σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς υποδεικνύει την ύπαρξη αριστοτεχνικής μεθόδευσης υπέρ της Siemens και σε βάρος των συμφερόντων του ΟΤΕ, παρέχοντας επαρκείς ενδείξεις, ότι υπήρξε συστηματική προσπάθεια εκ μέρους της διοίκησης, ώστε να μείνουν «αδιόρθωτες» οι «φουσκωμένες» τιμολογήσεις της Siemens, με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστια ζημιά στον Οργανισμό, που κατ’ ελάχιστον φθάνει το 10% της αξίας των προγραμματικών συμβάσεων.
Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο, ίσως, ότι ο ΟΤΕ, στην αρκετά μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε για να σχολιάσει την επιστολή Βαλυράκη, απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στην ουσία της κατάθεσης Ψάλτη. Στο ερώτημα, γιατί ο ΟΤΕ δεν ανέλαβε το κόστος ενός νέου ελέγχου από ορκωτούς στις τιμολογήσεις των προμηθειών του από την Siemens, αυτή την φορά όμως σε ορθή βάση, η διοίκηση Βουρλούμη δίνει την εξής απίθανη απάντηση: αν πληρωνόταν από τον ΟΤΕ ο επανέλεγχος, τα πορίσματά του θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν! Ίσως την επόμενη φορά –πιθανόν ενώπιον της Δικαιοσύνης…- ο κ. Βουρλούμης να σκεφθεί μια καλύτερη δικαιολογία για την άρνησή του να ελεγχθούν σωστά οι τιμολογήσεις της Siemens…                                                                    ..Σοφοκλεους10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.