# #

22 Δεκ 2015

ΕΓΧΩΡΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ



Η Διατροφολογία και η Φυσική Ιατρική παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, κάτι που θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολλά χρήματα από έξοδα για ιατρικές ανάγκες και νοσηλεία.

Η υιοθέτηση μιας αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους διατροφής, η λήψη κάποιων βοτάνων και διατροφικών συμπληρωμάτων, η καταπολέμηση της παχυσαρκίας, η διακοπή του καπνίσματος και η γυμναστική είναι οι κύριες αλλαγές, που θα αλλάξουν ριζικά την υγεία μας και θα μας προστατέψουν από ποικίλες ασθένειες, από λήψη χημικών φαρμάκων ή εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Στη χώρα μας φύονται εκατοντάδες βότανα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε αυτούσια (ως αφεψήματα) είτε ως βοτανικά σκευάσματα και εκχυλίσματα, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες και να προφυλάξουμε την υγεία μας.

Ας δούμε δειγματοληπτικά μερικά βότανα του ελλαδικού χώρου και πώς αυτά μπορούν να συνεισφέρουν στην υγεία μας:



Αγκινάρα
Η αγκινάρα ως εκχύλισμα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας από λιπαρά φαγητά, των ηπατικών προβλημάτων (αυξάνει τη ροή της χολής), της υψηλής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.

Άγρια τριανταφυλλιά
Η άγρια τριανταφυλλιά, ένα φυτό, που φύεται στην Ελλάδα, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και βοηθά κατά του κρυολογήματος. Από το φυτό αυτό μπορεί να παρασκευαστεί φάρμακο για την οστεοαρθρίτιδα.



 

 
 


Γαϊδουράγκαθο
Το γαϊδουράγκαθο βοηθά στην προστασία του ήπατος και στη θεραπεία των ηπατικών ασθενειών. Η αποτοξίνωση του ήπατος είναι το Α και το Ω για την υγεία μας. Είναι απαραίτητο για τους αλκοολικούς, αφού προστατεύει το συκώτι τους. Στο εξωτερικό παρασκευάζουν διατροφικά συμπληρώματα από γαϊδουράγκαθο, γνωστά με τη διεθνή ονομασία του φυτού Milk Thistle.

Ιπποκαστανιά
Η ιπποκαστανιά φύεται στη βόρεια Ελλάδα. Είναι ένα φυτικό φάρμακο για τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και τους κιρσούς.

Ιπποφαές
Το ιπποφαές είναι μια γνωστή υπερτροφή. Περιέχει 190 ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση. Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, καροτενοειδή και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Προσφέρει τόνωση, ευεξία και ενέργεια και καλύτερο δέρμα. Συστατικά του έχουν φανεί, ότι μπορούν να βοηθήσουν στον καρκίνο, στην καρδιοπάθεια και σε ηπατικά προβλήματα.

Κρεμμύδι
Το κρεμμύδι, που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο πιάτο μας, έχει αντιοξειδωτική και υπογλυκαιμική δράση και μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου. Λόγω της κουερσετίνης που περιέχει έχει φανεί, ότι μειώνει τα ποσοστά ορισμένων μορφών καρκίνου. Προστατεύει από την καρδιαγγειακή νόσο.



ΚΡΟΚΟΣ (ΣΑΦΡΑΝ)
   


Κρόκος (Σαφράν)
Η Ελλάδα παράγει τον καλύτερο κρόκο παγκοσμίως. Περιέχει ένα υδατοδιαλυτό καροτένιο, που ονομάζεται κροκίνη, και αυτό κυρίως το συστατικό οφείλονται οι αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές επιδράσεις του. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και αποτρέπει την οξείδωση της χοληστερίνης. Η κίτρινη χρωστική του μπορεί να αντικαταστήσει μερικά από τα συνθετικά πρόσθετα τροφών.
 

Λυγαριά
Η λυγαριά καταπολεμά τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως ευερεθιστότητα, πονοκεφάλους, εναλλαγές στη διάθεση και ευαισθησία στο στήθος.

Από το φυτό αυτό ξένες χώρες παρασκευάζουν διατροφικά συμπληρώματα, γνωστά ως Vitex Agnus Castus.
 
ΜαϊντανόςΟ μαϊντανός είναι πλούσια πηγή χλωροφύλλης και αντιοξειδωτικών βιταμινών. Μπορείτε να αποχυμώνετε τον μαϊντανό και τον πίνετε ή να τον βάζετε στα φαγητά σας.
Ρίγανη

Η ρίγανη έχει αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Καταπολεμά τον μύκητα Candida.

Σκόρδο
Το σκόρδο έχει αντιμικροβιακή δράση, προστατεύει την καρδιά, μειώνει την πίεση και προστατεύει από τον καρκίνο.

Τριγωνέλλα
Βότανο που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι έλληνες και διεθνώς ονομάζεται Fenugreek (=σανό από την Ελλάδα). Οι σπόροι του βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου και της χοληστερίνης.

Τσάι του βουνού
Το τσάι του βουνού έχει αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αγχολυτική δράση. Μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Γερμανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Magdeburg βρήκαν ότι προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Τσουκνίδα
Η τσουκνίδα χρησιμοποιείτο ως φάρμακο από τον Ιπpοκράτη και τον Γαληνό. Περιέχει πλήθος βιταμινών και μετάλλων. Αυξάνει την αιμοσφαιρίνη, έχει διουρητική δράση και βοηθά στις παθήσεις των νεφρών.

Από τα φύλλα της τσουκνίδας παρασκευάζεται φυσικό φάρμακο κατά της αρθρίτιδας.

Από τη ρίζα της τσουκνίδας παρασκευάζεται φυσικό φάρμακο, που καταπολεμά την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Και τα δύο αυτά φυτικά φάρμακα παρασκευάζονται ως συμπληρώματα στο εξωτερικό.
  
Υπερικό (Βαλσαμόχορτο)

Το υπερικό ή βαλσαμόχορτο, γνωστό ως St John’s Wort, καταπολεμά την ήπια κατάθλιψη.
Στο εξωτερικό παρασκευάζουν βοτανικά συμπληρώματα από αυτό το φυτό.
 

Φύλλα ελιάς
Τα φύλλα ελιάς είχαν λοιδορηθεί πριν κάποια χρόνια στην Ελλάδα με τον υποτιμητικό ρόλο «φραπελιά». Όμως η επιστήμη άλλα δείχνει.
Τα φύλλα ελιάς έχουν αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή, αντι-υπερτασική, αγγειοδιασταλτική και υπογλυκαιμική δράση. Περιέχουν χλωροφύλλη, που συμβάλλει στην αποτοξίνωση του σώματος και στην πρόληψη από καρκίνο.
   Τα φύλλα της ελιάς έχουν αναγνωριστεί ως φάρμακο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Ήπιο διουρητικό για χρήσεις σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών και προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, με σκοπό τη ρύθμιση της λειτουργίας των νεφρών, είναι η ένδειξη, που κατάφεραν να κατοχυρώσουν έλληνες επιστήμονες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, στις 22 Νοεμβρίου 2011. Ξένες χώρες παρασκευάζουν συμπληρώματα από φύλλα ελιάς.

Οικονομικό όφελος
Και ας δούμε τώρα πώς θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε χρήματα. Εκτός από την αλλαγή στη διατροφή και τη λήψη βοτάνων, τα διατροφικά συμπληρώματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση ποικίλων ασθενειών.
  

Θα σας παρουσιάσω μια μελέτη, που έγινε το 2007 από την DSEA (Dietary Supplement Education Alliance), έναν αμερικανικό οργανισμό, ο οποίος ασχολείται με τον ρόλο των διατροφικών συμπληρωμάτων στην ανθρώπινη υγεία.

Η μελέτη αυτή έδειξε ότι:
   Η χρήση συμπληρώματος ιχθυελαίου καθημερινά σε άτομα άνω των 65 ετών έχει ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έξοδα ιατρικής φροντίδας και αποφυγή 374.301 εισαγωγών σε νοσοκομεία για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η χρήση συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D από μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή 776.000 εισαγωγών σε νοσοκομεία για κατάγματα γοφού, κάτι που συνεπάγεται εξοικονόμηση 16,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα χρειάζονταν για τη νοσηλεία αυτών των ατόμων.

Τα συμπληρώματα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης (φυσικά καροτενοειδή) σώζουν 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, προλαμβάνοντας 190.927 άτομα να χάσουν την όρασή τους από εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Η οστεοπόρωση δεν αφορά μόνο στις γυναίκες, έχει γίνει επιδημία και στους άνδρες. Το ετήσιο κόστος της ανδρικής οστεοπόρωσης έχει υπολογιστεί σε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια μόνο στη Γαλλία.

Φανταστείτε πόσα χρήματα θα μπορούσε να εξοικονομήσει η Ελλάδα από την πρόληψη της ανδρικής και γυναικείας οστεοπόρωσης.

Δημιουργία και εξαγωγή
βοτανικών προϊόντων και υπερτροφών

Η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει τον βοτανολογικό της πλούτο και να παράγει βοτανικά συμπληρώματα ή συμπληρώματα υπερτροφών (superfoods) και να τα εξάγει.
 

Τα προϊόντα αυτά μπορούν να είναι ανταγωνίσιμα των αντίστοιχων προϊόντων του εξωτερικού λόγω των καλών πρώτων υλών της ελληνικής γης, καθώς και μέσω καμπάνιας για την μεσογειακή διατροφή και τον βοτανολογικό πλούτο της χώρας.
  
Αναγνώριση
της Φυσικής Ιατρικής στην Ελλάδα

Η ενημέρωση του κόσμου σχετικά με την πρόληψη των ασθενειών και τη φυσική υγεία ήδη από το σχολείο με ειδική διδακτέα ύλη και η αναγνώριση της Φυσικής Ιατρικής και άλλων εναλλακτικών θεραπειών στη χώρα μας και η διδασκαλία τους σε ειδικά πανεπιστήμια και κολλέγια, όπως γίνεται σε σοβαρές χώρες του εξωτερικού (ΗΠΑ, Καναδά, Αγγλία), θα φέρουν μια μεγάλη επανάσταση στην Υγεία και στην Οικονομία της Ελλάδας.

Στην Αμερική, για παράδειγμα, η Naturopathy αναγνωρίζεται επίσημα σε πολλές πολιτείες, και κάποιος, αφού τελειώσει την 5χρονη εκπαίδευσή του σε ειδικό πανεπιστήμιο, μπορεί να δουλέψει και σε νοσοκομεία ως επιστήμονας Υγείας.

Στην Αγγλία παρομοίως, η Φυσική Ιατρική διδά-
σκεται σε
αναγνωρισμένα πανεπιστήμια.

Μόνο σε υπανάπτυκτες χώρες δεν αναγνωρίζεται ή σε πρώην κομμουνιστικές βαλκανικές χώρες.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα αν θέλουμε να θεωρούμαστε ένα σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος. 


Δημόπουλος Μάριος

1 σχόλιο:

  1. Ωραίο και περιεκτικό άρθρο, με ότι χρειάζεται να γνωρίζει ο αναγνώστης χωρίς υπερβολές! Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ συμβατικής ιατρικής και βοτανοθεραπείας (ή φυτοθεραπείας) και βλέπω ότι δηλητηριάζουν τη σκέψη, παρουσιάζοντας τη χρήση βοτάνων ακόμα και βλαβερή... Πρέπει να συμπεριληφθεί η πρόληψη με βότανα στην εκπαίδευση έστω και ως μνεία στον Ιπποκράτη, τον πατέρα της Ιατρικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.