# #

5 Σεπ 2015

Βαρουφάκης σε ψηφοφόρους: "ΜΗΝ ψηφίσετε τα κόμματα που στήριξαν το τρίτο μνημόνιο, ούτε την Χρυσή Αυγή"




Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα L' Echo ο τέως υπουργός Οικονομιας, Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει αναποφάσιστος ως προς το ποιό κόμμα θα ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές . 

Ωστόσο επειδή, όπως αναφέρει, αισθάνεται υπεύθυνος έναντι των 140.000 ψηφοφόρων που του έδωσαν σταυρό προτίμησης στις προηγούμενες εκλογές, τους συνιστά να μην ψηφίσουν κανένα από τα κόμματα που υποστήριξαν την συμφωνία με την ευρωζώνη, ούτε και τη Χρυσή Αυγή.

Ερωτώμενος γιατί δεν κατεβαίνει αυτόνομα στις εκλογές ο Γ. Βαρουφάκης απαντά ότι αυτό οφείλεται στο ελληνικό εκλογικό σύστημα που επί της ουσίας δεν επιτρέπει την εκλογή ανεξάρτητων βουλευτών. 


Αναφέρει, επίσης, πως δεν πρόκειται να δημιουργήσει νέο κόμμα αποκλειστικά και μόνο για να βρεθεί και πάλι στην Βουλή, αλλά ούτε και να συνεργαστεί με κόμματα,
όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Λαϊκή Ενότητα, με των οποίων τα προγράμματα, όπως επισημαίνει, δεν συμφωνεί.


Ο τέως υπουργός επαναλαμβάνει στη βελγική εφημερίδα την άποψή του ότι το νέο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία δεν θα επιτύχει, ενώ αναφερόμενος στο πρόσφατο δημοψήφισμα διατυπώνει την άποψη ότι "οργανώθηκε για να χαθεί", ώστε να επιτρέψει στην κυβέρνηση την υπογραφή μίας κακής συμφωνίας, με πρόσχημα την βούληση του ελληνικού λαού. 

Όμως, αντίθετα προς τις προσδοκίες αυτές ο ελληνικός λαός δεν υποχώρησε και απέρριψε τη σύναψη συμφωνίας, τονίζει ο Βαρουφακης. Προς επίρρωση δε των λεγομένών του ο τέως υπουργός Οικονομίας αναφέρει ότι ενώ είχε συμφωνηθεί να μιλήσει σε πολλές συγκεντρώσεις υπέρ του "Οχι", τελικά όλες οι ομιλίες του ακυρώθηκαν. 

Ο κ.Βαρουφάκης αναφέρει ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη επιθυμούσαν την επικράτηση του "Ναι", χωρίς, όμως, να δηλώνει βέβαιος ότι την ίδια άποψη είχε και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ως προς τα μελλοντικά πολιτικά του σχέδια ο Γ. Βαρουφάκης δηλώνει πως επιχειρεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο ευρωπαίων πολιτών οι οποίοι ανησυχούν για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη. 


Καταλογίζει μεσαιωνικές αντιλήψεις στη γερμανική πολιτική ηγεσία ενώ, παράλληλα ,καταγγέλλει τον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Eurogroup. Αναφέρει ότι στόχος του είναι να συνενώσει όλους τους ευρωπαίους πολίτες που ανεξαρτήτως των πολιτικών τους πεποιθήσεων αισθάνονται ότι τους αφορούν αυτά τα φαινόμενα, αλλά και να μελετήσει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εκδημοκρατιστεί η λειτουργία της ευρωζώνης. 

Ερωτώμενος αν στόχος του είναι η δημιουργία ενός κόμματος πανευρωπαϊκής εμβέλειας ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει πως δεν το αποκλείει, σημειώνοντας, όμως, ότι πολλά θα πρέπει να συμβούν ως τότε. Καταλήγοντας ο τέως υπουργός αναφέρει ότι οι ευρωπαίοι κατέπνιξαν την "Άνοιξη της Αθήνας" και ότι εν τέλει η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν σκληρή διαπραγμάτευση ως και την τελευταία στιγμή, τελικώς δεν εφαρμόστηκε.

Πηγή

1 σχόλιο:

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.