# #

5 Φεβ 2010

HMIYΠΑΙΘΡΙΟΙ.......αλλους 6 μηνες

Ημιυπαίθριοι: Αναμείνατε άλλους έξι μήνες...
Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με το οποίο αναστέλλεται για ένα εξάμηνο η ρύθμιση του πρώην υπουργού, Γιώργου Σουφλιά, περί τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων με την επιβολή εφάπαξ προστίμου.
Υπέρ τάχθηκαν οι.. βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ενώ καταψήφισαν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Η αρμόδια υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη, υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να «παγώσει» ο νόμος Σουφλιά καθώς, όπως είπε, αντιμετώπιζε το θέμα της αυθαίρετης δόμησης αποσπασματικά και είχε αμιγώς εισπρακτικό χαρακτήρα, ενώ δεσμεύτηκε να φέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση, που θα λαμβάνει υπόψη του την προστασία του περιβάλλοντος, τις πολεοδομικές εκκρεμότητες του παρελθόντος και θα δίνει μακροπρόθεσμη λύση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Ακόμα, υποστήριξε ότι στη προηγούμενη ρύθμιση δεν υπήρχε πρόβλεψη προληπτικών, ή κατασταλτικών μέτρων, για την αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης και πως αντίθετα, διευκόλυνε την παρανομία.
«Κάνουμε αγώνα δρόμου για να μην παραταθεί άλλο η αγωνία των πολιτών. Δεν θέλουμε να είμαστε ανακόλουθοι με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, προσπαθούμε να δώσουμε μια οριστική λύση στο πρόβλημα.
Ξεκινήσαμε, είμαστε σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις τους. Αποδεχόμαστε ότι έγιναν λάθη στο παρελθόν δεν θέλουμε όμως να κάνουμε μπρος -πίσω», συμπλήρωσε η κα Μπιρμπίλη.
Τέλος, διευκρίνισε ότι η νέα ρύθμιση δεν απαγορεύει την έκδοση πολεοδομικών αδειών και πρόσθεσε ότι με τη νέα συνολική ρύθμιση, που θα καταθέσει η κυβέρνηση, θα ρυθμίζονται όλα τα προβλήματα του παρελθόντος, ενώ θα υπάρχει αυξημένη ευαισθησία ως προς την προστασία του περιβάλλοντος.
Όμως, η υπουργός δεν έπεισε ,αφού τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, όσο και ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Αυγενάκης, κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ για ρεβανσιστική πολιτική, που δεν λαμβάνει υπόψη της, ούτε το σημαντικό οικονομικό όφελος που θα είχε η χώρα αυτή την κρίσιμη και δύσκολη περίοδο.
«Αυτή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εισάγει ενεργειακά τη χώρα σε απόλυτη ύφεση. Είστε υπόλογοι γι αυτά που θα συμβούν μέσα στο 2010 και για την κοινωνική αναταραχή που θα δημιουργηθεί γιατί δεν δίνεται δικαίωμα στους πολίτες να ελπίζουν.Δεν αμφιβάλουμε ότι κάποια πράγματα για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αλλάξουν. Όμως, δεν μας πείθει για τις αγαθές της προθέσεις αυτή η κυβέρνηση, καθώς τα δείγματα γραφής της μέχρι σήμερα δεν το δείχνουν».

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου, δήλωσε ότι το κόμμα της καταψηφίζει και αυτή την ρύθμιση, όπως έκανε και με την προηγούμενη της ΝΔ, και μίλησε για μεγάλες διαχρονικές ευθύνες και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για υποκρισία.

Κατά της νέας ρύθμισης τάχθηκε και ο ΛΑΟΣ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Αστέριος Ροντούλης, καθώς και ο εισηγητής του Παύλος Μαρκάκης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για φαρισαϊσμό και για αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων.

Ο κ. Ροντούλης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι, επί διακυβέρνησής του, είχε στήσει ένα πελατειακό καθεστώς, καθώς «το 2004 είχε εκδώσει υπουργική απόφαση με την οποία προβλεπόταν εξαίρεση κατεδάφισης αυθαίρετης δόμησης με έγκριση του προϊσταμένου της πολεοδομικής υπηρεσίας».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμανατίδου, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι εξαπάτησε τους πολίτες προεκλογικά, και πρόσθεσε ότι έρχεται, μετά 4 μήνες διακυβέρνησης της χώρας, χωρίς σχέδιο και χωρίς διαβούλευση να αναστείλει απλά τη ρύθμιση Σουφλιά για να φέρει στη θέση της μια άλλη με νέα φοροεισπρακτικά μέτρα.

Την ρύθμιση υπερασπίστηκε και ο πρώην υφυπουργός Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάνννης, τονίζοντας ότι έχει προηγηθεί διαβούλευση και σε βάθος μελέτη με όλους τους αρμόδιους φορείς, κι ακόμη ότι βάζει τέλος στην αυθαιρεσία.

«Στέλνουμε με τη νέα ρύθμιση ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η πολιτεία θα δώσει οριστικές λύσεις και δεν θα ανεχθεί άλλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος», δήλωσε.




Διαβάστε περισσότερα: http://greece-salonika.blogspot.com/2010/02/blog-post_2045.html#ixzz0ef3dK7Cz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.