# #

12 Ιαν 2016

"Το να ισχυρίζεται κανείς ότι η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο είναι τόσο εσφαλμένο, όσο το να υποστηρίζει ότι ο Ιησούς δεν γεννήθηκε από παρθένο". Ρομπέρτο Μπελαρμίνο (Καρδινάλιος και άγιος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας)




Στις 8 Ιανουαρίου του 1642 έφυγε από την ζωή ο Γκαλιλέο Γκαλιλέι.
Στην Ελλάδα είναι γνωστός ως Γαλιλαίος. 

Ήταν ένας Ιταλός αστρονόμος, φυσικός και μαθηματικός. Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε ούτε για τις εφευρέσεις του ούτε για τις βάσεις που έθεσε στη Μηχανική ανοίγοντας το δρόμο στον Νεύτωνα λίγα χρόνια αργότερα. Θα μιλήσουμε όμως για κάτι άλλο σημαντικότερο όλων. 

Ο Γαλιλαίος τόλμησε να υποστηρίξει την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου δηλαδή ότι η Γη και οι άλλοι πλανήτες, στρέφονται γύρω από τον Ήλιο. Εκτός των άλλων είπε αυτό που παρατήρησε με το τηλεσκόπιο του, ότι ο Ήλιος έχει κάποιες κηλίδες στην επιφάνειά του και δεν είναι ομοιογενής! 

Εκείνη την εποχή η "χριστιανοκρατία" ακολουθώντας πιστά την Αγία Γραφή υποστήριζε ότι ο Ήλιος, η Σελήνη και τα άστρα γύριζαν γύρω από τη Γη, η οποία έμενε ακίνητη!!! Ποιός θα τολμούσε να έρθει σε αντίθεση με τις Γραφές και ποιός θα ήταν αυτός που θα έλεγε ότι ο Θεός έφτιαξε έναν Ήλιο με "ατέλειες"; 

Αποτέλεσμα;

Επειδή κατά την Αγία Γραφή, η Γη είναι επίπεδη, τετράγωνη, ακίνητη κτλ τον θεώρησαν αιρετικό. Υπέστη ποινική δίωξη. Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του βιβλίου του "Διάλογος". 

Το 1633 τον καταδίκασαν αρχικώς σε ισόβια φυλάκιση. 
Υπήρξαν και τρεις καρδινάλιοι δικαστές της Ιεράς Εξέτασης που αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη του και αποπέμφθηκαν οριστικά από τα ιεροδικεία! Υπέστη επί τρεις εβδομάδες βασανιστήρια στα κολαστήρια υπόγεια των Ιεροεξεταστών. 

Όντας στα 70 έτη του ήταν δύσκολο να αντέξει... και αναφώνησε ότι ήταν "λάθος" τα όσα περιέγραφε στο βιβλίο του "Διάλογος". Τον ανάγκασαν ΓΟΝΑΤΙΣΤΟ μπρος στην Αγία Έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να αποκηρύξει δημόσια τις πεποιθήσεις του. Κατόπιν της δήλωσης μετάνοιας, ο Πάπας Ουρβανός Η΄ μετέτρεψε την ποινή σε ισόβιο κατ' οίκον περιορισμό όπου και λίγα χρόνια αργότερα πέθανε! 

Στις 31 Οκτωβρίου του 1992, μόλις 300 χρόνια μετά το διωγμό του η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δια στόματος του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’ αποκατέστησε την μνήμη του Γαλιλαίου, ζητώντας συγγνώμη για την δίωξη που υπέστη ο Γαλιλαίος!

"ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΓΥΡΙΖΕΙ..." αυτή η φράση που ψέλλισε μετά την καταδίκη του έμεινε στην ιστορία.

υγ: "Το να ισχυρίζεται κανείς ότι η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο είναι τόσο εσφαλμένο, όσο το να υποστηρίζει ότι ο Ιησούς δεν γεννήθηκε από παρθένο". Ρομπέρτο Μπελαρμίνο (Καρδινάλιος και άγιος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.