# #

21 Νοε 2016

Βαρουφάκης....Ο πρωθυπουργός στο γραφείο του μου είπε ότι ήρθε η ώρα να παραδοθούμε. Προσπάθησα να τον μεταπείσω, απέτυχα και υπέβαλα την παραίτησή μου


Με μια συνέντευξη του στο BBC ο γνωστός πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης απαξιώνει την επίσκεψη Ομπάμα και «δίνει» τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για τη στάση του την περίοδο των διαπραγματεύσεων.
Όπως είπε ο πρώην υπουργός στον Βρετανό δημοσιογράφο, αναφερόμενος στην εποχή που ο ίδιος ήταν ακόμη στο υπουργείο, υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς,  «ο Ομπάμα θα μπορούσε να στηρίξει τα λόγια του με πράξεις, για να στηρίξει μια συμφωνία που θα είχε νόημα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και για την Αμερική. Δεν το έκανε. Αυτό το ταξίδι τώρα είμαι σίγουρος ότι του είναι ένα πολύ ευχάριστο ταξίδι αλλά είναι εντελώς άνευ σημασίας».
Νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι ενώ ο Ομπάμα είχε πολλά να πει σε κατ’ ιδίαν συνάντηση τους, εναντίον της λιτότητας που είχε επιβληθεί στη χώρα, το υπουργείο Οικονομικών του δεν ακολουθούσε την ίδια γραμμή απέναντι στο ΔΝΤ, το οποίο και σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από τις ΗΠΑ.
Σε ερώτηση γιατί δεν ακολουθήθηκε ένας άλλος δρόμος από την κυβέρνηση Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «η εντολή που είχα από τους ψηφοφόρους μου ήταν να πάω στους πιστωτές και να τους προτείνω μια λογική αναδιάρθρωση του χρέους και μια λογική μεταρρυθμιστική πολιτική που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να ξεπληρώσει στους δανειστές όσα περισσότερα μπορούσε. Η τραγωδία της δανειακής συμφωνίας που επιβλήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση -και εξαιτίας της παραιτήθηκα επειδή δεν μπορούσα να τη συνυπογράψω- είναι ότι τώρα δεν πρόκειται να πάρουν τα λεφτά τους πίσω».
Το πιο ενδιαφέρον όμως σημείο της συνέντευξης του πρώην υπουργού ήταν ίσως όταν ερωτηθής για τον λόγο που η ελληνική κυβέρνηση δε απέρριψε το τρίτο πρόγραμμα, ο κ. Βαρουφακης αποκάλυψε: «Να σας θυμίσω ότι ήμουν υπουργός Οικονομικών και όχι ο πρωθυπουργός. Αυτή ήταν η σύστασή μου προς τον πρωθυπουργό τη νύχτα του δημοψηφίσματος που ο ελληνικός λαός έδωσε μια εντολή σε ποσοστό 62%, να κάνει η κυβέρνηση αυτό που είπες. 
Ο πρωθυπουργός στο γραφείο του μου είπε ότι ήρθε η ώρα να παραδοθούμε. Προσπάθησα να τον μεταπείσω, πέρασα τρεις ώρες προσπαθώντας, απέτυχα και υπέβαλα την παραίτησή μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.