# #

22 Ιαν 2017

Τα capital controls δεν θα καταργηθούν ποτέ για τα νοικοκυριά!

Αποτέλεσμα εικόνας για Τα capital controls δεν θα καταργηθούν ποτέ για τα νοικοκυριά!


Αν και η εκκρεμότητα της αξιολόγησης δεν επιτρέπει σε αυτήν τη φάση οποιαδήποτε παρέμβαση στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, προς την κατεύθυνση της χαλάρωσής τους, ωστόσο η επομένη φάση χαλάρωσης των capital controls θα αφορά στις επιχειρήσεις και όχι στα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών είναι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να υπάρξει παρέμβαση για την αύξηση του ανώτατου ορίου εκτέλεσης πληρωμών από τις εισαγωγικές επιχειρήσεις προς το εξωτερικό σε μία εργάσιμη ημέρα από τα 10.000 ευρώ στις..
20.000 ευρώ.

Για τους ιδιώτες πελάτες των τραπεζών δεν εξετάζονται αλλαγές σε αυτή την φάση αφενός διότι τα ισχύοντα όρια ανάληψης μετρητών έχουν αφομοιωθεί από τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις αφετέρου διότι ο κίνδυνος αύξησης των εκροών σε περίπτωση αλλαγών είναι αυξημένος στην παρούσα φάση.Για να υπάρξει αύξηση των ορίων αναλήψεων για το λεγόμενο «παλαιό χρήμα» θα πρέπει να προηγηθεί ένα διάστημα συνεχούς αύξησης των καταθετικών υπολοίπων, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται ρεαλιστικό.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος οι καταθέσεις των κατοίκων εσωτερικού στις ελληνικές τράπεζες από 130 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015 διαμορφώθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου 2016 στα 136 δισ. ευρώ.Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν από τα 120 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015 στα 124,8 δισ. ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου 2016. Εξ αυτών τα 102,6 δισ. ευρώ αφορούν σε καταθέσεις νοικοκυριών και 22,2 δισ. ευρώ στις καταθέσεις επιχειρήσεων. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Ιούλιο του 2015 ήταν στα 102,9 δισ. ευρώ και των επιχειρήσεων στα 17,9 δισ. ευρώ.

Πιο απλά κατά την περίοδο ισχύος των capital controls οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ σε απόλυτο ρυθμό και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 4,3 δισ. ευρώ!


 http://anemosantistasis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.