# #

24 Ιαν 2017

Οδοιπορικό στο Βελιγράδι....Υπέροχες φωτογραφίες μιας πανέμορφης πόλης

Μπέογκραντ στα σερβικά σημαίνει Λευκή Πόλη. Στην πραγματικότητα το Βελιγράδι μόνο λευκό δεν είναι. Είναι όμως γοητευτικά άναρχο, συναρπαστικά αντιφατικό και, πάνω απ’ όλα, ολοζώντανο.
Η Πλατεία της Δημοκρατίας (TRG Republike) είναι το πιο κεντρικό σημείο στην πόλη και όλοι δίνουν... ραντεβού κάτω από το άγαλμα του Πρίγκηπα Μιχαήλ (ραντεβού στο άλογο!).
 Το Βελιγράδι  ιδρύθηκε πριν από περίπου 7.000 χρόνια από τους Κέλτες, συνδέοντας  δύο ποτάμια τον Σάββα και τον Δούναβη,  δύο περιοχές την Πανοννική πεδιάδα με την βαλκανική χερσόνησο αλλά και δύο πολιτισμούς τον δυτικό και τον ανατολικό. 

Το αρχικό όνομα της πόλης ήταν Σιγκιντούνουμ.
Καθώς βρίσκεται ακριβώς στο ..
μεταίχμιο Ανατολής και Δύσης, το Βελιγράδι αποτελούσε μα και αποτελεί ( δείτε πόλεμος 1999 ) σημείο έλξης για παγκόσμιους κατακτητές. 



Από το Βελιγράδι σαν κατακτητές πέρασαν οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Σλάβοι, οι Αυστροούγγροι  και οι Τούρκοι. Οι τελευταίοι άφησαν πολύ έντονη την επιρροή τους τόσο στην εμφάνιση της πρωτεύουσας της Σερβίας αλλά και στην νοοτροπία του κόσμου της. Όπως είναι διχοτομημένο με τον πιο ήπιο τρόπο, με δύο μεγάλους ποταμούς, το Βελιγράδι συμβολίζει τα άλλοτε σύνορα δύο κρατών, της Αυστροουγγαρίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
 Μοστ να Αντι...Γέφυρα στην Άντα των τσιγγάνων.
Ολοκληρώθηκε πέρσι και ενώνει το Παλιό με το Νέο Βελιγραδι

 Στους ποταμούς Δούναβη και Σάβα ζει τη νύχτα το Βελιγράδι...Ταβέρνες,κλαμπάκια,καφάνες είναι ανοιχτά με ζωντανή μουσική μέχρι το πρωί...



Μια πόλη με νυχτερινούς δραπέτες,  (και ο χαμένος παράδεισος των καπνιστών), με πολύ ενδιαφέρουσα μουσική σκηνή - πρωτάκουστο αμάλγαμα από ροκ, τζαζ, βαλκανικούς ρυθμούς, turbo folk, ηλεκτρονική techno, τσιγγάνικα ακούσματα, house, τουρκικά άσματα, μπάντες πνευστών και ξινισμένη disco.








Τσιβάπτσιτσι...
Το σουντζουκάκι της Σερβίας..
Μαζί με την πλεσκαβίτσα(το μπιφτεκάκι) , και τα καπνιστά πεντανόστιμα κρέατα που οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμαστούν..









Οι άνθρωποι στο Βελιγράδι, το οποίο έχει πολύπαθη και ταραγμένη ιστορία, είναι συνήθως χαμογελαστοί και αισιόδοξοι, καθόλου σνομπ, αποπνέοντας μία ιδιαίτερη δύναμη. Και μάλιστα λατρεύουν τους επισκέπτες από την Ελλάδα, με τους οποίους θεωρούν ότι τους συνδέουν αρκετά ιστορικά και θρησκευτικά πολιτισμικά στοιχεία. 
 
 
Αν και σημείο 115 διεθνών συρράξεων μέσα στους αιώνες -έχει καταστραφεί 44 φορές-, το Βελιγράδι έχει διατηρήσει μια ακατέργαστη γοητεία, διασταύρωση βαλκανικού σικ και αυστροουγγρικής φινέτσας.



Ο "Άγιος Σάββας"..Τεράστια εκκλησιά, η μεγαλύτερη των Βαλκανίων

Αποτέλεσμα εικόνας για Αγιος Σαββας Βελιγραδι
Αποτέλεσμα εικόνας για Αγιος Σαββας Βελιγραδι

Στην οθωμανική φρουρά της πόλης παραδόθηκε από τους Αυστριακούς  ο Ρήγας Φεραίος, οι ιδέες του οποίου επηρέασαν την απόφαση των Σέρβων να πάρουν στα 1804 τα όπλα εναντίον των Τούρκων, εξέγερση που συγκίνησε βαθιά και τους άλλους βαλκανικούς λαούς. Ο Ρήγας λοιπόν συνελήφθη το 1797 στην αυστριακή τότε Τεργέστη, προδομένος από Eλληνα...
Αποτέλεσμα εικόνας για ρηγας φεραιος βελιγραδι
Οι Αυστριακοί τον ανέκριναν και κατόπιν τον παρέδωσαν στον πασά και στην τουρκική φρουρά του Βελιγραδίου. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε για 7 μήνες μαζί με τους συντρόφους του στα σκοτεινά υπόγεια του παραποτάμιου Πύργου του Νεμπόισα. Τα επαναστατικά του οράματα, η φήμη του και οι σχέσεις φιλίας που είχε αναπτύξει με ανθρώπους του πνεύματος σε πολλές πόλεις της Ευρώπης φόβισαν τη φρουρά της πόλης που δεν διακινδύνευσε τη μεταφορά του (και την ενδεχόμενη απελευθέρωσή του) στην Κωνσταντινούπολη. Ετσι πάρθηκε η απόφαση να στραγγαλιστεί μαζί με τους 7 συντρόφους του και το άψυχο σώμα του να πεταχτεί στον Δούναβη.
Ο δρόμος που φέρει το όνομά του ξεκινάει από τον ανδριάντα του απέναντι από το πάρκο του Καλεμένγκνταν και κατηφορίζει μέχρι την οδό του τσάρου Ντούσαν. Oποιος Eλληνας περάσει από τη «Riga od Fere» σίγουρα θα αισθανθεί περήφανος διαβάζοντας (στα ελληνικά και τα κυριλλικά) τη μαρμάρινη πλακέτα στη γωνιά του δρόμου με τη διαχρονική ρήση του: «Οποιος συλλογάται ελεύθερα, συλλογάται καλά».





Η βουλή των Σέρβων....










Εδώ ενώνεται ο Σάβας ποταμός με τον Δούναβη και στην μέση το νησί του πολέμου(ρατνο οστρβο),υγροβιότοπος προστατευμένος














 Σλιβοβίτσα.... το ρακί από δαμάσκηνο που ρέει παντού

Επίσης υπάρχουν και ρακιά από αχλάδι(βιλιαμόβκα),μήλο(γιαμουτσάρκα),βερύκοκο και από τα περισσότερα φρούτα..
Προσωπικά με αρέσει η Ντούνια(κυδώνι)..Σας το προτείνω με χίλια...
 Άντα Τσιγκάνλιε...
Οι..παραλίες του Βελιγραδίου στον ποταμό Σάβα


Το νησί Ada δημιουργήθηκε τεχνητά στης όχθες του ποταμού Sava και το καλοκαίρι, το επισκέπτονται, πάνω από 100.000 άτομα ημερησίως που μπορούν να φτάσουν τους 300.000 τα Σαββατοκύριακα. Οι ντόπιοι το αποκαλούν 'Θάλασσα του Βελιγραδίου' ή 'Χαβάη του Βελιγραδίου'. Κοντά στο Ποτάμι, αλλά και στο νέο Βελιγράδι, απέναντι δηλαδή από το ιστορικό κεντρο βρίσκονται τα πιο μεγάλα club και τα μοντέρνα μαγαζιά της πόλης, που ειδικά τα Σαββατόβραδα είναι ασφυκτικά γεμάτα.





 Καλεμέγκνταν...
Το κάστρο σύμβολο, εκεί ακριβώς που ενώνονται τα δυο μεγάλα ποτάμια.


Kalemegdan, ένα οχυρό που στέκεται στην κορυφή του λόφου Šumadija, σε ύψος 125.5 μέτρων, στη συμβολή των ποταμών του Δούναβη και του Sava. Κάθε σπιθαμή αυτού του ιδιαίτερου μέρους είναι ποτισμένη με εκατοντάδες ιστορίες, καθώς πρόκειται για το πιο παλιό μέρος του Βελιγραδίου. Ένα πραγματικό κάστρο, ειδικά διαμορφωμένο, ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει άνετα τη βόλτα του, να θαυμάσει τη θέα, να χαζέψει τα κανόνια και να παρατηρήσει με την άνεση του τους κατοίκους του Βελιγραδίου να ζουν στους ρυθμούς της καθημερινότητας τους. Ένα μαγευτικό πάρκο για απολαυστικούς γεωμετρικούς περιπάτους, μέσα σε ένα αληθινό κάστρο. Η θέα που θα απολαύσετε από τα οχυρά του σίγουρα θα σας κάνει να ερωτευτείτε την πόλη.

 

14d914e5deae84791c97b1bc856865cc


Πόμπεντνικ...Ο Νικητής!!
Δεσπόζει στο Καλεμέγκνταν..




Το Βελιγράδι κατέχει τα σκήπτρα της περισσότερο βομβαρδισμένης πόλης της Ευρώπης από κάθε άλλη. Αυτό στο θυμίζει ακόμη και σήμερα τα βομβαρδισμένα κτίρια από το 1999.

Τότε που η "πολιτισμένη Δύση" βομβάρδιζε για τρεις ολόκληρους μήνες σχεδόν, ανελέητα  το Βελιγράδι,  δολοφονώντας αδιακρίτως  άντρες γυναίκες , παιδιά...






Οι πρόσφατες πληγές της πόλης, δηλαδή οι πολεμικές συγκρούσεις που οδήγησαν στη διαίρεση της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και ο βομβαρδισμός από το ΝΑΤΟ είναι γεγονότα αποτυπωμένα ανεξίτηλα στα βομβαρδισμένα κτίρια του Βελιγραδίου, τα οποία μοιάζουν μετέωρα και ετοιμόρροπα και μπορεί να τα δει κανείς στην οδό Κneza Milosa (υπάρχει ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γίνουν ξενοδοχεία). 
Είναι σαν η πόλη να θέλει να θυμάται την ιστορία της (και να την θυμίζει σε όσους περνάνε) και τα φρικτά σημάδια που της άφησε ο πόλεμος. Μάλλον για αυτό τον λόγο τα έχει αφήσει έτσι απείραχτα στη θέση τους, προβοκατόρικα και επιβλητικά, εγείροντας σκέψεις και συναισθήματα ιδιαίτερης έντασης, σε όποιον τα αντικρίζει πρώτη φορά. 




 Σκαντάρλια...
Το μποέμ ιστορικό κέντρο του Βελιγραδίου με τις καφάνες, τα κλαμπάκια, το λιθόστρωτο καλτερίμι....


 
 

 







 Η Skadarlija είναι ένας πανέμορφος πέτρινος πεζόδρομος, που συχνά αποκαλείται "Μονμάρτη" του Βελιγραδίου, καθώς εκεί συχνάζουν ομάδες μουσικών που παίζουν τοπική βαλκανική μουσική και καλλιτέχνες δρόμου, ενώ στην περιοχή στεγάζονται πολλές γκαλερί τέχνης και μαγαζιά με αντίκες και σουβενίρ. Το βράδυ ο πεζόδρομος που έχει έντονα καλλιτεχνικό χαρακτήρα σφύζει από ζωή, γεμάτος μπαράκια και ταβέρνες στις οποίες θα απολαύσετε παραδοσιακή μουσική και θα πιείτε ρακία, απολαμβάνοντας τις πρώτες πολύχρωμες εικόνες της βαλκανικής πρωτεύουσας. Η Skadarlija που είναι ο πιο γνωστός τουριστικός δρόμος, διατηρεί ακόμα την αυθεντικότητα της.

skadarlija-bmh-4-1540x924_c

\







Η βουλή της πόλης(Δημαρχείο)
Παλιότερα ήταν το παλάτι του βασιλιά.














Η Ελληνική Πρεσβεία
Αποτέλεσμα εικόνας για ελληνικη πρεσβεια βελιγραδι
Το πολύ μεγάλο συγκρότημα που χτίζεται στο κέντρο από ελληνική εταιρεία..

In Hotel, το καλύτερο ξενοδοχείο στο Βελιγράδι

Αποτέλεσμα εικόνας για in hotel belgrade


Τα "Πιατάκια" , η ελληνική καταπληκτική ταβέρνα στο Ζέμουν του Βελιγραδίου...



Ο Αργύρης και το αφεντικό του μαγαζιού ο Γιώργος τα δίνουν όλα κάθε βράδυ...
Φωτογραφία του χρήστη Taverna Piatakia.

Φωτογραφία του χρήστη Taverna Piatakia.


Θα πάτε θέλοντας και μη....

Όπως και στο Αγκίστρι του Νικόλα...
Εστιατόριο-ουζερί ενίοτε και με μπουζουκάκι
Φωτογραφία του χρήστη Agkistri.

Φωτογραφία του χρήστη Agkistri.Φωτογραφία του χρήστη Agkistri.

Φωτογραφία του χρήστη Agkistri.


Αριστοφάνης

2 σχόλια:

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.