# #

12 Μαρ 2010

Με ένα νέο σύστημα ψηφοφορίας οι εθνικές μειονότητες της Σερβίας θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 6ης Ιουνίου 2010.


Βελιγράδι. Με ένα νέο σύστημα ψηφοφορίας οι εθνικές μειονότητες της Σερβίας θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 6ης Ιουνίου 2010.

Όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό της Σερβίας, αρμόδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων, Σβέτοζαρ Τσιπλίκ, οι αντιπρόσωποι των εθνικών μειονοτήτων θα εκλεγούν με άμεση ψηφοφορία με ηλεκτρονικά μέσα.

Τα εθνικά συμβούλια των μειονοτήτων αποτελούν μια μορφή αυτοκυβέρνησης της μειοψηφίας και σκοπός τους είναι η προστασία της ταυτότητας και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, ιδίως στον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την πληροφόρηση και είναι υπεύθυνα για την εκμάθηση της επίσημης γλώσσας και γραφής.

Στη Σερβία υπάρχουν δεκαέξι μειονότητες που έχουν δικαίωμα εκλογής στα Εθνικά Συμβούλια. Οι εκλογές θα γίνουν άμεσα, με ηλεκτρονική ψηφοφορία από τα εκλεγμένα συμβούλιά τους.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2002, στη Σερβία ζουν περισσότερο από ένα εκατομμύριο πολίτες που έχουν δηλωθεί ως μειονότητα, οι πολίτες αυτοί αντιστοιχούν με το 14 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Συνολικά από τα 904.280 άτομα των αναγνωρισμένων μειονοτικών εθνοτήτων δικαίωμα ψήφου έχουν τα 707.000 άτομα.

ΠΗΓΗ http://echedoros-a.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.