# #

10 Σεπ 2010

Η Ευρώπη δεν πάει καθόλου καλά.


Πριν από δύο χρόνια ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί παρίστανε τη... Μαρία Αντουανέτα: "Οταν γίνεται απεργία στη Γαλλία, κανείς πλέον δεν το αντιλαμβάνεται" είχε αποφανθεί αλαζονικά. Προχθές όμως κατάπιε τη γλώσσα του. Ακόμη και? αόμματος να ήταν, θα του ήταν εξαιρετικά δύσκολο να μην αντιληφθεί τους πάνω από 2.500.000 διαδηλωτές που κατέκλυσαν περισσότερες από 200 πόλεις της Γαλλίας για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του νομοσχεδίου αύξησης της κατώτατης ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 60 χρόνια που είναι σήμερα,...

στα 62.


"Από τις διακοπές, στα οδοφράγματα!" ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της παγκόσμιας έκδοσης των "Τάιμς της Νέας Υόρκης". Το ίδιο πνεύμα διαπερνούσε και τα σχετικά δημοσιεύματα των ευρωπαϊκών εφημερίδων. "Η διαμαρτυρία για τις συντάξεις πλημμυρίζει τους δρόμους της Γαλλίας" έγραφε στην πρώτη σελίδα της και η ισπανική "Ελ Παΐς". Αλλά και η συντηρητική γερμανική εφημερίδα "Φράνγκφουρτερ Αλγκεμάινε" είχε οκτάστηλο τίτλο ότι "Η μεταρρύθμιση των συντάξεων στη Γαλλία ξεσηκώνει τις μάζες στους δρόμους" και αναρωτιόταν από την αρχή της ανάλυσής της αν "είναι τώρα η αρχή ενός "καυτού φθινοπώρου" στη Γαλλία;".
Ο Σαρκοζί επιμένει βεβαίως στη μεταρρύθμισή του και έχει ήδη εξαγγελθεί ανασχηματισμός της κυβέρνησής του τον ερχόμενο μήνα προκειμένου να εκτονωθούν κάπως οι αντιδράσεις των πολιτών. Κανείς βεβαίως δεν γνωρίζει από τώρα την έκταση των αλλαγών σε πρόσωπα, αλλά ούτε το κεφάλι του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν ούτε το κεφάλι του υπουργού Εργασίας Ερίκ Βερτ στέκονται καλά στους ώμους τους!
Βλέπετε, εκτός από ανασχηματισμούς σαν αυτόν που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου όπου όλη η Ελλάδα κατάλαβε ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για τις κραυγαλέες κυβερνητικές ανεπάρκειες ήταν η? Κατερίνα Μπατζελή (!), αφού μόνο αυτή απομακρύνθηκε από όλους τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν και άλλοι ανασχηματισμοί όπου τα κεφάλια των υπουργών κυλούν στο χώμα σωρηδόν.
Εναν τέτοιο ανασχηματισμό έκανε προ εβδομάδος ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ. Εχοντας εξουθενώσει τον ρουμανικό λαό με μέτρα λιτότητας κατ' εντολή του ΔΝΤ -μείωση κατά 25% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση των συντάξεων κατά 15% και αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα κατά 5%- και προσπαθώντας να αποτρέψει την ανατροπή της κυβέρνησής του, άρχισε τις ανθρωποθυσίες: πέταξε στις εξαγριωμένες λαϊκές μάζες να κατασπαράξουν τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό Εργασίας, τον υπουργό Γεωργίας, τον υπουργό Μεταφορών και τον υπουργό Επικοινωνιών! Ολο το οικονομικό επιτελείο του δηλαδή, που είναι επιφορτισμένο με την υλοποίηση των καταστροφικών εντολών του ΔΝΤ!
Μάλιστα, παρόλο που ο πρωθυπουργός δεν τον αντικατέστησε, ο υπουργός Οικονομίας βγήκε από μόνος του και δήλωσε ότι? θα φύγει κι αυτός από την κυβέρνηση!!! Προφανώς η κατάσταση έχει εκτραχηλιστεί τόσο πολύ, που φοβάται για την τύχη του αν παρέμενε στην κυβέρνηση.
Στο ΔΝΤ και την ΕΕ έμειναν έκπληκτοι από την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Σεμπάστιαν Βλαντέσκου, ο οποίος έχαιρε της απολύτου εμπιστοσύνης τους και είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση του αντίστοιχου Μνημονίου της Ρουμανίας με το ΔΝΤ και πρωτοστατούσε στην υλοποίησή του ακριβώς δηλαδή όπως ο Γ. Παπακωνσταντίνου. "Αναλυτές σημειώνουν πάντως ότι παρόλο που η απομάκρυνση του Βλαντέσκου υπήρξε πλήγμα κατά της συνέχειας, ήταν απίθανο να επηρεάσει τις δεσμεύσεις της χώρας για μείωση των ελλειμμάτων" σημείωναν παρηγορητικά οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" του Λονδίνου.
"Αυτός ο ανασχηματισμός αποσκοπεί στο να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα" δήλωσε ο πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ προσπαθώντας να δικαιολογήσει την καρατόμηση όλου του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου. Δεν φαίνεται όμως να πέτυχε ιδιαιτέρως το σχέδιό του, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι "κορυφαία στελέχη του κόμματός του δήλωσαν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει (!)" όπως μας πληροφορούν οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς".
Καθώς η κυβέρνηση Μποκ διαθέτει οριακή πλειοψηφία στη Βουλή, η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει νέα πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση πριν από το τέλος του έτους. Ο Μποκ είχε επιβιώσει παρά τρίχα άλλης πρότασης μομφής που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο, ενώ πέρυσι είχε ανατραπεί μέσω του ίδιου τρόπου και η χώρα είχε οδηγηθεί σε εκλογές. Αμφίβολο είναι αν θα επιβιώσει φέτος..
ΑΣΤΑΘΕΙΑ
Ανω - κάτω η Ευρώπη
Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ αποσταθεροποιεί κοινωνικά και πολιτικά τις ευρωπαϊκές χώρες είτε ευθέως είτε οδηγώντας σε έξαρση κάθε είδους φυλετικές, εθνικιστικές ή ιδεολογικές συγκρούσεις. Διαδηλώσεις εκατομμυρίων στη Γαλλία. Σπαρασσόμενος από αντιθέσεις ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία. Χωρίς κυβερνήσεις το Βέλγιο και η Ολλανδία, μήνες ολόκληρους μετά τις εκλογές. Στην "κόψη του ξυραφιού" η επιβίωση των κυβερνήσεων της Ρουμανίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας. Στην Ουκρανία οι βουλευτές παίζουν μπουνιές μέσα στο Κοινοβούλιο, με αφορμή τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει το ΔΝΤ. Στη Λετονία έχει διαλυθεί το κομματικό σκηνικό και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι κυβέρνηση θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα. Η Ευρώπη δεν πάει καθόλου καλά.                                                                        Γ.Δελαστικ       Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.