# #

26 Σεπ 2010

Τι χρειάζεται η καρδιά για να κρατηθεί νέα

Οι καρδιακές παθήσεις και τα εμφράγματα αποτελούν παγκοσμίως την πρώτη αιτία θανάτου. 17,1 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως, το 1/3 της ετήσιας παγκόσμιας θνησιμότητας, ενώ οι μισοί από αυτούς που πεθαίνουν από χρόνια νοσήματα όπως οι καρδιοπάθειες βρίσκονται στην πιο παραγωγική περίοδο της ζωής τους (15-69 ετών).
Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι 18 φορές περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν παγκοσμίως από καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με το σύνολο κάθε είδους καρκίνου. Επιπλέον, το 80% ..
των καρδιαγγειακών παθήσεων μπορεί να προληφθούν με μικρές αλλαγές στις συνήθειες και στη διατροφή μας.
Το κλειδί είναι να βρεθούν εύκολοι τρόποι με τους οποίους να μπορεί κανείς να απολαύσει μια γερή καρδιά για μια ζωή. Σκεφτείτε ότι και μία θερμίδα λιγότερη, λίγη περισσότερη άσκηση και βελτίωση του διαιτολογίου επιβραδύνουν τη γήρανση της καρδιάς. Γι' αυτό η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας μάς συμβουλεύει:
** Να μάθουμε περισσότερα για την υγεία της καρδιάς μας, καθώς η γνώση βοηθάει στην πρόληψη.
** Να ελέγχουμε συχνά τη χοληστερίνη και την αρτηριακή μας πίεση, γιατί είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να ελέγξουμε.
** Να εντάξουμε την άσκηση στη ζωή μας, σταδιακά, και αυξάνοντας τη διάρκεια και τη συχνότητα, ώστε να φτάσουμε στα τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά. Η σωματική δραστηριότητα μεταξύ άλλων συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους και την αποφυγή της παχυσαρκίας, βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, αυξάνοντας τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερίνης. Παράλληλα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα τη γλυκόζη, ελέγχοντας τον διαβήτη. Τέλος, η σωματική άσκηση μας δίνει ενέργεια και μειώνει το άγχος.
** Να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή στη μείωση των καρδιοπαθειών. Να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας φρούτα και λαχανικά, ψάρι και όσπρια. Επιλέγοντας προϊόντα χαμηλών λιπαρών, μαλακές μαργαρίνες και φυτικά έλαια αντί για ζωικά λιπαρά (κόκκινο κρέας και αγελαδινό βούτυρο), βοηθάμε την καρδιά μας να διατηρείται υγιής. Επίσης, η συστηματική κατανάλωση προϊόντων με φυτικές στερόλες, στο πλαίσιο ενός υγιεινού διαιτολογίου, είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι μειώνει τη χοληστερίνη.
Ασκηση και μείωση της χοληστερίνης
Λίγη αριθμητική θα σας πείσει.
**Το τρέξιμο για μία ώρα ή και περισσότερο κάθε εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 42%!
**30 λεπτά περπάτημα κάθε μέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων κατά περίπου 18% και του εμφράγματος κατά 11%.                                     ...Σοφια  Νετα..Ελευθεροτυπια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.