# #

26 Ιαν 2017

ΟΡΓΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ...


Έχουμε γράψει αρκετές φορές για την αλλαγή στάσης της Σερβίας, υπέρ των ελληνικών θέσεων στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και την ιστορική συγγνώμη από τα χείλη του Σέρβου ΥΠ.ΕΞ Ίβιτσα Ντάτσις. 

Η Σερβία λοιπόν έχει ξεκινήσει την έμπρακτη εφαρμογή αυτής της αλλαγής στάσης. 
Το Βελιγράδι τύπωσε στις επίσημες σερβικές αποδείξεις διοδίων, στην περιοχή του Πρέσεβο κοντά στα σύνορα, την ονομασία...
"BJPM", δηλαδή το "FYRO"M"", αντί του "Δημοκρατία Μακεδονίας", που χρησιμοποιούσε ως τώρα.

Θυμίζουμε πως ο Ντάτσιτς είχε προαναγγείλει πως το Βελιγράδι θα αναγνωρίζει διεθνώς πια τα Σκόπια μόνο σαν "FYRO"M"", ως αντίποινα για την Σκοπιανική αναγνώριση της αλβανικής ψευδο"Δημοκρατίας του Κοσόβου" στην Ουνέσκο.


Φυσικά αυτό προκάλεσε οργή στα Σκόπια τα οποία κάλεσαν αμέσως τον Πρέσβη της Σερβίας για εξηγήσεις και εξέφρασαν την έντονη ενόχληση και δυσαρέσκειά τους. Μάλιστα απαίτησαν από τη Σερβία να μη χρησιμοποιεί την "προσβλητική" - όπως την χαρακτήρισαν - ονομασία "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας,  αλλά το αυθαίρετο συνταγματικό όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

Το Βελιγράδι, άμεσα, απάντησε με νέες, σκληρές δηλώσεις του Σέρβου ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσις:
"Αν για τα Σκόπια η ονομασία ΠΓΔ"Μ" είναι προσβλητική, όπως αναφέρουν, γιατί δεν εγκαταλείπουν τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΑΣΕ και τις συνεδριάσεις της ΕΕ όπου βρίσκονται με την ονομασία ΠΓΔ"Μ"; Γιατί βρίσκονται εκεί με αυτήν την ονομασία και τώρα ενοχλούνται με τις αποδείξεις των διοδίων στις οποίες αναγράφεται η ίδια ονομασία";

Μαθήματα εξωτερικής πολιτικής για την Αθήνα; Μάλλον…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.