# #

27 Σεπ 2015

Εκλογές στην Καταλονία με απειλές για capital contriol και αποπομπή της Μπαρτσελόνα !! ΒΙΝΤΕΟ


Όχι τυχαία, ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, Λουίς Μαρία Λίντε, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση απόσχισης, η έξοδος της Καταλονίας από το ευρώ θα είναι αυτόματη και θα επιβληθεί πάγωμα καταθέσεων.


Πάνω από 5 εκατομμύρια Καταλανοί ετοιμάζονται να προσέλθουν αύριο Κυριακή στις κάλπες, στην πιο κρίσιμη ίσως αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της πλούσιας επαρχίας και την παραμονή της ή όχι στην Ισπανία.

Άλλωστε, η βασική διαχωριστική γραμμή στην αυριανή αναμέτρηση δεν είναι τα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων για την οικονομία, αλλά η θέση τους απέναντι στο αίτημα για ανεξαρτησία. Γι' αυτό και σημειώνεται το παράξοδο, οι Podemos να αποτελούν τη μεγαλύτερη ελπίδα του δεξιού Μαριάνο Ραχόι για να επικρατήσουν τελικώς τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Καταλονίας στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τον εθνικιστή πρόεδρος της επαρχίας, Αρτούρ Μας, εφόσον τα κόμματα που στηρίζουν την ανεξαρτησία κερδίζουν την πλειοψηφία στην τοπική βουλή, τότε η διαδικασία θα δρομολογηθεί άμεσα και θα ολοκληρωθεί εντός 18 μηνών. Ο Μας έχει δώσει στις εκλογές τον χαρακτήρα του δημοψηφίσματος που απαγορεύτηκε πέρυσι το φθινόπωρο, μετά από προσφυγή της κυβέρνησης της Μαδρίτης και απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου.

Οι υπέρμαχοι της απόσχισης προβάλλουν τα μεγάλα οικονομικά οφέλη που ισχυρίζονται πως θα υπάρξουν εάν τα κεφάλαια παραμείνουν στην Καταλονία, που είναι ανάμεσα στις πιο πλούσιες ισπανικές επαρχίες. Οι αντίπαλοι της ανεξαρτησίας επικαλούνται τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη και την ΕΕ του νέου κράτους, κάτι που ενισχύουν με τις δηλώσεις του και κορυφαίοι παράγοντες από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη


Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής στην Καταλονία μπορεί να οδηγήσει στην ανακήρυξη του νεότερου κράτους της Ευρώπης με την απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία, φόβοι που, σύμφωνα με αναλυτές, είναι πιο βάσιμοι από ποτέ.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους δηλώνοντας ότι η μονομερής αποκοπή της περιοχής από την Ισπανία είναι αναπόφευκτη εκτός και εάν η κεντρική κυβέρνηση συμφωνήσει στη διεξαγωγή ενός δεσμευτικού δημοψηφίσματος με θέμα την ανεξαρτητοποίηση.

Ο Αρτούρ Μας θεωρεί πως δεν θα υπάρξει αλλαγή στο θέμα της Καταλονίας ακόμη και μετά τις ισπανικές εθνικές εκλογές τον Δεκέμβριο.

Το προεκλογικό σκηνικό δείχνει υπεροχή του συνασπισμού των αυτονομιστικών δυνάμεων, όχι όμως και απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metroscopia για την εφημερίδα El Pais, αν υπάρξει ευρύτερη συνεργασία, η Ισπανία όπως τη γνωρίζουμε τα τελευταία 500 χρόνια θα γίνει παρελθόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.