# #

20 Σεπ 2010

Αρωμα γυναικας...


Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο σε αρώματα και λοσιόν με εξωτικές μυρωδιές, με την ελπίδα πως θα προσελκύσουν ένα σύντροφο. Όμως, σύμφωνα με νέα έρευνα, η «φυσική» μυρωδιά μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος να αιχμαλωτίσουμε την προσοχή κάποιου πιθανού συντρόφου.

Οι μυρωδιές είναι γνωστό πως είναι σημαντικές στις συνήθειες ζευγαρώματος... των ζώων: Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως τα επίπεδα τεστοστερόνης στα αρσενικά επηρεάζονται από τα σήματα μυρωδιάς που εκπέμπουν τα θηλυκά, ειδικά όταν έχουν ωορρηξία (δηλαδή, όταν είναι πολύ γόνιμα).

Οι επιστήμονες ήθελαν να δουν αν παρόμοια αντίδραση/απόκριση υπάρχει και στους ανθρώπους. Σε δύο αντίστοιχες έρευνες, οι γυναίκες φορούσαν μακό μπλούζες για 3 νύχτες κατά τη διάρκεια διαφόρων φάσεων του έμμηνου κύκλου τους. Άνδρες εθελοντές μύρισαν ένα από τα μακό που είχαν φορεθεί από τις γυναίκες συμμετέχουσες. Επιπλέον, κάποιοι από τους άνδρες εθελοντές μύρισαν μακό που δεν είχαν φορεθεί από κανέναν. Δείγματα σάλιου από τους άνδρες για ανάλυση τεστοστερόνης συλλέχθηκαν πριν και μετά την όσφρηση της μπλούζας.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν πως οι άνδρες που μύρισαν μπλούζα γυναίκας που είχε ωορρηξία, στη συνέχεια, είχαν μεγαλύτερα επίπεδα τεστοστερόνης από όσους μύρισαν μπλούζες που είχαν φορεθεί από γυναίκες που δεν είχαν ωορρηξία ή από τους άνδρες που μύρισαν τις αφόρετες μπλούζες. Επιπλέον, αφού μύρισαν τα μακό, αξιολόγησαν τις μυρωδιές από πλευράς ευχαρίστησης και βαθμολόγησαν τα μακό που είχαν φορεθεί από τις γυναίκες με ωορρηξία ως αυτά με την πιο ευχάριστη μυρωδιά.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως «η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη που παρέχει άμεσα στοιχεία πως τα οσφρητικά σήματα της γυναικείας ωορρηξίας επηρεάζουν τις βιολογικές ανδρικές αποκρίσεις». Με άλλα λόγια, η έρευνα υποδηλώνει πως τα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να ανταποκρίνονται σε μυρωδιές που δείχνουν πως μια γυναίκα είναι γόνιμη. Οι ερευνητές καταλήγουν πως αυτή η βιολογική αντίδραση/απόκριση μπορεί να παροτρύνει την ανδρική αναπαραγωγική συμπεριφορά.

Πηγή: Assosiation for Psychological sciences

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.