Από ιδρύσεώς του το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο βρέθηκε στα χέρια των ανθρώπων της νύχτας, της αρπαχτής, του υποκόσμου. Πρόεδροι μπουμπούκια, «αγαπούλες», «τίγρεις», «μυστήριοι» και...
«κοκαλιάρηδες» μέσα σε... παράγκες «καθάριζαν» παιχνίδια, διαιτητές, ποδοσφαιριστές και κυρίως χρήμα. Πολύ μαύρο χρήμα!
Η πολιτεία, με την ανοχή και την πελατειακή λογική της, συγχρωτίστηκε με τον υπόκοσμο, του επέτρεψε να αναδειχτεί σε αξιώματα, συναλλάχθηκε μαζί του, έσβησε χρέη, χάρισε γήπεδα, επέτρεψε τη φοροδιαφυγή, ανέχθηκε τη μετατροπή των γηπέδων σε πεδία μάχης οργανωμένων στρατών από νέους που έχουν την ανάγκη να ανήκουν κάπου.
Μεγάλα λαμόγια της εξέδρας, με την ικανότητά τους να καθοδηγούν το κοπάδι, έκαναν περιουσίες, έγιναν παράγοντες και «λοχαγοί» των στρατηγών - προέδρων. Τζάμπα εισιτήρια, τζάμπα πρέζα, τζάμπα μάγκες και, όποτε χρειαστεί, εκατοντάδες παιδιά είναι έτοιμα να σφαχτούν και να σφάξουν για μια κόκκινη, πράσινη, κίτρινη, εμπριμέ «ιδέα». Η εκτόνωση της μάζας με άρτο και θεάματα, άλλωστε, ήταν γνωστή από το ρωμαϊκό Κολοσσαίο, τον βυζαντινό Ιππόδρομο και ακόμη παλαιότερα...
Μέσα σε ένα τέτοιο «μη πλαίσιο» λειτουργεί και αναπτύσσεται η ελληνική ποδοσφαιρική μπίζνα μολύνοντας με τα υποπροϊόντα της: μαύρο χρήμα, μαύρες διαιτησίες, μαύρα στοιχήματα, άθλιο θέαμα, καχυποψία, οργή, απαξίωση.
Ζήτημα αρχής!
Σήμερα, η κυβέρνηση, αντιμέτωπη με το οικονομικό χάος, μοιάζει ανίκανη να ασχοληθεί με το εκρηκτικό μείγμα που έχει συσσωρευτεί στα σαθρά έτσι κι αλλιώς θεμέλια του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Με διοικητικές ασκήσεις επί χάρτου (ο μαζικός αθλητισμός εντάσσεται στο υπουργείο Υγείας και ο επαγγελματικός στο υπουργείο Πολιτισμού) η νέα κυβέρνηση, παρά το τερατώδες μέγεθός της, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ποιος ασχολείται με τι.
Έτσι, λοιπόν, ένα από τα ευτράπελα του Σαββατοκύριακου των αγώνων είναι ότι η πραγματοποίησή τους και η μετακίνηση ή όχι των οργανωμένων οπαδών εξαρτάται από την απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας, ο οποίος τείνει να ανακηρυχθεί... αλυτάρχης των αγώνων για να συμμαζέψει τους... αλητάρχες της εξέδρας.
Ήδη, πριν συμπληρωθούν πέντε αγωνιστικές στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, έχουμε παρακολουθήσει σε επανάληψη γνωστά επεισόδια της ποδοσφαιρικής μας σαπουνόπερας:
◆ Άθλιες διαιτησίες και τιμωρίες διαιτητών.
◆ Ξύλο.
◆ Καταγγελία ποδοσφαιριστή για απόπειρα δωροδοκίας του από πρόεδρο αντίπαλης ΠΑΕ.
◆ Εμπρηστικές δηλώσεις θεσμικών παραγόντων (ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας μίλησε για διαιτησία που κάνει κακό στην Ελλάδα επειδή βλαπτόταν το συμφέρον της ομάδας του!).
◆ Αμήχανη διαχείριση των προβλημάτων από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.
Καθώς το ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί σε μια πλατιά κοινωνική - οικονομική διαδικασία, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις και παραμέτρους, η σιωπηλή παρακολούθηση των φαινομένων διαφθοράς και παρακμής του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, από την πλευρά της πολιτείας, προσθέτει εύφλεκτη ύλη σε μια πυριτιδαποθήκη που είναι έτοιμη να εκραγεί.
Να θυμίσουμε στους πιο πιστούς από τους αναγνώστες μας ότι το «Π», από θέση αρχής και επί πολλά χρόνια, δεν αποδέχεται να χαριστεί το ποδόσφαιρο, το μεγαλύτερο λαϊκό παιχνίδι, ακόμη και στην ακραία εμπορευματική μορφή του, ούτε στον χουλιγκανισμό ούτε στη διαφθορά.
Γι’ αυτό σήμερα πιστεύει ότι η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, με μια μεγάλη έρευνα για τα σάπια κυκλώματα, με κλήση προς προειδοποίηση και συμμόρφωση όλων των κρίσιμων παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη. Σε περιόδους κρίσης – ή αυταρχικών καθεστώτων, όπως έχουμε δει πολλές φορές – το ποδόσφαιρο χειραγωγείται ακόμη περισσότερο ως «όπιο του λαού» και η διαφθορά κορυφώνεται.
Μόνο που η κορύφωση της διαφθοράς, εκτός από ανήκεστο βλάβη στο κύρος του αθλήματος και της συντεταγμένης πολιτείας και των θεσμών της, μόνο ξέσπασμα εγκληματικής βίας μπορεί να φέρει. Το προπύργιο υπεράσπισης της νομιμότητας, η Δικαιοσύνη, στο ανώτατο μάλιστα επίπεδό της, πρέπει να έχει τον λόγο το συντομότερο δυνατόν...
Διαιτητής με κέρδη 300.000!
Ήδη στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ βρίσκονται στοιχεία για τα υπέρογκα κέρδη εν ενεργεία διαιτητών στο Στοίχημα. Το «Π» έχει στην κατοχή του ένα παραστατικό είσπραξης από τον ΟΠΑΠ, το οποίο καταγράφει λεπτομερώς πώς ο εν ενεργεία διαιτητής κέρδισε μέσα σε μια οκταετία 300.000 ευρώ στο Στοίχημα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει το «Π», υπάρχουν αρκετοί ακόμη τυχεροί ή... ικανοί στοιχηματζήδες, εν ενεργεία διαιτητές πάντα, στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ. Η «ικανότητα» κάποιων διαιτητών να προβλέπουν σωστά το αποτέλεσμα και να κερδίζουν στο Στοίχημα ίσως είναι μία από τις εξηγήσεις για τις άθλιες διαιτησίες και τις αλλοιώσεις αποτελεσμάτων που παρακολουθούμε και σε αυτές τις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος.
Εκτός όμως από τους διαιτητές με τις... μαντικές ικανότητες, στον χώρο του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου ευδοκιμούν και «μάγοι» μάνατζερ που είχαν τη δυνατότητα να κρύβουν από την εφορία τραπεζικούς λογαριασμούς δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Ήδη το ΣΔΟΕ ερευνά δυο περιπτώσεις λογαριασμών όπου διακινούνται χρήματα ποδοσφαιριστών, διαιτητών, Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών, παραγόντων και άλλων επιφανών προσωπικοτήτων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Ενδιαφέρον, σημειώνουμε εμείς, θα είχε η επέκταση των ερευνών στους λογαριασμούς, τις φορολογικές ενημερότητες και το πόθεν έσχες όλων των παραγόντων που εμπλέκονται με το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ξεκινώντας από τους προέδρους των ΠΑΕ (κάποιοι απ’ αυτούς έχουν παρόμοιες με τους διαιτητές μαντικές ικανότητες στο Στοίχημα) και φτάνοντας στους... εξωφυλαρούχες. ... Το Ποντικι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.