# #

4 Φεβ 2010

κοντος ψαλμος...αλληλουια.......ΑΜΗΗΗΗΗΝΝΝΝΝ...

Επιδημία πείνας στις ΗΠΑ

03-02-2010


Ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν έκτακτη επισιτιστική βοήθεια από την μεγαλύτερη αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση ανακούφισης από την πείνα αυξήθηκε κατά 46% από το 2005 μέχρι το 2009, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η οργάνωση «Feeding America» δήλωσε ότι 37 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ αυτών 14 εκατομμύρια παιδιά, έχουν ανάγκη έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας κάθε χρόνο, ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% του αμερικανικού πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό προκύπτει από 61.000 συνεντεύξεις και 37.000 έρευνες που έγιναν σε τοπικές
φιλανθρωπικές οργανώσεις.



Το αντίστοιχο ποσοστό το 2005, οπότε και η «Feeding America» δημοσίευσε την τελευταία της έρευνα, ήταν 25,3 εκατομμύρια. «Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι το λιγότερο τραγικά», δήλωσε η Βίκι Εσκάρα της «Feeding America». «Πρέπει, εδώ στη χώρα της αφθονίας, να βρούμε έναν τρόπο να ταΐσουμε τον κόσμο», πρόσθεσε.

Η Εσκάρα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις επιπτώσεις της πείνας στα παιδιά. Επηρεάζει όχι μόνο την υγεία τους, αλλά και την ικανότητά τους να επιτύχουν στο σχολείο, όπως δήλωσε.

Παρόλο που η αμερικανική οικονομία έχει ανακάμψει από το δεύτερο μισό του 2009 και μετά έπειτα από περίπου δύο χρόνια ύφεσης, το ποσοστό ανεργίας παραμένει σταθερά πάνω από το 10%. Η «Feeding America» δήλωσε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ότι η ανεργία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ζήτησης επισιτιστικής



βοήθειας. «Είναι μία πραγματική πρόκληση για την Αμερική», επεσήμανε ο Ντένις Σμιθ, διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων του βόρειου Ιλινόις. «Η πείνα έχει αποκτήσει σχεδόν διαστάσεις επιδημίας». Σύμφωνα με την έρευνα οι Αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την πείνα.

Ο αριθμός των αστέγων που θα βρεθούν στο δρόμο για κάποιο χρονικό διάστημα κάθε χρόνο αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη Εκθεση του Εθνικού Κέντρου Αστεγων Οικογενειών, ένα στα 50 παιδιά μένει κάθε χρόνο άστεγο στη χώρα. «Ο αριθμός αυτός είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί, καθώς συνεχίζονται οι δημεύσεις σπιτιών των μη προνομιούχων», κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου οι ειδικοί.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Time», ο αριθμός των ανθρώπων που αδυνατούν να καλύψουν την ανάγκη της στέγασης στη Δυτική Ευρώπη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η οικονομική κρίση φαίνεται πως δεν δημιούργησε μόνο στρατιές ανέργων, αλλά και στρατιές αστέγων, καθώς το ζήτημα της στέγης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αύξηση της φτώχειας, τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό και αφορά πλέον ένα διαρκώς αυξανόμενο τμήμα του πληθυσμού. Επίσημες στατιστικές για τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που ζουν μόνιμα στο δρόμο δεν υπάρχουν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Οργανώσεων που Δουλεύουν με τους Αστέγους (FEANTSA). Μέχρι το 2002 που καταγράφονται τα τελευταία στοιχεία για 15 χώρες της Ε.Ε., οι άστεγοι ξεπερνούσαν τα 2 εκατομμύρια (άστεγοι του δρόμου, άνθρωποι που δεν διαθέτουν μόνιμη στέγη φιλοξενούνται για λίγο σε ξενώνες ή διαμένουν σε ακατάλληλα κτίρια). Η Βρετανία -όπου περίπου 4 στους 1.000 ανθρώπους είναι άστεγοι-, αλλά και η Γαλλία βιώνουν ιδιαίτερα έντονα το πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.