# #

5 Σεπ 2015

Δήμος Δίου-Ολύμπου...."Ήταν κοινό μυστικό"




  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ

Το σήριαλ της ανάθεση της καθαριότητας στα 2/3 του δήμου μας σε ιδιώτη έλαβε τέλος. Ήταν εξ άλλου κοινό μυστικό στους κόλπους της σπαρασσόμενης και διχασμένης για το θέμα αυτό δημοτικής ομάδας των Δημόπουλου – Λάππα πως δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς αφού αποδείχθηκε πως η βιασύνη για την ανάθεση της αποκομιδής σε συνδυασμό με την προχειρότητα που υπήρξε σε όλα τα στάδια της διαδικασίας οδήγησε ουσιαστικά στην απόρριψη του διαγωνισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο με τις ουκ ολίγες ουσιαστικές παρατηρήσεις που επέστρεψε το φάκελο στο δήμο. Έτσι πήγαν περίπατο οι προειδοποιήσεις και οι απειλές για μηνύσεις σε σύμβουλο του ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΕΥΘΥΝΗΣ, μιας και 
οι αντιρρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαίωσαν στην ουσία τις αγωνίες της αντιπολίτευσης. 

Και με την ευκαιρία να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή. Δεν είμαστε ..κρατιστές και ούτε ρίχνουμε στην πυρά την υγιή ιδιωτική πρωτοβουλία. Έγινε όμως φανερό πως η όλη διαδικασία και οι όροι του διαγωνισμού οδήγησαν στο να προκριθεί στην τελική φάση μία μόνο εταιρεία, η οποία όπως ήταν φυσικό έδωσε μηδενική σχεδόν έκπτωση (μόλις 3%) σε ένα ποσό σχεδόν του ενός εκατομμυρίου ετησίως. 

Στο ίδιο λοιπόν συμπέρασμα κατέληξε και η Πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου που διέγνωσε πως δεν « επιτεύχθει η μέγιστη δυνατή συμμετοχή και πως η παραβίαση επέδρασε στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι μόνο μία διαγωνιζόμενη (εταιρεία) συμμετείχε παραδεκτά στον διαγωνισμό». 

Έτσι διαψεύσθηκε και ο κος Δήμαρχος που σε δημοτικό συμβούλιο την άνοιξη δήλωνε πως ευελπιστεί να δοθεί έκπτωση της τάξης του 20%. Είναι πλέον απαραίτητο να επανασχεδιαστεί η πολιτική του δήμου μας όσον αφορά την καθαριότητα αφού μετά την οικονομική εξυγίανση είναι εφικτή η προμήθεια νέων απορριμματοφόρων, κάδων και πλυντηρίου κάδων. Αυτό σε συνδυασμό με σωστό και έγκαιρο προγραμματισμό προσλήψεων μπορεί να βελτιώσει θεαματικά την κατάσταση στον δήμο μας. 

Η δε συνδρομή ιδιωτών θα είναι καλοδεχούμενη για την καλοκαιρινή σεζόν όταν δεν επαρκεί η υπηρεσία καθαριότητας. Όλα αυτά τα λέμε με γνώμονα το συμφέρον του δήμου και των δημοτών επειδή το υψηλό κόστος λειτουργίας της καθαριότητας μοιραία θα έπρεπε να μετακυληθεί οριζόντια προς όλους. Οι δυο βασικοί πυλώνες κατά την άποψη μας στους οποίους πρέπει να στηρίζεται η καθαριότητα του δήμου είναι οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς όλους, σε συνδυασμό με ένα λελογισμένα μη υψηλό κόστος για το δήμο και συνεπώς για τους δημότες, τους κατοίκους και τους επαγγελματίες. 

Τώρα λοιπόν που τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ όπως μας ενημέρωσε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο κος Δήμαρχος, είναι χρυσή ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της καθαριότητας και όχι να ακυρώνονται αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης του δήμου για προμήθεια απορριμματοφόρων. Αυτό βέβαια που μένει για το φετινό καλοκαίρι είναι πως πήγαν περίπατο οι εξαγγελίες της συγκυβέρνησης Δημόπουλου-Λάππα για βελτίωση της εικόνας ιδίως τους θερινούς μήνες. Μάλιστα σε αρκετά χωριά η κατάσταση ήταν τραγική και όπως ομολογούν οι κάτοικοί τους ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν τέτοια χάλια ιδίως τα καλοκαίρια.

Για το θέμα που έχει προκύψει με τις τέντες και τα πεζοδρόμια σε καταστήματα του Λιτοχώρου και εδώ… άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Δεν μπορεί από τη μία ο κος Δημόπουλος να διακηρύττει γενικώς και αορίστως πως θα τηρηθεί για όλους ο νόμος και από την άλλη να ρίχνει στην πυρά τον παραιτηθέντα πλέον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου κο Μαρνέλα ισχυριζόμενος πως είναι δικές του πρωτοβουλίες και χωρίς τη συναίνεση του Δημάρχου, διότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις η πρωτοβουλία δεν ήταν του προέδρου. 

Πάντως για την ώρα η «εφαρμογή του νόμου» έχει περιοριστεί σε 8 επιχειρήσεις και άντε τώρα να πείσεις τους επαγγελματίες ότι δεν υπάρχει στοχοποίησή τους. Λες και λύσαμε όλα τα προβλήματα και μας έμεινε μόνο το θέμα με τις τέντες. Πόσο μάλλον όταν πριν από 7 χρόνια επαγγελματίες του Λιτοχώρου είχαν αθωωθεί στα Δικαστήρια για το ίδιο θέμα.

Και για να μη νομίζει κανείς ότι κάνουμε στείρα αντιπολίτευση βρίσκοντας ότι γίνεται στραβό και ανάποδο, οφείλουμε να τονίσουμε και δημόσια πως για το θέμα της διάνοιξης εξόδου επί της εθνικής οδού στο ύψος της Σκοτίνας και στο ρεύμα με κατεύθυνση τη Λάρισα, υπερψηφίσαμε την πρόταση του δημάρχου και θα είμαστε στο πλευρό της δημοτικής αρχής σε όποια πρωτοβουλία αναλάβει από εδώ και πέρα στο θέμα της Σκοτίνας αλλά και στο θέμα της ΠΑΘΕ και των διοδίων γενικότερα.

Όσον αφορά την εικόνα του δημοτικού συμβουλίου δεν γνωρίζουμε ποιους δελφίνους υπονοεί ο πρόεδρος εξ αιτίας των οποίων σύμφωνα με τον κο Γαλάνη δημιουργούνται εντάσεις όπως δήλωσε σε προχθεσινή συνέντευξή του. Είναι όμως γεγονός ότι οι εντάσεις σε πλείστες όσες περιπτώσεις προέρχονται από την πλειοψηφία σε βαθμό που αναγκάζεται ο ίδιος ο δήμαρχος να επαναφέρει στην τάξη αντιδημάρχους του. Εκεί που θα έπρεπε να παρέμβει ο κος πρόεδρος είναι εμμονή του δημάρχου για συνεδριάσεις στις 2 ή στις 4 το μεσημέρι και μάλιστα κατακαλόκαιρο. Αυτό σε συνδυασμό με την πλημμελή ενημέρωση των δημοτών για τις συνεδριάσεις του ΔΣ, λειτουργεί αποτρεπτικά στην παρουσία συνδημοτών που θα ήθελαν να ενημερωθούν από «πρώτο χέρι» για τα δημοτικά δρώμενα. Μάλιστα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο παρευρέθηκε και το παρακολούθησε μόλις ΕΝΑΣ πολίτης.

Για το χάρτη του Δήμου μας που τόσο διαφήμισε ο κος Δημόπουλος στα ΜΜΕ ποζάροντας όλο περηφάνια θα κάνουμε μόνο ένα σύντομο σχόλιο . Είναι κατά γενική ομολογία επιεικώς απαράδεκτος και πρέπει να αποσυρθεί αμέσως προχωρώντας ο δήμος στην έκδοση νέου χάρτη σε συνεργασία με μια σειρά ειδικούς σε ανάλογα θέματα. Καλές οι προθέσεις αλλά δεν αρκούν από μόνες τους τις περισσότερες φορές!!
Κλείνοντας την ενημέρωση των συνδημοτών μας πρέπει να τονίσουμε πως μετά τη πρόσφατη οριστική μεταγραφή των 13.500 στρεμμάτων του Λιτοχώρου στο περιουσιολόγιο του δήμου μας, πρέπει να ανοίξει σύντομα ένας δημόσιος διάλογος και να δρομολογηθούν διαδικασίες για την αξιοποίηση δημοτικών εκτάσεων πρωτίστως για το καλό του δήμου και των δημοτών δίνοντας ταυτόχρονα λύση και στο θέμα όσων κατέχουν ιδιοκτησίες μέσα στην εν λόγω έκταση.

Για τον ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΕΥΘΥΝΗΣ
Γιώργος Φαρμάκης 



1 σχόλιο:

  1. Αν το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έκανε σωστα τη δουλειά του .... θα πληρώναμε ακριβότερα στον εργολάβο για τα τρια χρονια 1500000ευρω.
    και αυτο η Συμπολίτευση το αποδεχόταν....
    και για την Αντιπολίτευση φταιει η βιασύνη,η προχειρότητα ..και άλλα αφηρημένα ουσιαστικα.
    γιατί φοβουνται να πουν τα προσωπα και τα πραγματα με το όνομα τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.